Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Τέρατα» μνήμης αποδεικνύονται τελικά τα δελφίνια

«Τέρατα» μνήμης αποδεικνύονται τελικά τα δελφίνια

Λέμε ότι κάποιος έχει «μνήμη ελέφαντα». Λάθος έκφραση, σύμφωνα τουλάχιστον με μια νέα αμερικανική έρευνα, από την οποία προκύπτει ότι τα δελφίνια είναι αυτά που θυμούνται  περισσότερο χρόνο από κάθε άλλο θηλαστικό, πλην του ανθρώπου.

Λέμε ότι κάποιος έχει «μνήμη ελέφαντα». Λάθος έκφραση, σύμφωνα τουλάχιστον με μια νέα αμερικανική έρευνα, από την οποία προκύπτει ότι τα δελφίνια είναι αυτά που θυμούνται περισσότερο χρόνο από κάθε άλλο θηλαστικό, πλην του ανθρώπου.

Σύμφωνα με το BBC, οι ερευνητές, με επικεφαλής τον βιολόγο Τζέισον Μπρουκ του πανεπιστημίου του Σικάγο, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό βιολογίας της Βασιλικής Εταιρίας επιστημών της Βρετανίας «Proceedings of Royal Society B», το «Science» και το «Nature», εκτιμούν ότι αυτές οι μακροχρόνιες αναμνήσεις σχηματίζονται επειδή τα δελφίνια έχουν εξελιχθεί να διαμορφώνουν πολύπλοκες και διαρκείς κοινωνικές σχέσεις.

Οι επιστήμονες μελέτησαν τις σχέσεις ανάμεσα σε 56 δελφίνια που κατά καιρούς μετακινούνταν μεταξύ διαφορετικών ενυδρείων και ζωολογικών κήπων. Χρησιμοποιώντας ηχεία κάτω από το νερό, οι ερευνητές έπαιζαν σε δελφίνια ηχογραφήσεις από σφυρίγματα άλλων δελφινιών που κάποτε είχαν συνυπάρξει στον ίδιο χώρο με τα πρώτα. Όταν τα δελφίνια αναγνωρίζουν ως οικείο έναν ήχο, πλησιάζουν για περισσότερη ώρα κοντά στα ηχεία και βγάζουν σφυρίγματα προς αυτά, αλλιώς τα αγνοούν πλήρως.

Οι ερευνητές, έχοντας μελετήσει τα ιστορικά αρχεία που πήγαιναν δεκαετίες στο παρελθόν, γνώριζαν ποιο δελφίνι είχε κάποτε συνυπάρξει με ποιο άλλο και έτσι, προς μεγάλη τους έκπληξη, διαπίστωσαν ότι, έστω και δι’ ακοής, τα δελφίνια μπορούσαν να αναγνωρίσουν τους μοναδικούς ήχους που έβγαζαν από τα ηχεία οι παλιόφιλοί τους (κάθε δελφίνι έχει τη δική του «υπογραφή- σφύριγμα»).

Το ρεκόρ πέτυχαν δύο θηλυκά δελφίνια, η Άλι και η Μπέιλι, που κάποτε ζούσαν στο ίδιο ενυδρείο της Φλόριδα, αλλά μετά αποχωρίστηκαν, καθώς μπόρεσαν να αναγνωρίσουν η μία το σφύριγμα της άλλης μετά από 20,5 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι είχαν κρατήσει στον εγκέφαλό τους τη σχετική ανάμνηση όλο αυτό τον καιρό (αν και παραμένει άγνωστο με ποιο μορφή διατηρείται αυτή η μνήμη).

Πρόκειται για την πιο μακροχρόνια κοινωνική ανάμνηση που έχει ποτέ καταγραφεί σε μη ανθρώπινο είδος. «Δεν ξέρουμε ποιο είναι το ανώτερο δυνατό όριο για μια ανάμνηση ενός δελφινιού και αν υπάρχει τέτοιο όριο», δήλωσε ο Μπρουκ (τα δελφίνια ζουν περίπου 50 χρόνια, οπότε ίσως θυμούνται πολύ πέρα από τα 20,5 χρόνια).

Οι επιστήμονες, μετά και τη νέα ανακάλυψη, θεωρούν ότι τα δελφίνια έχουν νοημοσύνη συγκρίσιμη των ανθρώπων, των χιμπατζήδων και των ελεφάντων. Οι τελευταίοι έχουν επίσης αναμνήσεις που πλησιάζουν τα 20 χρόνια, όμως θυμούνται μόνο άλλα μέλη της οικογένειάς τους και όχι ξένους, αντίθετα με τα δελφίνια, των οποίων η μακρά μνήμη δεν περιορίζεται μόνο σε «συγγενείς» τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024