H Motorola –η εταιρεία στους κόλπους της οποίας δημιουργήθηκε το πρώτο κινητό τηλέφωνο– κάνει την επανεμφάνισή της στην αγορά των έξυπνων κινητών τηλεφώνων μετά την εξαγορά της από την Google το 2012, μια εξαιρετικά υψηλή επένδυση ύψους 12,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

H Νέα Motorola συστήνεται εκ νέου στην παγκόσμια αγορά με την Google στο πλευρό της. Εξάλλου, μετά την γενναία επένδυση στο hardware (και το χαρτοφυλάκιο πατεντών της ιστορικής Motorola), η Google έφτιαξε μια νέα εταιρεία, απολύοντας χιλιάδες υπαλλήλους της Παλιάς Motorola και αλλάζοντας πρόσωπα σε καίριες θέσεις με νέα από τον ανταγωνισμό -μηχανικούς από την Apple, την Samsung και το Amazon.

Το πρώτο της τηλέφωνο, το Moto X. Μια συσκευή που υλοποιεί το όραμα της Google για το σύγχρονο έξυπνο τηλέφωνο. Ουσιαστική διαφορά από τον ανταγωνισμό,  η ενσωμάτωση δύο τσιπ που αναλαμβάνουν να κρατάνε σε ετοιμότητα το Moto X, ενώ ο κεντρικός επεξεργαστής του συστήματος, ένας Snapdragon S4 Pro της Qualcomm, κοιμάται. Τα λιτοδίαιτα τσιπ X8 αναλαμβάνουν να ανταποκρίνονται σε φωνητικές εντολές του μοναδικού τους εντολέα για να διεκπεραιώσουν κλήσεις, να ψάχνουν για πληροφορίες στο ίντερνετ ή να δίνουν οδηγίες πλοήγησης στον επιθυμητό προορισμό. Το μικρόφωνο του Moto X είναι πράγματι πάντοτε ανοικτό, δεν ανταποκρίνεται όμως στις εντολές οποιουδήποτε… troll. Ο κάτοχός του φροντίζει την πρώτη φορά να το εκπαιδεύσει και να μην αποκρίνεται στην εντολή «Ok, Google Now» κανενός άλλου. Τα τσιπ X8 αναλαμβάνουν και άλλες διεργασίες που συνεχίζουν να εκτελούνται στο παρασκήνιο -ειδοποιήσεις για ενημερώσεις και μηνύματα- ή εξαρτώνται από τις μετρήσεις των ενσωματωμένων αισθητήρων του τηλεφώνου (θέσης, ταχύτητας). Τις ώρες αυτές, ο κεντρικός επεξεργαστής απολαμβάνει τον ύπνο του και δεν καταναλώνει την πολύτιμη ενέργεια του φορητού αυτού μίνι υπολογιστή που διατηρεί την αυτονομία του για ένα ολόκληρο 24ωρο, όπως δηλώνει ο δημιουργός του. Οι αισθητήρες εξάλλου πρέπει να είναι ενεργοί πάντα για να προκαλούν την ενεργοποίηση κάποιων λειτουργιών με την κίνηση, όπως αυτή της κάμερας 10Mpixel. Με δύο κινήσεις του καρπού, η κάμερα είναι έτοιμη σε 2 δευτερόλεπτα για λήψη. Αυτό το σύστημα των πολλαπλών τσιπ X8, αναμένεται να αξιοποιηθεί στο μέλλον από την Motorola, ποικιλοτρόπως, συμπεριλαμβανομένων των γκάτζετ που φοριούνται (δεν αποκλείεται να δούμε έξυπνο ρολόι από την Motorola).

Το Moto X είναι το πρώτο κινητό τηλέφωνο που κατασκευάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Συγκεκριμένα, όλα τα Moto X που θα διατίθενται στην χώρα θα κατασκευάζονται σε ένα εργοστάσιο της Flextronics International Inc. στο Τέξας, στην περιοχή Fort Worth όπου παλαιότερα στεγαζόταν τμήμα R&D της φινλανδικής Nokia Oyj.

Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Η νέα Motorola επανεμφανίζεται υποσχόμενη ένα τηλέφωνο κατασκευασμένο στα μέτρα του πελάτη -τουλάχιστον όσων ζουν στις ΗΠΑ-, όχι όμως ως προς τα τεχνικά του χαρακτηριστικά ή τις δυνατότητές του όπως έπραξε παλαιότερα η Dell ταράζοντας τα νερά στην βιομηχανία των προσωπικών υπολογιστών. Όλα τα Moto X θα έχουν τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά και θα διαφέρουν μόνο ως προς την χωρητικότητα της εσωτερικής μνήμης (η οποία θα αυξάνεται στα 32GB με επιβάρυνση 50 δολαρίων). Οι Αμερικανοί θα μπορούν να επιλέξουν χρώμα/αποχρώσεις στο πίσω μέρος και γύρω από τα λιγοστά κουμπιά του τηλεφώνου τους ή γύρω από την κάμερα, από 2000+ διαφορετικούς συνδυασμούς. Επίσης, οι πελάτες της νέας Motorola θα μπορούν να επιλέξουν να χαράξουν ένα προσωπικό μήνυμα στην πλάτη του τηλεφώνου τους (ή το e-mail τους, για να ενημερωθούν εάν το ξεχάσουν κάπου ή να κάνουν πιο δύσκολη την πώλησή του εάν κλαπεί). Παράδοση, εντός τεσσάρων ημερών. Οι παραγγελίες των προσωπικών Moto X θα γίνονται δεκτές είτε στα καταστήματα του δικτύου της AT&T, υπηρεσία που θα προσφέρουν στο μέλλον όλα τα μεγάλα δίκτυα με τα οποία έχει διασφαλίσει συνεργασία η νέα Motorola. Επίσης, οι πελάτες συμπληρώνουν τις προτιμήσεις τους διαδικτυακά στο online στούντιο, motomaker.com.

  • Touchless Control: Η Motorola υπόσχεται τον έλεγχο της συσκευής «χωρίς άγγιγμα». Ο χρήστης λέει OK, Google Now αφού εκπαιδεύσει το Moto X να αποκρίνεται μόνο στην δική του φωνή, και έπειτα ζητάει τον καιρό, οδηγίες, στέλνει μηνύματα, κάνει κλήσεις κ.ά.
  • Active Display: στην οθόνη 4,7» εμφανίζονται χρήσιμες πληροφορίες όποτε είναι απαραίτητες, κατά την κρίση του… τηλεφώνου.
  • Quick Capture camera: Με ένα παιχνίδισμα του καρπού, ενεργοποιείται η κάμερα σε 2»
  • Online studio, Moto Maker: Ο πελάτης επιλέγει χρώματα και μήνυμα για το δικό του Moto X, online.
  • Επιστροφή ή αλλαγή εντός 14 ημερών: ακόμα και όταν το Moto X έχει γίνει «προσωπικό»
  • Αξεσουάρ M4DE Motorola: αξεσουάρ συνεργαζόμενων κατασκεαστών ειδικά για την Motorola


Το Moto X θα κυκλοφορήσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά και στην Λατινική Αμερική στα τέλη Αυγούστου-αρχές Σεπτεμβρίου 2013. Θα ακολουθήσουν άλλες αγορές, ωστόσο αυτά τα Moto X δεν θα είναι αμερικάνικα- μάλλον θα κατασκευάζονται στην Ασία, εκεί όπου στρέφονται παραδοσιακά όλοι οι κατασκευαστές. Στις ΗΠΑ, το Moto X θα πωλείται στα 199 δολάρια με διετές συμβόλαιο από όλα τα δίκτυα, όσο δηλαδή λανσάρεται κάθε νέο iPhone στην αμερικανική αγορά.

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr