Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επέλαση του βίντεο στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως

Επέλαση του βίντεο στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως

Πόσοι είναι οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, πόσοι τερματίζουν το κοντέρ του Speed Test, τι καθορίζει τον βαθμό ικανοποίησης των συνδρομητών, πως επηρεάζει η μανία των tablet τις επιδόσεις των δικτύων και τι μεταφέρουν τα ραδιοκύματα; Διαβάστε μια εκτενή αναφορά για το προφίλ των δικτύων και της κίνησης παγκοσμίως, έτσι όπως την καταγράφει η Ericsson, μια εταιρεία που από τις κεραίες της μεταδίδεται φωνή και δεδομένα από τους μισούς και παραπάνω συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως.

Πόσοι είναι οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως, πόσοι μπορούν να τερματίσουν το κοντέρ του SpeedTest, τι καθορίζει τον βαθμό ικανοποίησης των συνδρομητών, πως επηρεάζει η μανία των tablet τις επιδόσεις των δικτύων και τι μεταφέρουν τα ραδιοκύματα; Διαβάστε μια εκτενή αναφορά για το προφίλ των δικτύων και της κίνησης παγκοσμίως, έτσι όπως καταγράφεται από την Ericsson, μια εταιρεία που από τις κεραίες της μεταδίδεται φωνή και δεδομένα από τους μισούς και πλέον, συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως.

Το 40% της κίνησης στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως περνάει μέσα από τις κεραίες, τα καλώδια και τα κουτιά της Ericsson και η σουηδική εταιρεία εξυπηρετεί δίκτυα που αθροιστικά έχουν 2,5 δισεκατομμύρια συνδρομητές, δηλαδή περισσότερους από τους μισούς συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι η Ericsson έχει πρόσβαση σε πλήθος αριθμητικών στοιχείων. Τα στοιχεία αυτά, όπως ο αριθμός των συνδρομητών και των συνδρομών, η κίνηση και το είδος της κίνησης -φωνή, browsing, βίντεο κ.λπ.-, είναι στοιχεία που διαχρονικά είναι σε θέση να αναλύει ο κολοσσός των δικτύων. Πρόσφατα, δημοσίευσε το νεότερο Ericsson Mobility Report, Ιούνιος 2013 που αφορά στις εξελίξεις έως και το πρώτο τρίμηνο του 2013.

Εκτός από την ανάλυση των πραγματικών αριθμών από την κίνηση στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας ανά τον κόσμο, η Ericsson προσθέτει σε αυτή την αναφορά και τα αποτελέσματα εκτενούς καθιερωμένης μελέτης από το δικό της ConsumerLab, που συγκεντρώνει και μελετά τις απόψεις χιλιάδων συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας μετά από συνεντεύξεις. Μαζί, οι δύο αυτές αναφορές μπορούν να αποκαλύψουν τι συμβαίνει σήμερα στον κόσμο των δικτύων και να ζωγραφίσουν μια ξεκάθαρη γενικότερη εικόνα της συνδεσιμότητας στον πλανήτη Γη.

Μπορείτε ένα σύντομο βίντεο (2′:38»), στο οποίο η Ericsson σχολιάζει τα αποτελέσματα του πρώτου Mobility Report για το 2013.

Το πρώτο στοιχείο που βρήκαμε ενδιαφέρον από τις αναλύσεις αυτές είναι οι αριθμοί των συνδρομητών και των συνδρομών, αλλά και οι επιλογές των συνδρομητών.

Πόσοι είναι οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας;

Οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας σε όλο τον κόσμο, το 1ο τρίμηνο του 2013 ήταν 4,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι. Ο πληθυσμός της Γης είναι περίπου 7 δισεκατομμύρια άνθρωποι.

Ωστόσο, οι συνδρομές κινητής τηλεφωνίας είναι πολύ περισσότερες (και σύντομα θα ξεπεράσουν τον πληθυσμό της Γης): 6,4 δισεκατομμύρια συνδρομές κινητής τηλεφωνίας έως και τον Μάρτιο του 2013.

Η διαφορά ανάμεσα στις συνδρομές και τους συνδρομητές εξηγείται αφενός από το γεγονός ότι, ο ίδιος συνδρομητής έχει περισσότερες από μια συνδρομές (όχι απαραίτητα από το ίδιο δίκτυο), αφετέρου από το ότι, κάποιες από τις συνδρομές δεν έχουν διαγραφεί ως ανενεργές από τα δίκτυα των παρόχων (κάτι που δεν αποσαφηνίζεται με ακριβείς μετρήσεις).

Ενδιαφέρον είναι ότι ο αριθμός των συνδρομών θα συνεχίσει να ξεπερνάει τον αριθμό των συνδρομητών: το 2018, σε πέντε χρόνια οι συνδρομές θα φτάσουν τα 9,1 δισεκατομμύρια.

Πως οι συνδρομές ξεπερνούν τους συνδρομητές;

Μια ακόμα επιλογή των συνδρομητών εξηγεί αυτή τη διαφορά: ο ίδιος συνδρομητής επιλέγει διαφορετικές συνδρομές και από διαφορετικούς παρόχους. Έτσι, ο ίδιος συνδρομητής μπορεί να επιτύχει μεγαλύτερη κάλυψη από δύο δίκτυα στις επιθυμητές περιοχές. Μια ακόμα ανάγκη που καλύπτει η επιλογή δύο SIM (του ίδιου ή διαφορετικών παρόχων) είναι η κάλυψη από 3G, ή HSPA ή LTE, δηλαδή από δίκτυα διαφορετικών δυνατοτήτων σε διαφορετικές περιοχές. Έτσι, ένα βίντεο θα κατεβαίνει (πολύ) πιο γρήγορα από το δίκτυο LTE, ενώ θα ήταν αδιάφορη η επιλογή του δικτύου στον συγχρονισμό των tweets και των άλλων updates στα social media (στο θέμα αυτό θα επανέλθουμε, καθώς η Ericsson εισάγει μια νέα μέτρηση στα δίκτυα, το λεγόμενο app coverage).

Φυσικά, ένας ακόμα λόγος που εξηγεί την επιλογή περισσότερων από μιας συνδρομών είναι η ελαχιστοποίηση του κόστους ανάλογα με την χρήση, εάν υποθέσουμε ότι στον αριθμό των συνδρομών περιλαμβάνονται οι συνδέσεις a la carte, αφού διαφορετικά από πλευράς κόστους, θα έπρεπε να μιλάμε για εξαιρετικά χαμηλό μηνιαίο πάγιο που επιτρέπει την χρήση περισσότερων από μιας συνδρομών.

Μια άλλη εξήγηση είναι ότι, χρησιμοποιείται επιπρόσθετη συνδρομή για τις νέες συσκευές που προστίθενται στο πορτφόλιό μας, όπως για παράδειγμα με την αγορά tablet 3G/4G ή λάπτοπ με δυνατότητα σύνδεσης στα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Ιδιαίτερα η Δυτική Ευρώπη θεωρείται ήδη ώριμη αγορά στην οποία έχουν εγγραφεί συνδρομητές όσοι δυνητικοί πελάτες υπήρχαν. Εκεί, η αύξηση στις συνδρομές προέρχεται από τις πολλαπλές συνδρομές του ίδιου συνδρομητή, κυρίως μετά την αγορά μια νέας φορητής συσκευής (κυρίως tablet ή φορητών υπολογιστών με USB dongle) αλλά και από την αυξανόμενη διείσδυση των smartphone. Η τάση αναμένεται να συνεχιστεί καθώς είναι γεγονός, μας διαβεβαιώνει η μελέτη της Ericsson, οι τιμές των smartphone μειώνονται και οι οικονομικότερες επιλογές smartphone αυξάνονται.

Η πορεία του LTE

Από το Mobility Report προκύπτει επίσης ότι, η διείσδυση των smartphone και των ταχύτερων σήμερα δικτύων 4ης γενιάς, LTE ξεπέρασε τις προσδοκίες σε σχέση με πέρσι. Οι συνδρομές σε ευρυζωνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας (δηλαδή, CDMA2000 EV-DO, HSPA, LTE, MobileWiMax και TD-SCDMA) αυξήθηκαν κατά 45% μέσα σε ένα χρόνο. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013 οι συνδρομές mobile broadband έφτασαν τα 1,7 δισεκατομμύρια συνδρομές, σε σύνολο 6,4 δισεκατομμυρίων συνδρομών.

Σε πέντε χρόνια, εκτιμά η Ericsson, μόνο οι συνδρομές LTE (ως mobile broadband θεωρούνται και οι συνδρομές σε δίκτυα 4G ή και HSPA όπως προαναφέρθηκε) θα φτάνουν τα 2 δισεκατομμύρια, όταν το σύνολο των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας θα φτάνει τα 9,1 δισεκατομμύρια (22%). Τότε, θα απέχουμε μόλις 2 χρόνια από τον ερχομό των δικτύων πέμπτης γενιάς, 5G (στα δίκτυα 5G θα αναφερθούμε αναλυτικά σε επόμενο άρθρο).

Πάντως, η σχέση αυτή δεν θα είναι ίδια σε όλες τις περιοχές. Για παράδειγμα, στην Βόρεια Αμερική σε πέντε χρόνια 7 στις 10 συνδρομές θα είναι LTE, και θα αποτελούν την πλειοψηφία των συνδρομών ήδη από το 2016. Στην Δυτική Ευρώπη, τα καλά ανεπτυγμένα δίκτυα 3G θα συνεχίσουν να ικανοποιούν τις ανάγκες για mobile broadband και την ίδια περίοδο, λιγότερες από τις 4 στις 10 συνδρομές θα είναι LTE (35%). Στην ευρύτερη περιοχή μας, το 2018 θα συνεχίσει να κυριαρχεί το GSM/EDGE, αν και θα υπάρχει μεγάλες διαφοροποιήσεις από χώρα σε χώρα.

Το ένα τέταρτο των συνδρομών κινητής τηλεφωνίας σήμερα είναι ευρυζωνικές (mobile broadband). Σε ότι αφορά στις συσκευές, όπως επιβεβαιώνεται από πολλαπλές πηγές, τα μισά από τα κινητά τηλέφωνα που πουλήθηκαν το πρώτο τρίμηνο του έτους ήταν smartphones.

Σε πέντε χρόνια, η μισή κίνηση στα δίκτυα θα είναι βίντεο

Μια ακόμα διαπίστωση είναι ότι, οι απαιτήσεις από τα ευρυζωνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας αυξάνονται. Σε πολλές χώρες, οι συνδρομές στα ασύρματα αυτά δίκτυα θα ξεπεράσουν τις συνδρομές σταθερών ευρυζωνικών δικτύων, όπως το xDSL. Οι απαιτήσεις για πιο ευρύχωρα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας αυξάνονται και από την αλλαγή στον τρόπο αξιοποίησής τους αλλά και από τις συσκευές από τις οποίες ξεκινά η ροή των δεδομένων. Μέσα σε πέντε χρόνια, η μισή κίνηση θα είναι βίντεο.

H κίνηση εξαρτάται, μεταξύ άλλων, από το μέγεθος (και την ανάλυση) της οθόνης της συσκευής με τα φορητά PC και τα tablet να γεννούν πέντε φορές περισσότερη κίνηση στα δίκτυα από ένα smartphone. Ενδεικτικό είναι ότι στο τέλος του 2012, ένα φορητό PC προκαλούσε κίνηση 2,5GB το μήνα, όταν τα smartphone περιορίζονταν στα 450MB.

Με προβολή σε πέντε χρόνια αργότερα, στο τέλος του 2018 ένα φορητό PC θα γεννάει κίνηση 11GB το μήνα, και ένα μέσο smartphone γύρω στα 2GB, λιγότερο από ότι ένα λάπτοπ ή tablet σήμερα. Φυσικά, υπάρχει διαφοροποίηση μεταξύ διαφορετικών δικτύων, αγορών και χρηστών από τους μέσους όρους που προκύπτουν αθροιστικά. Μια ακόμα πληροφορία που δείχνει την αλλαγή στον τρόπο αξιοποίησης του ολοένα αυξανόμενου εύρους ζώνης είναι ότι σε πέντε χρόνια, η φωνή θα είναι πολύ μικρό μέγεθος σε σχέση με την κίνηση data.

Τι είναι το app coverage;

Κάπου εδώ εισάγεται ο όρος του λεγόμενου app coverage. H Ericsson την ορίζει ως την δυνατότητα του δικτύου να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις συγκεκριμένων κατηγοριών δεδομένων κίνησης, δηλαδή για βίντεο, μουσική, φωτογραφίες, web browsing κ.λπ. Η κάλυψη ενός δικτύου μπορεί να φτάνει στο 99% όταν αυτό καλείται να καλύψει την απαίτηση για επικοινωνία φωνής και να περιορίζεται στο 5% όταν καλείται να εξυπηρετήσει την αναπαραγωγή βίντεο από το YouTube.

Ως app λογίζεται το βίντεο, η μουσική, οι ενημερώσεις στα κοινωνικά δίκτυα ή το web browsing και η αποστολή SMS, η αποστολή e-mail. Αυτή η κατηγοριοποίηση βοηθά στην κατανόηση των απαιτήσεων από τα δίκτυα, με τα δίκτυα να δείχνουν τα δόντια τους όταν αναφερόμαστε στο βαρύ βίντεο υψηλής ευκρίνειας, που μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο.

Όπως τεκμηριώνεται από την μελέτη, η πιθανότητα να διακόψει ο χρήστης την σύνδεση αυξάνεται σε διαφορετικό βαθμό κάθε δευτερόλεπτο που περνάει ενώ περιμένει να δει π.χ. ένα βίντεο αφού έχει πατήσει play, ή να ανοίξει μια ιστοσελίδα μετά από ένα κλικ ή να δει μια φωτογραφία σε μια ενημέρωση από το Facebook.

Φυσικά, η απόδοση του δικτύου εξαρτάται από πλήθος παραμέτρων που αλλάζουν δυναμικά κάθε στιγμή. Εξαρτάται από την τρέχουσα θέση του συνδρομητή σε σχέση με την κυψέλη κινητής τηλεφωνίας, από τον αριθμό των συνδρομητών που εξυπηρετούνται από την ίδια, ή από τις απαιτήσεις των apps που τρέχουν, ακόμα και τον σχεδιασμό του δικτύου ή τα φυσικά εμπόδια. Έτσι, εάν αναφερόμαστε στην πλοήγηση στον παγκόσμιο ιστό, για e-mail ή για instant messaging, 100Kbps διαθέσιμα επαρκούν. Ένα Mbps θεωρείται απαραίτητο για ήχο και βίντεο με τεχνολογία ροής (streaming), αλλά και για να βλέπουμε από το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας τα social media με ενσωματωμένη εικόνα και βίντεο. Τα 10Mbps απαιτούνται για να μιλήσουμε για video streaming HD και βιντεοδιασκέψεις σε πραγματικό χρόνο, λίγοι όμως είναι εκείνοι που μπορούν να το απολαμβάνουν, δείχνει η μελέτη των δικτύων σε παγκόσμια κλίμακα.

Η Ericsson έχει αναλύσει στοιχεία με βάση τα αποτελέσματα πραγματικών μετρήσεων με το Speedtest από πλήθος συνδρομητών. Τα στοιχεία αυτά δείχνουν έντονη διαφοροποίηση από περιοχή σε περιοχή. Στην Βόρεια Αμερική για παράδειγμα, όπου το app coverage είναι το μεγαλύτερο διεθνώς για τις πιο απαιτητικές εφαρμογές, περισσότερες από 3 στις 10 μετρήσεις συνδρομητών στα αμερικανικά δίκτυα ξεπερνούν τα 10Mbps. Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, το ποσοστό αυτό είναι το χαμηλότερο από όλες τις άλλες περιοχές: μόλις το 5% των μετρήσεων δείχνουν δίκτυα ικανά για HD video streaming ή real time videoconferencing.

Ανικανοποίητοι συνδρομητές

Το Consumer Lab της Ericsson συμπληρώνει τα συμπεράσματα αυτά και δείχνει στους παρόχους πού θα πρέπει να εστιάσουν για να διεκδικήσουν περισσότερους συνδρομητές ή/και συνδρομητές που προκαλούν περισσότερη κίνηση, ανάλογα με τις δυνατότητες και τον σχεδιασμό τους.

Πάντως σήμερα, 3 στους 10 συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας αναφέρουν προβλήματα κάθε μέρα όταν χρησιμοποιούν το smartphone τους για να δουν ιστοσελίδες ή να χρησιμοποιήσουν apps και έξι στους δέκα δυσφορούν από το app coverage στο δίκτυό τους κάθε εβδομάδα.

Η εμπειρία από αυτό που ονομάζει η Ericsson app coverage αντικατοπτρίζεται στην «πίστη» που δείχνουν οι συνδρομητές στο δίκτυό τους. H μελέτη του Consumer Lab δείχνει ότι «οι επιδόσεις του δικτύου» αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα κάθε συνδρομητή που καθορίζει εάν θα παραμείνει ή θα συστήσει τον πάροχό του. Όλοι οι άλλοι παράγοντες, ακόμα και η τιμή, αποδεικνύονται λιγότερο σημαντικοί στα μάτια των συνδρομητών. Όπως φαίνεται, θα πρέπει να πράξουν ανάλογα.

Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024