Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαψεύδονται τα περί ηλιακής καταιγίδας στην Ελλάδα

Διαψεύδονται τα περί ηλιακής καταιγίδας στην Ελλάδα

«Κουταμάρες» χαρακτηρίζουν τέσσερις ειδικοί τη φημολογία ότι η Ελλάδα κινδυνεύει άμεσα ισχυρή ηλιακή καταιγίδα. Ο Ήλιος πλησιάζει πράγματι το σημείο κορύφωσης της δραστηριότητάς του, αυτές τις μέρες όμως δεν έχει εκτοξεύσει σωματίδια που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Γη.

«Κουταμάρες» χαρακτηρίζουν τέσσερις ειδικοί τη φημολογία ότι η Ελλάδα κινδυνεύει άμεσα ισχυρή ηλιακή καταιγίδα. Ο Ήλιος πλησιάζει πράγματι το σημείο κορύφωσης της δραστηριότητάς του, αυτές τις μέρες όμως δεν έχει εκτοξεύσει σωματίδια που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη Γη.

Οι γεωμαγνητικές καταιγίδες προκαλούνται από φορτισμένα σωματίδια που εκτοξεύονται από τον Ήλιο προς την κατεύθυνση της Γης σε μια διαδικασία που ονομάζεται εκτίναξη στεμματικού υλικού (CME). Οι ηλιακές εκρήξεις μπορούν πράγματι να προκαλέσουν διακοπές ηλεκτροδότησης και διαταραχές στις επικοινωνίες, ωστόσο τα περιστατικά αυτά είναι σχετικά σπάνια και αφορούν κυρίως τις περιοχές γύρω από τους πόλους του πλανήτη, προς τους οποίους κατευθύνει τα σωματίδια το προστατευτικό μαγνητικό πεδίο του πλανήτη.

Ο καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιάννης
Δαγκλής (μέχρι πριν λίγες μέρες διευθυντής του Αστρονομικού Ινστιτούτου
του Αστεροσκοπείου Αθηνών) χαρακτήρισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ «σαχλαμάρες» τα περί
γεωμαγνητικής καταιγίδας. «Δεν συμβαίνει απολύτως τίποτε»
τόνισε. Διευκρίνισε πάντως ότι υπάρχει αυξημένη πιθανότητα για μαγνητικές
καταιγίδες το 2013.

Ο καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος και διευθυντής του Εργαστηρίου Αστροφυσικής καθώς και του Αστεροσκοπείου του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ξενοφών Μουσάς διαβεβαίωσε πως «δεν υπάρχει κανένα θέμα με μαγνητική καταιγίδα» και χαρακτήρισε το όλο θέμα «παρεξήγηση». Ακόμα κι αν υπάρξουν έντονες ηλιακές εκρήξεις, είναι απίθανο αυτές να επηρεάσουν τη χώρα, όπως εκτίμησε.

«Κουταμάρες» χαρακτήρισε τις σχετικές φήμες ο διευθυντής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, Διονύσης Σιμόπουλος και τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία μαγνητική καταιγίδα», ενώ ανέφερε ότι κακώς δημιουργήθηκε το όλο θέμα από αναρμόδια πρόσωπα.

Τέλος, ο Κώστας Αλυσσανδράκης, καθηγητής Αστροφυσικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων διαβεβαίωσε, με ανακοίνωσή του, ότι «καμία επίσημη πρόγνωση ή προειδοποίηση για ενδεχόμενη έντονη μαγνητική καταιγίδα δεν υπάρχει (βλ. http://www.swpc.noaa.gov/) ούτε υπήρξε για το προηγούμενο διάστημα, παρά μόνον μικρές διαταραχές (βλ. http://www.swpc.noaa.gov/alerts/archive/current_month.html). Εξάλλου, η ηλιακή δραστηριότητα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, παρά το ότι είμαστε κοντά στο μέγιστο του ηλιακού κύκλου. Οφείλουμε ακόμα να τονίσουμε ότι γεωμαγνητικές καταιγίδες που μπορεί να επιδράσουν στην ανθρώπινη δραστηριότητα είναι αρκετά σπάνιες». «Εντυπωσιάζει, βέβαια, η ανευθυνότητα με την οποία τέτοια τερατολογήματα παράγονται και διαδίδονται» κατέληξε.

Ο Ήλιος ακολουθεί έναν 11ετή κύκλο αυξομείωσης της δραστηριότητάς του, και το σημείο κορύφωσης, το λεγόμενο ηλιακό μέγιστο, αναμένεται αργότερα εντός του 2013.

Το πιθανότερο όμως είναι, εκτός από τους αστροφυσικούς, κανείς στη Γη δεν πρόκειται να αντιληφθεί αυτό τον αστρικό παροξυσμό.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024