Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μακελειό σε επίθεση με χημικά όπλα καταγγέλλει η αντιπολίτευση στη Συρία

Μακελειό σε επίθεση με χημικά όπλα καταγγέλλει η αντιπολίτευση στη Συρία

Θηριωδία του καθεστώτος Άσαντ με επίθεση με χημικά όπλα στα περίχωρα της Δαμασκού καταγγέλλει η συριακή αντιπολίτευση, κάνοντας λόγο για περισσότερους από 1.300 νεκρούς. Σοκαριστικές φωτογραφίες και βίντεο με θύματα, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, κάνουν το γύρο του κόσμου. Άμεση έρευνα ζητούν ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, η Ουάσινγκτον και ο Αραβικός Σύνδεσμος. Για «προπαγάνδα» μιλά το καθεστώς Άσαντ. Έρευνα ζητά και η Ρωσία, κάνοντας, ωστόσο, λόγο για «προβοκάτσια» από την πλευρά της αντιπολίτευσης. Σε συνομιλίες με την συριακή κυβέρνηση βρίσκεται ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που βρίσκεται στη χώρα. ΠΡΟΣΟΧΗ, σκληρό περιεχόμενο σε βίντεο και φωτορεπορτάζ.

Η συριακή αντιπολίτευση κατηγορεί τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ για χρήση χημικών όπλων στη διάρκεια σφοδρού βομβαρδισμού περιοχών της ανατολικής Δαμασκού τα ξημερώματα της Τετάρτης, κάνοντας λόγο για πρωτοφανές μακελειό με περισσότερους από 1.300 νεκρούς, αριθμός που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές.

Σοκαριστικές φωτογραφίες και βίντεο κάνουν το γύρο του κόσμου δείχνοντας, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, νεκρούς από την επίθεση με νευροτοξικά αέρια, και θύματα σε αυτοσχέδια νοσοκομεία που υποφέρουν από σπασμούς και δυσπνοούν. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται πολλά παιδιά.

Δεν είναι στην παρούσα φάση δυνατή η πλήρης επιβεβαίωση της αυθεντικότητας των βίντεο που αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, πάντως το BBC αναφέρει πως βάσει πρόσθετων ελέγχων εκτιμάται πως είναι γνήσια.

ΠΡΟΣΟΧΗ, περιλαμβάνουν σκληρό περιεχόμενο τα βίντεο και το φωτορεπορτάζ με τα πλάνα και τις εικόνες που δημοσιοποίησε η αντιπολίτευση για την καταγγελλόμενη επίθεση

Αντιπολιτευόμενες οργανώσεις δηλώνουν ότι η επίθεση με χημικά όπλα σημειώθηκε στο πλαίσιο σφοδρού βομβαρδισμού στο ανατολικό προάστιο Γκούτα, κατά τη διάρκεια επιχείρησης ανακατάληψης της περιοχής από τα χέρια των ανταρτών.

Ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει ώρα με την ώρα στις ανακοινώσεις που εκδίδονται από οργανώσεις της συριακής αντιπολίτευσης. Οι τελευταίες πληροφορίες ήλθαν διά στόματος του Ζορζ Σάμπρα, εκ των ηγετικών στελεχών της αντιπολίτευσης, ο οποίος έκανε λόγο για περισσότερους από για 1.300 νεκρούς. Θάνατοι έχουν αναφερθεί στις περιοχές Ιρμπίν, Ντούμα και Μουανταμίγια.

«Η επίθεση άρχισε γύρω στις 3 τα ξημερώματα. Τεράστιος αριθμός αμάχων επλήγη από τα αέρια. Ο αριθμός συνεχίζει να αυξάνεται γρήγορα, καθώς άνθρωποι πεθαίνουν από ασφυξία και δεν υπάρχουν τα απαραίτητα ιατρικά εφόδια για να σωθούν» αναφέρει η αντιπολίτευση.

«Η σιωπή της διεθνούς κοινότητας και η απροθυμία των ΗΠΑ σκοτώνουν το συριακό λαό» είπε ο Ζορζ Σάμπρα σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από την Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι η σφαγή αυτή δίνει τη χαριστική βολή στις προσπάθειες για την πολιτική διευθέτηση της κρίσης.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς κάνει χρήση χημικών όπλων. Όμως τα σημερινά εγκλήματα συνιστούν ένα σημαντικό σημείο καμπής στις επιχειρήσεις του καθεστώτος. Αυτή τη φορά έγιναν για να εξοντώσουν και όχι για να τρομοκρατήσουν το λαό» υπογράμμισε.

Η καταγγελία για την επίθεση με χημικά όπλα (την πλέον αιματηρή μέχρι στιγμής) διατυπώνεται την ώρα που ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ επισκέπτεται τη συριακή πρωτεύουσα, προκειμένου να ερευνήσει προγενέστερες κατηγορίες για επιθέσεις με χημικά όπλα από το καθεστώς Άσαντ.

Μετά τις εκκλήσεις ξένων κυβερνήσεων για έρευνα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο επικεφαλής της ομάδας εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που βρίσκεται στη χώρα βρίσκεται σε συνομιλίες με τη συριακή κυβέρνηση για το θέμα.

«Ο καθηγητής Άκε Σέλστορμ βρίσκεται σε συνομιλίες με τη συριακή κυβέρνηση γα όλα τα θέματα που αφορούν την υποτιθέμενη χρήση χημικών όπλων, ανάμεσά τους και αυτό το πρόσφατο περιστατικό» δήλωσε ανακοίνωση του ΟΗΕ.

Οι εικόνες που φθάνουν από τη Δαμασκό ανεβάζουν στο «κόκκινο» τον δείκτη της ανησυχίας διεθνώς και ζητείται άμεση πρόσβαση των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο σημείο όπου καταγγέλλεται ότι σημειώθηκε η επίθεση με χημικά.

Το καθεστώς Άσαντ και ο στρατός αρνούνται ότι πραγματοποιήθηκε επίθεση με χημικά όπλα, υποστηρίζοντας ότι οι κατηγορίες είναι κατασκευασμένες και έχουν στόχο να παραπλανήσουν τους επιθεωρητές.

Σοκαρισμένος δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Γκι-μουν, σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του.

Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εγείρει το ζήτημα στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, με τον επικεφαλής διπλωματίας Ουίλιαμ Χέιγκ να δηλώνει ότι εφόσον υπάρξει επιβεβαίωση θα πρόκειται «για σοκαριστική κλιμάκωση στη χρήση χημικών στη Συρία».

Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο και Στοκχόλμη ζήτησαν να δοθεί άμεσα η δυνατότητα στην ομάδα επιθεωρητών του ΟΗΕ να μεταβούν στην περιοχή.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ φέρεται να δήλωσε, σύμφωνα με τον Τύπο, πως εάν επαληθευθούν οι κατηγορίες για χρήση χημικών όπλων στη Συρία, αυτό θα αποτελεί ένα «τρομακτικό έγκλημα».

Βρετανία και Γαλλία ζήτησαν να δοθεί άμεση πρόσβαση στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ στην τοποθεσία της επίθεσης είπε ο Γουίλιαμ Χέιγκ πριν από συνάντησή του με τον Γάλλο ομόλογό του, Λοράν Φαμπιούς.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι εάν επαληθευτούν οι πληροφορίες για χρήση χημικών όπλων «όχι μόνο θα πρόκειται για σφαγή, αλλά για θηριωδία άνευ προηγουμένου».

Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον επισήμανε πως πρέπει να ερευνηθούν άμεσα και εις βάθος οι καταγγελίες, εκφράζοντας ανησυχία για την κατάσταση και επαναλαμβάνοντας ότι η χρήση χημικών όπλων, από οποιαδήποτε πλευρά στη Συρία, είναι εντελώς απαράδεκτη.

Αντιδρώντας στις εξελίξεις, ο Αραβικός Σύνδεσμος ζήτησε επίσης διά του γενικού γραμματέα του Ναμπίλ Ελαράμπι να ελεγχθούν από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ οι καταγγελίες και να μεταβούν στο ανατολικό προάστιο Γκούτα για να εξακριβώσουν τι συνέβη.

Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ζήτησε, εν τω μεταξύ, η Σαουδική Αραβία «για την υιοθέτηση μιας ξεκάθαρης απόφασης που θα βάλει τέλος σε αυτή την ανθρώπινη τραγωδία».

