Περισσότεροι από το ένα τρίτο των ασθενών που νοσηλεύτηκαν λόγω της νέας γρίπης H7N9 τελικά υπέκυψαν στην ασθένεια, εκτιμά μελέτη στην Κίνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Lancet. Το θετικό πάντως είναι ότι το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα έχουν μειωθεί.

Περισσότερα από 130 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 37 θάνατοι έχουν αναφερθεί από την εμφάνιση της νέας γρίπης των πτηνών στην Κίνα στα τέλη Μαρτίου.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ήδη χαρακτηρίσει τον Η7Ν9 «έναν από τους πλέον θανατηφόρους ιούς της γρίπης» που έχει εμφανιστεί ποτέ. Προειδοποίησε επίσης ότι ο νέος ιός δείχνει να εξαπλώνεται ταχύτερα από ό,τι ο Η5Ν1, ο προηγούμενος ιός γρίπης των πτηνών που είχε προκαλέσει παγκόσμια ανησυχία.

Οι Κινέζοι ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη αναγνωρίζουν ότι τα διαθέσιμα στοιχεία ίσως είναι ελλιπή, καθώς ενδέχεται να υπήρξαν ήπια κρούσματα που δεν καταγράφηκαν. Υπολογίζουν ωστόσο ότι η θνησιμότητα του Η7Ν9 ανέρχεται στο 36%.

Αυτό σημαίνει ότι ο Η7Ν9 είναι λιγότερο θανατηφόρος από τη γρίπη των πτηνών Η5Ν1, της οποίας η θνησιμότητα υπολογίζεται γύρω στο 70%. Παρόλα αυτά, ο Η7Ν9 είναι πιο θανατηφόρος από την πανδημική γρίπη των χοίρων του 2009, της οποίας η θνησιμότητα περιορίζεται σε λιγότερο από 1%.

Το θετικό πάντως είναι ότι ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων έχει περιοριστεί σημαντικά μετά το κλείσιμο κινεζικών αγορών με ζωντανά ζώα.

«Τα καλά νέα είναι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταματήσει να αυξάνεται» γράφουν, σε άρθρο σχολιασμού στο ίδιο τεύχος του Lancet, ερευνητές των αμερικανικών Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας.

Προειδοποιούν όμως ότι ο ιός δεν έχει εκλείψει και πιθανότατα θα επιστρέψει το χειμώνα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr