Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
H γρίπη H7N9 ίσως ήρθε από τις πάπιες, το MERS από τις νυχτερίδες

H γρίπη H7N9 ίσως ήρθε από τις πάπιες, το MERS από τις νυχτερίδες

Το στέλεχος Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών «κυοφορήθηκε» στις πάπιες, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων οι οποίοι εξέτασαν την εξέλιξη της επιδημίας που ξέσπασε στις αρχές του χρόνου στην Κίνα. Σε μια άλλη μελέτη, ερευνητές στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία εντόπισαν τον νέο κορονοϊό MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής) σε ένα είδος νυχτερίδας.

Το στέλεχος Η7Ν9 της γρίπης των πτηνών «κυοφορήθηκε» στις πάπιες, σύμφωνα με μελέτη επιστημόνων οι οποίοι εξέτασαν την εξέλιξη της επιδημίας που ξέσπασε στις αρχές του χρόνου στην Κίνα.

Σε μια άλλη μελέτη, ερευνητές στις ΗΠΑ και τη Σαουδική Αραβία εντόπισαν τον νέο κορονοϊό MERS (Αναπνευστικό Σύνδρομο Μέσης Ανατολής) σε ένα είδος νυχτερίδας.

Σύγκριση στους γενετικούς κώδικες

Όπως διαπίστωσαν οι ειδικοί που μελετούν τη γρίπη Η7Ν9, οι πάπιες «κόλλησαν» διάφορους ιούς από αποδημητικά πτηνά και στη συνέχεια τους πέρασαν στα κοτόπουλα. Από αυτά η γρίπη πέρασε στους ανθρώπους («μετρώντας 133 κρούσματα και 43 θανάτους) εξ αιτίας του συγχρωτισμού τους στις στις αγορές ζωντανών πουλερικών.

Για να μελετήσουν την εξέλιξη της νέας γρίπης επιστήμονες από διάφορα κινεζικά πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα με επικεφαλής τους Γι Γκουάν και Χουατσέν Τζου του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ ανέλυσαν δείγματα αίματος από 1.341 κοτόπουλα, πάπιες, χήνες, περιστέρια, πέρδικες και ορτύκια καθώς και δείγματα κοπράνων και νερού από τις αγορές πουλερικών. Καταγράφοντας τις διαφορές και τις ομοιότητες στους γενετικούς κώδικες των ιών της γρίπης σε καθένα από τα ζώα, κατόρθωσαν να «χαρτογραφήσουν» πώς εξελίχθηκε και πώς μεταδόθηκε το στέλεχος H7N9.

Τα συμπεράσματα τους δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση «Nature». «Οι οικόσιτες πάπιες φαίνεται ότι ενεργούν ως καθοριστικοί ενδιάμεσοι ξενιστές “πιάνοντας” και διατηρώντας διάφορους ιούς της γρίπης από τα αποδημητικά πτηνά» αναφέρεται στο σχετικό άρθρο. «Αυτό πιθανώς οδήγησε στο ξέσπασμα του ιού στα κοτόπουλα με αποτέλεσμα την εξάπλωσή του στις αγορές ζωντανών πουλερικών, που αποτέλεσαν την πηγή για την προσβολή των ανθρώπων».

Η μελέτη εντόπισε επίσης στα κοτόπουλα έναν νέο, σχετικό με το στέλεχος Η7Ν7 της γρίπης των πτηνών τύπο, ο οποίος σε πειράματα φάνηκε ότι μπορεί να περάσει σε θηλαστικά – κάτι που εγείρει ανησυχίες για το ξέσπασμα νέων επιδημιών. Οι συγγραφείς συνιστούν εκ βάθρων επανεξέταση της πολιτικής της λειτουργίας των αγορών ζωντανών πουλερικών στις αστικές περιοχές. Γεγονός είναι ότι μετά την επιβολή ελέγχων στις αγορές από την κινεζική κυβέρνηση τα κρούσματα ήταν ελάχιστα, οι επιστήμονες όμως θεωρούν ότι τα μέτρα θα πρέπει να γίνουν πιο δραστικά.

MERS στις νυχτερίδες

Σε μια άλλη μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Emerging Infectious Diseases», ερευνητές του Πανεπιστημίου Κολούμπια των ΗΠΑ, του οργανισμού EcoHealth Alliance και του Υπουργείου Υγείας της Σαουδικής Αραβίας εντόπισαν τον νέο κορονοϊό MERS (Middle East Respiratory Syndrome) σε δείγμα κοπράνων της αιγυπτιακής φρουτοφάγου νυχτερίδας Taphozous perforatus που είχαν συλλεχθεί κοντά στο σπίτι του πρώτου θύματος που προσβλήθηκε από τη νέα επιδημία.

Παρά το γεγονός ότι ο κορονοϊός που εντοπίστηκε στη νυχτερίδα ταυτίζεται γενετικά κατά 100% με τον «ανθρώπινο» ομόλογό του, οι επιστήμονες δεν θεωρούν ότι το φτερωτό θηλαστικό είναι ο άμεσος «ένοχος» για την εμφάνιση της επιδημίας του MERS στους ανθρώπους. Αντιθέτως υποπτεύονται ότι ο ιός από τις νυχτερίδες πέρασε σε άλλα ζώα προτού φθάσει στον άνθρωπο. Πριν από δυο εβδομάδες μια άλλη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Lancet Infectious Diseases». είχε εντοπίσει αντισώματα εναντίον του νέου κορονοϊού στις καμήλες – όχι όμως το ίδιο το στέλεχος όπως η νέα αυτή ερευνητική εργασία. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι περαιτέρω δείγματα από διάφορα ζώα θα πρέπει να εξετασθούν προκειμένου να καταλήξουν σε σαφή συμπεράσματα.

Ως τώρα έχουν καταγραφεί 93 κρούσματα και 47 θάνατοι από τον νέο κορονοϊό MERS, κατά κύριο λόγο σε μεσανατολικές χώρες, σε άτομα που είχαν επισκεφθεί τη Μέση Ανατολή και σε άτομα που είχαν έλθει σε πολύ στενή επαφή μαζί τους.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024