Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ίντερνετ «για το καλό σας» από το Internet.org, με πρωτοβουλία του Facebook

Ίντερνετ «για το καλό σας» από το Internet.org, με πρωτοβουλία του Facebook

Πρόσβαση στο Ίντερνετ στα υπολειπόμενα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γης φιλοδοξεί να δώσει ένας διεθνής συνασπισμός δυνάμεων μετά από πρωτοβουλία του μεγαλύτερου σάιτ κοινωνικής δικτύωσης. Ιδρυτικά μέλη του Internet.org είναι το Facebook, η Ericsson, η MediaTek, η Nokia, η Opera, η Qualcomm και η Samsung. Τα εργαλεία με τα οποία 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπουν στο Ίντερνετ περιλαμβάνουν την κατασκευή φθηνότερων smartphone, την ελαχιστοποίηση των δεδομένων που διακινούνται από κάθε app, αλλά και την βελτιστοποίηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας προς αυτή την κατεύθυνση.

Ίντερνετ στα υπολειπόμενα δύο τρίτα του πληθυσμού της Γης που δεν έχουν πρόσβαση φιλοδοξεί να δώσει ένας διεθνής συνασπισμός δυνάμεων μετά από πρωτοβουλία του μεγαλύτερου σάιτ κοινωνικής δικτύωσης. Ιδρυτικά μέλη του Internet.org είναι το Facebook, η Ericsson (ανάπτυξη και διαχείριση δικτύων κινητής τηλεφωνίας), η MediaTek (κατασκευαστής φορητών συσκευών), η Nokia, η Opera (browser), η Qualcomm (τσιπ δικτύωσης) και η Samsung.

Τα εργαλεία με τα οποία 5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα μπουν στο Ίντερνετ -σήμερα υπάρχουν 2,7 δισ. χρήστες- περιλαμβάνουν την κατασκευή φθηνότερων smartphone, την ελαχιστοποίηση των δεδομένων που διακινούνται από κάθε app, αλλά και την βελτιστοποίηση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας προς αυτή την κατεύθυνση. To Facebook για παράδειγμα θα επιχειρήσει να μειώσει στο 1ΜΒ το «βάρος» του δικού της app για Android, από τα 12ΜΒ σήμερα. Η ομάδα θα αναθεωρήσει επίσης, τις απαιτήσεις για την χρήση δεδομένων από τα app που αναπτύσσονται για smartphone και tablet και θα επιχειρήσει να επιτύχει την μεταφορά μεγαλύτερου όγκου δεδομένων καταναλώνοντας λιγότερη μπαταρία.

  • Τα μέλη του Internet.org φιλοδοξούν επίσης να προτείνουν νέα μοντέλα εμπορικής πολιτικής ώστε βασικές ιντερνετικές υπηρεσίες, όπως η διαδικτυακή αναζήτηση ή η πρόσβαση σε υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και κοινωνικής δικτύωσης να παρέχονται με εξαιρετικά χαμηλό ή και μηδαμινό κόστος.

Η Qualcomm, για παράδειγμα, θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην προσπάθεια να μειωθεί ο απαιτούμενος όγκος δεδομένων για την μετάδοση ενός βίντεο και να διευρυνθεί η εμβέλεια των δικτύων κινητής τηλεφωνίας με την εγκατάσταση μικροσκοπικού εξοπλισμού ανάλογου με το WiFi.

H Nokia θα επιδιώξει συνεργασίες με δίκτυα κινητής τηλεφωνίας σε χώρες με χαμηλή διείσδυση του Διαδικτύου, ώστε η πρόσβαση σε υπηρεσίες όπως το Facebook να παρέχονται δωρεάν τουλάχιστον στα τηλέφωνα δικής της κατασκευής -κάτι με το οποίο έχει ήδη πειραματιστεί στο Μεξικό, συμβάλλοντας στην σημαντική αύξηση της χρήσης του δικτύου για την μεταφορά δεδομένων με αποτέλεσμα το πείραμα να επαναλαμβάνεται σε Αφρική και Ινδία (Nokia Asha).

Όμως, ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα για την αύξηση της διείσδυσης του Ίντερνετ είναι η απουσία ικανού αριθμού εθνικών κόμβων διασύνδεσης, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η ελαχιστοποίηση της διαδρομής των δεδομένων από την άφιξη προς τον τελικό προορισμό τους, χωρίς να χρειαστεί να μπουν σε μεγάλες παρακαμπτήριες οδούς. Όπως επισημαίνεται στο άρθρο της εφημερίδας, αυτό το πρόβλημα δεν είναι στην ατζέντα του Internet.org. Έτσι, περιεχόμενο από το Facebook ή το Google παραδίδεται π.χ. στην Αφρική αφού προηγουμένως αντληθεί από τον πλησιέστερο κόμβο που δεν βρίσκεται αρκετά κοντά αλλά στην Ευρώπη. Οι δημιουργοί θα πρέπει να αυξήσουν την διαθεσιμότητα του περιεχομένου τους σε διακομιστές στην Αφρική, ένα αίτημα που οι ίδιοι δηλώνουν ότι εξετάζουν.

Πάντως, από τον συνασπισμό λείπουν η Google και το Twitter, αν και αμφότεροι έχουν τα δικά τους σχέδια. Το Twitter έχει ήδη συνάψει συμφωνίες με 250 εταιρείες για την παροχή της υπηρεσίας δωρεάν, έστω και για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Η Google ασχολείται με το δικό της πρότζεκτ Loon, με το οποίο φιλοδοξεί να δώσει πρόσβαση στο Ίντερνετ με… μπαλόνια: Μπαλόνια θα δίνουν πρόσβαση στο Ίντερνετ σε 2 στους 3 χρήστες στην Γη;


Δείτε το μήνυμα του Internet.org με σύνθημα «Every one of us» υπό το hashtag #ConnectΤheWorld

Στην σχετική ανακοίνωση του οργανισμού Internet.org, το Ίντερνετ χαρακτηρίζεται ως η πλέον σημαντική εξέλιξη μετά την βιομηχανική επανάσταση, με τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ να τονίζει πως σκοπός της πρωτοβουλίας είναι «να κάνει κάτι καλό για τον κόσμο», παρά να αυξήσει τα έσοδα των μελών του συνασπισμού, αν και αναγνώρισε πως όταν μπει κανείς στο Ίντερνετ δεν υπάρχει γυρισμός. Προφανώς, στο Ίντερνετ αποδίδεται η έννοια της κοινωνίας της γνώσης και υπό αυτήν εκθειάζεται, αφού η ιστορία έχει δείξει ότι το Ίντερνετ δεν είναι μόνο καλό ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις για εκτενείς παρακολουθήσεις από κυβερνητικές υπηρεσίες που έχουν προκαλέσει σοκ αλλά και εγκατάλειψη του Διαδικτύου (Groklaw, Lavabit, Silent Circles).
{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024