Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
O «πατέρας» του γραφένιου τον Ιούλιο στο Ηράκλειο

O «πατέρας» του γραφένιου τον Ιούλιο στο Ηράκλειο

Ο Κονσταντίν Νοβοσέλοφ του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη του θαυματουργού υλικού γραφενίου, είναι ο κεντρικός ομιλητής στις Διαλέξεις Φυσικής και Χημείας που θα πραγματοποιήσει τον Ιούλιο στο Ηράκλειο το Ίδρυμα Ωνάση.

Ο Κονσταντίν Νοβοσέλοφ του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη του θαυματουργού υλικού γραφενίου, είναι ο κεντρικός ομιλητής στις Διαλέξεις Φυσικής και Χημείας που θα πραγματοποιήσει τον Ιούλιο στο Ηράκλειο το Ίδρυμα Ωνάση.

Οι διαλέξεις, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν το πενθήμερο 15-19 Ιουλίου στο χώρο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE), είναι αφιερωμένες φέτος στη Νανοεπιστήμες και τη Νανοτεχνολογία, τους τομείς στους οποίους αναμένεται να αξιοποιηθεί αρχικά το γραφένιο.

Εκτός από τον Δρ Νοβοσέλοφ, προσκεκλημένοι ομιλητές είναι επίσης οι: Φαίδων Αβούρης (Ερευνητικό Κέντρο ΙΒΜ στη Νέα Υόρκη), Αντρέα Φεράρι (πανεπιστήμιο Κέμπριτζ), Πολ Γουάις (διευθυντής του Ινστιτούτου Νανοσυστημάτων του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Λος ‘Αντζελες), Κρίστιαν Τόμσεν (πανεπιστήμιο Βερολίνου) και άλλοι.

Ο Νοβοσέλοφ είναι ο νεαρότερος νομπελίστας Φυσικής των τελευταίων 40 χρόνων μετά τη βράβευσή του το 2010, σε ηλικία 36 ετών.

Σε συνεργασία με τον Αντρέ Γκέιμ, επίσης στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ο Νοβοσέλοφ ανακάλυψε το γραφένιο, μια νέα μορφή άνθρακα, ο οποίος αποτελείται από άτομα άνθρακα διατεταγμένα όλα στο ίδιο επίπεδο -ουσιαστικά είναι φύλλα γραφίτη με πάχος ενός μόλις ατόμου.

Σύντομα το γραφένιο αποδείχθηκε το ισχυρότερο υλικό που έχει δοκιμαστεί ποτέ. Είναι ταυτόχρονα εξαιρετικά ελαστικό, καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού από ό,τι ο χαλκός, και απορροφά το φως σε πολλά μήκη κύματος.

Χάρη σε αυτές τις απαράμιλλες συχνότητες το γραφένιο αναμένεται να αξιοποιηθεί σε μια πληθώρα εφαρμογών, από τα ηλεκτρονικά κυκλώματα μέχρι τις ψηφιακές κάμερες.

Μέχρι σήμερα έχουν κατατεθεί πάνω από επτά χιλιάδες αιτήσεις διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας που αφορούν το γραφένιο, ενώ η ΕΕ αναγνώρισε το γραφένιο ως τεχνολογία του μέλλοντος και αποφάσισε να επενδύσει ένα δισεκατομμύριο ευρώ στη μελέτη του σε βάθος δεκαετίας.

Οι Σεμιναριακές Διαλέξεις Ωνάση (με πρόεδρο της οργανωτικής επιτροπής τον ομότιμο καθηγητή Γιάννη Παπαμαστοράκη), που διεξάγονται από το έτος 2001 στο Ηράκλειο, αναφέρονται πάντοτε σε θέματα που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς έρευνας.

Κάθε κύκλος διαλέξεων διαρκεί μια εβδομάδα και απευθύνεται σε φοιτητές – υποψήφιους διδάκτορες, μεταπτυχιακούς και τελειόφοιτους υψηλών ακαδημαϊκών επιδόσεων από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο. Γίνονται δεκτοί να συμμετάσχουν έως 35 Έλληνες και 15 φοιτητές από άλλες χώρες, στους οποίους παρέχονται μεγάλες δυνατότητες επικοινωνίας, γνωριμίας και πληροφόρησης από τους πλέον εξέχοντες επιστήμονες στον κόσμο.

Το ακριβές πρόγραμμα των διαλέξεων δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί. Τo Ίδρυμα Ωνάση θα καλύψει τα έξοδα μετακίνησης και παραμονής στο Ηράκλειο της Κρήτης όλων των φοιτητών που γίνονται δεκτοί. Οι αιτήσεις συμμετοχής θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά έως τις 15 Ιουνίου μέσω της ιστοσελίδας του προγράμματος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024