Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αγάπη μου συρρίκνωσα τη Μόνα Λίζα

Αγάπη μου συρρίκνωσα τη Μόνα Λίζα

Ο πιο διάσημος πίνακας του κόσμου έχει πλέον αντιγραφεί στον μικρότερο καμβά του κόσμου: εφαρμόζοντας μια νέα αλλά σχετικά απλή τεχνική νανοτεχνολογίας, αμερικανοί ερευνητές μετέτρεψαν τη Μόνα Λίζα σε «Mini Lisa», ένα πορτρέτο με πλάτος τρεις φορές μικρότερο από το πάχος μιας τρίχας.

Ο πιο διάσημος πίνακας του κόσμου έχει πλέον αντιγραφεί στον μικρότερο καμβά του κόσμου: εφαρμόζοντας μια νέα αλλά σχετικά απλή τεχνική νανοτεχνολογίας, αμερικανοί ερευνητές μετέτρεψαν τη Μόνα Λίζα σε «Mini Lisa», ένα πορτρέτο με πλάτος τρεις φορές μικρότερο από το πάχος μιας τρίχας.

Το ασπρόμαυρο πορτρέτο, αρκετά λεπτομερές για να διακρίνει κανείς το διάσημο μειδίαμα της Τζιοκόντα, δημιουργήθηκε με μια τεχνική που θα μπορούσε να έχει ευρείες εφαρμογές στη βιομηχανία, αναφέρουν οι δημιουργοί του στο Langmuir, μια εξειδικευμένη επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρείας Χημείας.

Το σημαντικό είναι ότι η νέα τεχνική επιτρέπει τον έλεγχο χημικών αντιδράσεων στις διαστάσεις της νανοκλίμακας: το πορτρέτο σχηματίζεται από μόρια των οποίων η συγκέντρωση μπορεί να μεταβάλλεται σημείο προς σημείο.

Η τελική εικόνα έχει πλάτος 30 μικρόμετρα, ή χιλιοστά του χιλιοστού, και κάθε εικονοστοιχείο (pixel) καταλαμβάνει πλάτος περίπου 125 νανομέτρων ή 0,125 μικρομέτρων. Συγκριτικά, μια μέση ανθρώπινη τρίχα έχει πάχος 100 μικρόμετρα.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Τζόρτζια ζωγράφισαν τη Mini Lisa με ένα μικροσκόπιο ατομικής δύναμης (AFM), ένα σύστημα εξαιρετικά υψηλής ανάλυσης, το οποίο απεικονίζει πολύ μικρά αντικείμενα σαρώνοντάς τα με μια αγώγιμη ακίδα.

Το μικροσκόπιο είχε τροποποιηθεί ώστε η ακίδα να μπορεί να θερμαίνεται ελεγχόμενα. «Ρυθμίζοντας τη θερμοκρασία, μπορέσαμε να ελέγξουμε ορισμένες χημικές αντιδράσεις ώστε να δημιουργήσουμε μεταβολές στις συγκεντρώσεις των μορίων στη νανοκλίμακα» εξηγεί o υποψήφιoς διδάκτορας Κιθ Κάρολ, πρώτος συγγραφέας της δημοσίευσης.

Αυτό «προσέφερε την ακρίβεια που απαιτείται για τη δημιουργία πολύπλοκων χημικών εικόνων όπως η Mini Lisa.

Όπως επισημαίνει ο Κάρολ, το σημαντικότερο στοιχείο όσον αφορά τις εφαρμογές είναι η δυνατότητα δημιουργίας μιας κλίσης (διαβάθμισης) στη συγκέντρωση χημικών μορίων σε πολύ μικρές διαστάσεις.

Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί χρήσιμο στην ανάπτυξη ηλεκτρονικών κυκλωμάτων από γραφένιο, ή ακόμα και στην οπτοηλεκτρονική και την εμβιομηχανική.

Ήδη, η ερευνητική ομάδα έχει συναρμολογήσει ένα σύστημα που φέρει πέντε ακίδες αντί για μία, γεγονός που θα αυξήσει σημαντικά την ταχύτητα της μοριακής ζωγραφικής, καθώς και το μέγεθος του καμβά.

Οι ερευνητές εκτιμούν μάλιστα ότι τα αντικείμενα που θα μπορούσαν να παραχθούν με τη νέα τεχνική θα είναι σχεδόν ένα δισεκατομμύριο φορές μεγαλύτερες από τη Mini Lisa.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024