Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Φόβοι για νέα καταστροφή στη Φουκουσίμα μετά τις διαρροές

Φόβοι για νέα καταστροφή στη Φουκουσίμα μετά τις διαρροές

Η ιαπωνική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας πρότεινε την αύξηση του επιπέδου συναγερμού στη Φουκουσίμα έπειτα από μια ακόμα διαρροή άκρως ραδιενεργού νερού, το οποίο εισχώρησε στο έδαφος και δεν αποκλείεται να ρέει τώρα στη θάλασσα.

Η ιαπωνική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας πρότεινε την αύξηση του επιπέδου συναγερμού στη Φουκουσίμα έπειτα από μια ακόμα διαρροή άκρως ραδιενεργού νερού, το οποίο εισχώρησε στο έδαφος και δεν αποκλείεται να ρέει τώρα στη θάλασσα.

Εκατοντάδες τόνοι νερού διοχετεύονται καθημερινά στον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι, προκειμένου να κρατούν χαμηλά τη θερμοκρασία των επικίνδυνων πυρηνικών καυσίμων.

Το πρόβλημα είναι ότι το νερό αυτό δεν μπορεί να απορριφθεί στο περιβάλλον και αποθηκεύεται σε περίπου 1.000 χαλύβδινες δεξαμενές των 300 τόνων η καθεμία, οι οποίες κατασκευάστηκαν μετά την πυρηνική καταστροφή το Μάρτιο του 2011.

Η κατάσταση επιδεινώνεται σημαντικά από τα υπόγεια ύδατα που εισέρχονται στα υπόγεια του εργοστασίου από τον υπερκείμενο λόφο. Το νερό αυτό φαίνεται ότι αναμειγνύεται με άκρως ραδιενεργό νερό εντός του εργοστασίου, διαρρέει στον υδροφόρο ορίζοντα καταλήγει στη θάλασσα με ρυθμό 100 τόνων ανά ημέρα.

Στο τελευταίο περιστατικό, η εταιρεία Tepco που διαχειρίζεται το εργοστάσιο παραδέχτηκε ότι περίπου 300 τόνοι ραδιενεργού νερού διέρρευσαν από μια δεξαμενή τη Δευτέρα.

«Το μολυσμένο νερό αποτελεί πρόβλημα που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση» παραδέχτηκε ο αντιπρόεδρος της εταιρείας Ζένγκο Αϊζάβα.

Είναι η πέμπτη διαρροή από δεξαμενή αυτού του σχεδιασμού, εγείροντας ανησυχίες ότι βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας καταστροφής, με τις δεξαμενές να παρουσιάζουν ρήγματα η μία μετά την άλλη.

Η ραδιενέργεια από το νερό που σχημάτισε λιμνούλα γύρω από τη δεξαμενή φτάνει τα 100 millisievert ανά ώρα. Εκατό millisievert ισούται περίπου με την ανώτατη ασφαλή δόση σε διάστημα μιας πενταετίας.

Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, η ιαπωνική Αρχή Πυρηνικής Ενέργειας πρότεινε να αυξηθεί το επίπεδο συναγερμού στο 3, από το 1 που βρίσκεται σήμερα, στην οκταβάθμια Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών και Ραδιολογικών Συμβάντων. Για να γίνει πάντως αυτό θα προηγηθεί επικοινωνία με τη Διεθνή Υπηρεσία Πυρηνικής Ενέργειας.

Στη διάρκεια της συνάντησης αποκαλύφθηκε επίσης ότι οι εργάτες του εργοστασίου είχαν αγνοήσει σημεία διαρροής, ένδειξη ότι οι περίπολοι που πραγματοποιούνται δύο φορές την ημέρα είναι απλοί περίπατοι.

Παραμένει ακόμα άγνωστο τι θα κάνει η Tepco με τους εκατοντάδες χιλιάδες τόνους ραδιενεργού νερού που συσσωρεύεται στη Φουκουσίμα.

Στο μεταξύ, οι εργάτες συνεχίζουν να αντλούν το νερό από τη διαλυμένη δεξαμενή και τη λιμνούλα που σχηματίστηκε γύρω της. Τις πρώτες 24 ώρες είχαν καταφέρει να συλλέξουν μόλις 4 από τους 300 τόνους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024