Οι Ευρωπαίοι συνδρομητών σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων δεν απολαμβάνουν τις ταχύτητες πρόσβασης στο Ίντερνετ για τις οποίες πληρώνουν, διαπιστώνει έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Κατά μέσο όρο, περιορίζονται στο 74% της ταχύτητας που διαφημίζεται από τους παρόχους, σημειώνει η Επιτροπή και καλεί τους συνδρομητές να συμμετέχουν στην μέτρηση των πραγματικών ταχυτήτων.

  • Το 27%-41% των συνδρομητών υπηρεσιών σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης δηλώνει ότι δεν πετυχαίνουν τις ταχύτητες που αναφέρονται στο συμβόλαιο που υπέγραψαν, διαπιστώνει η έρευνα της Ε.Ε.

Η επικεφαλής της Επιτροπής για θέματα επικοινωνιών Neelie Kroes δήλωσε σχετικά πως, είναι η πρώτη φορά που η διαφορά ανάμεσα στην ονομαστική (διαφημιζόμενη) και στην πραγματική ταχύτητα τεκμηριώνεται από συγκρίσιμα και αξιόπιστα στοιχεία από όλα τα κράτη-μέλη και προσθέτει πως, υπάρχουν σημαντικές διακυμάνσεις από αγορά σε αγορά, κυρίως λόγω των διαφημιστικών πρακτικών που ακολουθούν οι εκάστοτε πάροχοι. Οι καταναλωτές χρειάζονται αυτή την πληροφορία για να λαμβάνουν ορθολογικές αποφάσεις, για αυτό η άσκηση θα επαναληφθεί, σημειώνει η Neelie Kroes, και τα στοιχεία αυτά θα αποτελέσουν απόδειξη για την ανάγκη δημιουργίας μιας ενιαίας αγοράς, καταλήγει.

Στα βασικά ευρήματα της έρευνας συγκαταλέγονται τα εξής:

1. Οι πραγματικές ταχύτητες σύνδεσης μέσω τεχνολογιών xDSL είναι κατά μέσο όρο το 63,3% ταχυτήτων που διαφημίζονται. Αντίστοιχα, το ποσοστό αυτό είναι 84,4% για τις συνδέσεις με οπτικές ίνες (τεχνολογίες FTTx) και 91,4% για τις καλωδιακές συνδέσεις.

2. Σε απόλυτους αριθμούς, η μέση ταχύτητα download, ανεξάρτητα από τη χώρα ή την τεχνολογία πρόσβασης, είναι 19,47Mbps τις ώρες αιχμής. Τις υψηλότερες ταχύτητες επιτυγχάνουν οι συνδέσεις FTTx, στα 41,02Mbps. Οι καλωδιακές συνδέσεις πετυχαίνουν 33,10Mbps, ενώ οι υπηρεσίες xDSL υστερούν σημαντικά, με μέση ταχύτητα download στα 7,2Mbps.

3. Οι ταχύτητες upload προσεγγίζουν τις διαφημιζόμενες: Σε όλη την Ε.Ε., η μέση ταχύτητα upload ήταν 6,2Mbps, στο 88% της διαφημιζόμενης. Οι υπηρεσίες πρόσβασης μέσω FTTx επιτυγχάνουν την υψηλότερη ταχύτητα με διαφορά, στα 19,8Mbps. Cable και xDSL υστερούν με τις ταχύτητες upload να περιορίζονται στα 3,68Mbps και στα 0,69Mbps αντίστοιχα.
Τα αποτελέσματα βασίστηκαν σε μετρήσεις που έγιναν σε ώρες αιχμής (7-11 το πρωί), τον Μάρτιο του 2012 με την συμμετοχή 9.104 συμμετεχόντων που υπέβαλαν 3.065.341.850 μετρήσεις σε 75.978.173 δοκιμές.

Η έρευνα θα συνεχιστεί έως το τέλος του 2014 και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καλεί συνδρομητές από όλα τα κράτη-μέλη (και την Ελλάδα) να δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα δοκιμών από την διεύθυνση ώστε να τους σταλεί ο απαιτούμενος εξοπλισμός.Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η SamKnows από κοινού στοχεύουν να παρέχουν στην Ευρώπη αξιόπιστα και ακριβή στατιστικά στοιχεία για την απόδοση της ευρυζωνικότητας σε ολόκληρη την Ευρώπη. Οι εθελοντές θα λάβουν μία μονάδα μέτρησης της ευρυζωνικότητας, κατασκευασμένη ειδικά για αυτόν το σκοπό, η οποία θα μπορεί να συνδεθεί με το υπάρχον μόντεμ ή δρομολογητή (router). Η μονάδα ονομάζεται SamKnows Whitebox. Οδηγίες για την εγκατάσταση του εξοπλισμού μετρήσεων παρέχει η Ε.Ε. από τον δικτυακό τόπο SamKnows.

Διαβάστε περισσότερα για την ασυμφωνία πραγματικής και ονομαστικής ταχύτητας στην Ελλάδα στο tech.in.gr:

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr