Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κρούσματα πανώλης αναφέρει έπειτα από δεκαετίες η Κιργιζία

Κρούσματα πανώλης αναφέρει έπειτα από δεκαετίες η Κιργιζία

Ένα αγόρι 15 χρονών πέθανε από βουβωνική πανώλη και ακόμα τρία άτομα εμφάνισαν συμπτώματα της σπάνιας ασθένειας στην Κιργιζία, η οποία είχε 30 χρόνια να αναφέρει κρούσματα. Περίπου 100 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα στην ανατολική επαρχία Ακ-Σού, στην οποία έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις και στη μεταφορά ζωντανών ζώων. Περίπου 2.000 άνθρωποι υποβάλλονται τώρα σε εξετάσεις για το επικίνδυνο βακτήριο

Ένα αγόρι 15 χρονών πέθανε από βουβωνική πανώλη και ακόμα τρία άτομα εμφάνισαν συμπτώματα της σπάνιας ασθένειας στην Κιργιζία, η οποία είχε 30 χρόνια να αναφέρει κρούσματα.

Περίπου 100 άτομα βρίσκονται σε καραντίνα στην ανατολική επαρχία Ακ-Σού, στην οποία έχουν επιβληθεί περιορισμοί στις μετακινήσεις και στη μεταφορά ζωντανών ζώων. Περίπου 2.000 άνθρωποι υποβάλλονται τώρα σε εξετάσεις για το επικίνδυνο βακτήριο, αναφέρει το BBC.

Όπως ανακοίνωσαν οι αρχές της χώρας, την περασμένη Πέμπτη πέθανε από πανώλη ένας 15χρονος που εργαζόταν ως βοσκός σε ορεινό χωριό κοντά στα σύνορα με το Καζακστάν. Η διάγνωση έγινε μετά θάνατον, ένδειξη ότι οι γιατροί δεν ήταν σε θέση να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο περιστατικό.

Τρία ακόμα άτομα που είχαν έρθει σε επαφή με τον 15χρονο -μια γυναίκα, ένα νήπιο και ένας έφηβος- νοσηλεύονται με πυρετό και πρησμένους λεμφαδένες, κύριο σύμπτωμα της ασθένειας.

Η πανώλη προσβάλλει ακόμα και σήμερα τα ζώα, τα κρούσματα σε ανθρώπους είναι ωστόσο σπάνια. Ειδικός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας δήλωσε στο BBC ότι κάθε χρόνο αναφέρονται γύρω στα 300 περιστατικά, από τα οποία το 90% αφορούν την Αφρική.

Η πανώλη προκαλείται από το βακτήριο Yersinia pestis, το οποίο μολύνει συνήθως τρωκτικά και μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από τσιμπήματα μολυσμένων ψύλλων, όπως πιστεύεται ότι συνέβη και στον 15χρονο στην Κιργιζία.

Η ασθένεια μπορεί να πάρει τρεις μορφές: βουβωνική πανώλη όταν προσβάλλει τους λεμφαδένες, σηψαιμική πανώλη όταν προκαλεί μόλυνση του αίματος και πνευμονική πανώλη όταν εστιάζεται στους πνεύμονες.

Μπορεί πάντως να αντιμετωπιστεί με έγκαιρη χορήγηση αντιβιοτικών.

Το βακτήριο Y.pestis ήταν η αιτία του λεγόμενου «Μαύρου Θανάτου» -μιας πανδημίας που σκότωσε το μισό πληθυσμό της Κίνας και το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ευρώπης από το 1347 έως το 1351.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024