«Δίκαιη και επίσημη» έρευνα ζητά και η Ρωσία, κάνοντας, ωστόσο, λόγο για «προβοκάτσια» από την πλευρά της αντιπολίτευσης.

«Όλο αυτό δεν μπορεί παρά να υπονοεί ότι για ακόμα μία φορά είμαστε αντιμέτωποι με μία προσχεδιασμένη προβοκάτσια. Αυτό στηρίζει το γεγονός ότι η εγκληματική αυτή πράξη πραγματοποιήθηκε κοντά στη Δαμασκό τη στιγμή που η αποστολή των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ άρχισαν επιτυχημένα το έργο της έρευνας καταγγελιών για την πιθανή χρήση χημικών όπλων» στην περιοχή, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Αλεξάντερ Λουκάσεβιτς.

Ο Λευκός Οίκος εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες και ζήτησε από τον ΟΗΕ να ερευνήσει το ζήτημα. Κατά το παρελθόν, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει κατά το παρελθόν ότι θεωρεί την χρήση χημικών ως «κόκκινη γραμμή».

Ωστόσο, την Τετάρτη, οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να αναφερθούν σε μία «κόκκινη γραμμή», που ενδεχομένως να έχει παραβιάσει η συριακή κυβέρνηση σε περίπτωση που έχει προβεί στη χρήση χημικών όπλων.

«Δεν μιλώ για κόκκινες γραμμές. Δεν υπήρξε θέμα, ή συζήτηση, για κόκκινες γραμμές, δεν χαράσσω κόκκινες ζώνες. Σήμερα δεν μιλούμε για κόκκινο» επεσήμανε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ Τζένιφερ Πσάκι.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, δήλωσε ότι από τις εικόνες που μεταδόθηκαν στην τηλεόραση είναι ξεκάθαρο ότι έγινε χρήση χημικών. «Ζητήσαμε άμεση έρευνα από τις ομάδες του ΟΗΕ» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Πρόσθεσε πως επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν προτρέποντάς τον «να αναλάβει τις ευθύνες του» το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού.

Αλλά και ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν κατηγόρησε τις δυνάμεις του Άσαντ ότι χρησιμοποίησαν χημικά όπλα, υπογραμμίζοντας πως «στη Συρία, η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει χημικά όπλα» και «αυτή δεν είναι η πρώτη φορά».

«Εμείς δεν βλέπουμε το τέλος των συγκρούσεων στη Συρία. Ακόμη και μία πτώση του Άσαντ δεν θα μεταφραζόταν σε έναν τερματισμό τους, διότι για μία μακρά περίοδο θα υπάρχουν αιματηρότατα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών», επεσήμανε ο ίδιος.

Το εδρεύων στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κάλεσε, επίσης, τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και διεθνείς οργανώσεις να επισκεφτούν τις πληγείσες περιοχές για να εγγυηθούν τη διανομή βοήθειας και για να «διεξαγάγουν έρευνα προκειμένου να εξακριβωθεί ποιος ευθύνεται για το βομβαρδισμό και να λογοδοτήσει γι’ αυτό».

Κυβερνητικές δυνάμεις και αντάρτες αλληλοκατηγορούνται για τη χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο πόλεμο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους.

Οι καταγγελίες για τον αριθμό των θυμάτων σε αυτή την επίθεση είναι πολύ υψηλότερος από προγενέστερες. Οι επιθεωρητές του ΟΗΕ είχαν φθάσει στη Δαμασκό για να επιθεωρήσουν τρεις άλλες τοποθεσίες όπου είχαν σημειωθεί επίθεσης, περιλαμβανομένης της βόρειας πόλης Χαν Αλ-Ασάλ, όπου 26 άνθρωποι σκοτώθηκαν το Μάρτιο.

Ο επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών, Σουηδός επιστήμονας Ακε Σέλστρομ, δήλωσε ότι οι πληροφορίες για σημερινή επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο πρέπει να διερευνηθούν, επισημαίνοντας ότι έχοντας δει μόνο τηλεοπτικά πλάνα ο υψηλός αριθμός των θυμάτων φαίνεται ύποπτος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024