Εκτός από το βιβλιαράκι με τα αυξημένα δικαιώματα των χρηστών υπηρεσιών σταθερής και κινητής τηλεφωνίας και πρόσβασης στο Ίντερνετ, από τον Σεπτέμβριο του 2013 η ανεξάρτητη ρυθμιστική Αρχή για τις επικοινωνίες στην Ελλάδα και αρμόδια για τον υγιή ανταγωνισμό στην αγορά, υπόσχεται ότι θα έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη ενός αξιόπιστου εργαλείου που θα συγκρίνει τα πολύπλοκα πακέτα υπηρεσιών που προτείνουν οι εταιρείες σταθερής/κινητής και Ίντερνετ.

Η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων ανακοίνωσε ότι το Σύστημα Παρακολούθησης Τιμών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών έχει τεθεί ήδη σε δοκιμή από τις εταιρείες που παρέχουν τις υπηρεσίες. Το σύστημα αποτελείται από δύο μέρη, το αποθετήριο (από τους παρόχους) και το παρατηρήριο (για τους τελικούς χρήστες).

Στο Ηλεκτρονικό Αποθετήριο εισάγονται, μέσω ασφαλούς web υπηρεσίας και κατά ενοποιημένο τρόπο, τα τιμολογιακά στοιχεία των παρόχων για όλα τα εμπορικά διαθέσιμα πακέτα. Ήδη περισσότερα από 700 πακέτα βρίσκονται στο σύστημα.

Το Ηλεκτρονικό Παρατηρητήριο υπόσχεται στους καταναλωτές τη δυνατότητα να αξιολογούν τα πακέτα υπηρεσιών ηλεκτρονικών επικοινωνιών ανά πάροχο βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, π.χ., είδος υπηρεσίας. Κάθε πακέτο περιγράφεται με περισσότερα από 500 βασικά χαρακτηριστικά (με εξαίρεση τις υπηρεσίες περιαγωγής ή διεθνών κλήσεων). Εξάλλου, η υπόσχεση της Επιτροπής είναι να μπορεί κανείς να αξιολογεί αξιόπιστα και έγκυρα όλα τα πακέτα, όχι απλά να τα παραθέτει σε μια ενιαία λίστα, ταξινομημένη με βάση την τιμή, αποκλείοντας από την σύγκριση ανταγωνιστικά πακέτα. Άγνωστο βέβαια παραμένει τι θα γίνει με τις επίμονες τηλεφωνικές κλήσεις για προσφορές που δεν δημοσιεύονται πουθενά και παρέχονται χωρίς να υπογράφεται συμβόλαιο.

Το Σύστημα Παρακολούθησης Τιμών Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών θα είναι στη διάθεση του καταναλωτικού κοινού στις αρχές Σεπτεμβρίου 2013, υπόσχεται η Επιτροπή. Το σύστημα αυτό που αναπτύχθηκε στους κόλπους της ΕΕΤΤ θα αποτελέσει την βάση για να αναπτυχθεί επίσης από την ΕΕΤΤ και στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα για την παροχή υπηρεσιών συγκριτικής αξιολόγησης προγραμμάτων «σύμφωνα με το ιδεατό ή πραγματικό προφίλ χρήσης του καταναλωτή».

Τον Μάρτιο, η ΕΕΤΤ έθεσε σε λειτουργία το σύστημα ΥΠΕΡΙΩΝ, ένα σύστημα που ίπταται πάνω από την ελληνική επικράτεια και μετράει, ελέγχει και συγκρίνει την απόδοση, την πραγματική ταχύτητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα. Ο χάρτης είναι άχρηστος χωρίς την συμμετοχή σας: «Εσύ, πόσο γρήγορα τρέχεις στο Ίντερνετ;» Κάντε το Τεστ Υπερίων

  • Ποια είναι τα νέα δικαιώματα των χρηστών υπηρεσιών Internet και τηλεφωνίας Έως τις αρχές του φθινοπώρου 2013 θα έχει ολοκληρωθεί η εφαρμογή νέου κανονισμού για την αδειοδότηση και την λειτουργία των εταιρειών που παρέχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο και υπηρεσίες τηλεφωνίας, ανακοίνωσε η αρμόδια ανεξάρτητη αρχή. Σε αυτόν, προβλέπεται η προστασία των καταναλωτών από τις υπέρογκες χρεώσεις κατά την υπογραφή συμβολαίου, η επιβολή μόνο του παγίου σύνδεσης όταν ο συνδρομητής έχει οφειλές και η έγκαιρη ειδοποίηση όταν οι χρεώσεις αυξάνονται, με δικαίωμα καταγγελίας της σύμβασης χωρίς χρέωση.

Διαβάστε επίσης:

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr