Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ραδιενεργό στρόντιο στον υδροφόρο ορίζοντα της Φουκουσίμα

Ραδιενεργό στρόντιο στον υδροφόρο ορίζοντα της Φουκουσίμα

Υψηλά επίπεδα στρόντιου-90, ενός ραδιενεργού ισοτόπου που απορροφάται από τα οστά, ανιχνεύονται στον υδροφόρο ορίζοντα κάτω από το κατεστραμμένο εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι, ανακοίνωσε η Tepco. Όπως φαίνεται, η διαχειρίστρια εταιρεία θα είναι δύσκολο να πείσει τους ντόπιους αλιείς και την κυβέρνηση ότι μπορεί να απορρίπτει στον ωκεανό το νερό που απαντλείται.

Υψηλά επίπεδα στρόντιου-90, ενός ραδιενεργού ισοτόπου που απορροφάται από τα οστά, ανιχνεύονται στον υδροφόρο ορίζοντα κάτω από το κατεστραμμένο εργοστάσιο Φουκουσίμα-Νταΐτσι, επιβεβαίωσε η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco.

Η επιβεβαίωση των φόβων για μόλυνση των υπόγειων υδάτων πιθανότατα θα εμποδίσει την Τepco από το να προχωρήσει στην απόρριψη του ραδιενεργού νερού στον ωκεανό.

Μεγάλες ποσότητες νερού συνεχίζουν να διοχετεύονται στους αντιδραστήρες και τις δεξαμενές πυρηνικών καυσίμων για να κρατούν τη θερμοκρασία σε χαμηλά επίπεδα και να εμποδίσουν νέο επεισόδιο τήξης.

Όμως το αυτοσχέδιο σύστημα άντλησης της Tepco παρουσιάζει διαρροές και η ηλεκτροδότηση του εργοστασίου διακόπηκε τρεις φορές σε διάστημα πέντε εβδομάδων φέτος.

Η κατάσταση περιπλέκεται τώρα από το στρόντιο-90, το οποίο παράγεται από τη σχάση του ουρανίου και πλουτωνίου. Όπως αναφέρει το Reuters, α επίπεδα του ραδιενεργού ισοτόπου στον υδροφόρο ορίζοντα έχουν αυξηθεί κατά 100 φορές από τον περασμένο Δεκέμβριο ως σήμερα και πλέον φτάνουν τα 1.000 becquerel ανά λίτρο, 30 φορές πάνω από το ανώτατο νομικό όριο.

Στον υδροφόρο ορίζοντα ανιχνεύονται επίσης υψηλά επίπεδα τριτίου, ενός λιγότερο επικίνδυνου ισοτόπου του υδρογόνου, το οποίο χρησιμοποιείται στα καντράν ρολογιών που λάμπουν στο σκοτάδι. Τα επίπεδά του φτάνουν τα 500.000 becquerel ανά λίτρο, με το ανώτατο νομικό όριο να περιορίζεται στα 60.000.

Παρόλα αυτά, τα τσιμεντένια θεμέλια του εργοστασίου και ο φράχτης που υπάρχει στην πλευρά της θάλασσας φαίνεται ότι εμποδίζει τη μετακίνηση νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα στον ωκεανό.

Ωστόσο, περίπου 400 τόνοι νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα εκτιμάται ότι ρέουν καθημερινά στα κτήρια των αντιδραστήρων, όπου αναμειγνύονται με το άκρως μολυσμένο νερό του συστήματος ψύξης.

«Το μολυσμένο νερό δεν πρέπει να απελευθερωθεί στον ωκεανό. Πρέπει να το κρατήσουν κάπου αποθηκευμένο» δήλωσε ο Μιτσιάκι Φουρουκάβα, καθηγητής πυρηνικής χημείας στο Πανεπιστήμιο της Ναγκόγια.

Όπως φαίνεται, η Tepco θα είναι δύσκολο να πείσει τους ντόπιους αλιείς και την κυβέρνηση ότι μπορεί να απορρίπτει στον ωκεανό το νερό που απαντλείται από το εργοστάσιο.

Μόνο δύο από τους δεκάδες αντιδραστήρες της Ιαπωνίας παραμένουν σε λειτουργία μετά τον φονικό σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου 2011, που οδήγησαν στο χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσερνόμπιλ.

Η πυρηνική καταστροφή δεν πιστεύεται ότι αύξησε τον κίνδυνο καρκίνου στην περιοχή, ωστόσο η κυβέρνηση συνέταξε νέους κανόνες ασφάλειας για τα πυρηνικά εργοστάσια, οι οποίοι οριστικοποιήθηκαν την Τετάρτη και θα ισχύσουν από τον Ιούλιο.

Με την Ιαπωνία να αναγκάζεται μεγάλες ποσότητες πετρελαίου, οι διαχειριστές των κλειστών πυρηνικών εργοστασίων αναμένεται να υποβάλλουν αιτήσεις για την επανέναρξη της λειτουργίας τους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024