Αναγκασμένη να αποσύρει τις αρχικές διαβεβαιώσεις της, η εταιρεία Tepco παραδέχθηκε την Τρίτη ότι ο υδροφόρος ορίζοντας της Φουκουσίμα, από τον οποίο αντλείται νερό για την ψύξη των κατεστραμμένων αντιδραστήρων, είναι πράγματι μολυσμένο με ραδιενεργό καίσιο.

Στις 30 Μαΐου, η διαχειρίστρια εταιρεία εταιρεία του σταθμού Φουκουσίμα-Νταΐτσι είχε διαβεβαιώσει τους αλιείς της περιοχής ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι αμελητέα, και επομένως το νερό μπορεί να απορρίπτεται με ασφάλεια στον ωκεανό.

Η διάψευση του ισχυρισμού αυτού αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα της τακτικής της Tepco να υποβαθμίζει υπαρκτά προβλήματα και να παραδέχεται την ύπαρξή τους εκ των υστέρων. Και αυτό εγείρει περαιτέρω αμφιβολίες σχετικά για το κατά πόσο η εταιρεία μπορεί να αντιμετωπίσει την κατάσταση, δύο χρόνια μετά το πυρηνικό ατύχημα το Μάρτιο του 2011.

«Για ακόμα μια φορά τους διέφυγε κάτι που θα όφειλαν να γνωρίζουν» σχολίασε στο Reuters ο Ατούσι Κασάι, πρώην ερευνητής του ιαπωνικού Ινστιτούτου Έρευνας για την Ατομική Ενέργεια. «Αυτό δείχνει εκ νέου ότι δεν έχουν τα προσόντα για να λειτουργήσουν το εργοστάσιο, κάτι που είναι θεμελιώδης αιτία της αποτυχίας τους να περιορίσουν την καταστροφή» πρόσθεσε.

Τις τελευταίες εβδομάδες η εταιρεία πασχίζει να αντιμετωπίσει διαρροές ραδιενεργού ύδατος και διακοπές της ηλεκτροδότησης στο εργοστάσιο.

Περίπου 400 τόνοι νερού που αντλούνται από το υπέδαφος ρέουν καθημερινά στα κτίρια των αντιδραστήρων, όπου αναμιγνύεται με άκρως ραδιενεργό νερό από την ψύξη των δεξαμενών των πυρηνικών καυσίμων. Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού νερού πρέπει να παραμένουν αποθηκευμένες σε ειδικές δεξαμενές, στις οποίες όμως εμφανίζονται διαρροές, με αποτέλεσμα να καταλήγει το νερό στη θάλασσα.

Όπως αποδεικνύεται οι μετρήσεις στα υπόγεια ύδατα βασίζονταν σε πρωτόκολλα που λάμβαναν υπόψη την ραδιενέργεια υποβάθρου στο εργοστάσιο.

Τα αναθεωρημένα στοιχεία συνεχίζουν πάντως να δείχνουν ότι το επίπεδο της ραδιενέργειας συνεχίζει να είναι κάτω από το ανώτατο όριο που έχει θέσει η Tepco για την απόρριψη του νερού στο περιβάλλον.

Σύμφωνα με τη νέα ανάλυση, το νερό του υδροφόρου ορίζοντα έχει 0,22 becquerel καισίου-143 ανά λίτρο και 0,39 becquerel καισίου-137 ανά λίτρο. Το όριο της Tepco είναι το 1 becquerel καισίου-137 ανά λίτρο.

Η μόλυνση πιθανόν προέρχεται από τον ραδιενεργό ατμό ο οποίος είχε αφεθεί να εκλυθεί από το εργοστάσιο κατά την διάρκεια της τήξης του πυρήνα των αντιδραστήρων, είπε ο Κασάι.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Reuters

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο