H Microsoft αποκαλεί το Xbox One ένα ολοκληρωμένο σύστημα ψυχαγωγίας, για να επισημάνει πως δεν πρόκειται απλά για μια ακόμα κονσόλα παιχνιδιών. Η τηλεόραση και η επικοινωνία μέσω διαδικτύου αποτελούν το αντικείμενό του, και σε αυτά δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση κατά την πρώτη παρουσίαση του Xbox One στις 21 Μαϊου. Πρωταγωνιστής στο Xbox One θα γίνει το gaming, τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 11 Ιουνίου στην μεγαλύτερη γιορτή της βιομηχανίας των βιντεοπαιχνιδιών, E3.

Μπορείτε να διαβάσετε τα πρώτα στοιχεία για το Xbox One:

Δείτε λοιπόν, τι αλλάζει στην εμπειρία χρήσης του Xbox One στο σαλόνι, σύμφωνα με όσα έδειξε η Microsoft από σκηνής:

Θέλω να δω τηλεόραση: Με το Xbox One, μπορείτε να αλλάζετε κανάλια και να παρακολουθείτε τηλεόραση, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξετε πηγή (source) με το τηλεκοντρόλ. Θα μπορείτε ακόμα και να διατάζετε το One να μεταβεί στο τηλεοπτικό πρόγραμμα, λέγοντας «Xbox, Watch TV» ή «Xbox, Watch [κανάλι]» όταν βαρεθείτε να παίζετε.

Δείτε ένα απόσπασμα από την παρουσίαση του Xbox One από τον επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης του Xbox, Yusuf Mehdi, όπου γίνεται μια επίδειξη της απόκρισης του συστήματος στις εντολές του προέδρου.


Πολυάσχολοι παίκτες: Με το Xbox One, θα μπορείτε να κάνετε δύο πράγματα ταυτόχρονα, κάτι που η Microsoft ονομάζει Snap.

 • Μπορείτε για παράδειγμα ενώ μιλάτε με φίλους στο Skype, να παρακολουθείτε μαζί το ματς.
 • Ή να βλέπετε ένα επεισόδιο της αγαπημένης σας τηλεοπτικής σειράς και να παρακολουθείτε ταυτόχρονα τι συζητιέται για αυτό online.
 • Ή να ακούτε μουσική ενώ παίζετε κάποιο παιχνίδι.

Ενδιαφέρον είναι πως η Microsoft υποσχέθηκε ότι, η εναλλαγή από την μια λειτουργία στην άλλη θα είναι άμεση, χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση και απρόσκοπτη. Στην επίδειξη, είδαμε να εκτελούνται κατ’αυτόν τον άριστο τρόπο, οι ακόλουθες δέκα διαδοχικές εντολές:

 1. «Xbox On» (ενεργοποίηση)
 2. «Xbox, Watch TV» (δείξε τηλεόραση)
 3. «Xbox, Game» (μετάβαση στο παιχνίδι)
 4. «Go to TV» (μετάβαση στο τηλεοπτικό πρόγραμμα)
 5. «Go to Movie» (μετάβαση στην ταινία)
 6. «Go to Music» (μετάβαση στην μουσική)
 7. «Watch TV» (μετάβαση στην τηλεόραση)
 8. «Go to Internet Explorer» (μετάβαση στον browser)
 9. «Watch TV» (τηλεόραση)
 10. «Watch Movie» (εναλλαγή σε ταινία)

Group video call μέσω Skype στην TV: Με το Xbox One η Microsoft καθιστά εφικτή την συμμετοχή πολλών ατόμων στην ίδια βιντεοκλήση από την τηλεόραση μέσω Skype. Η εφαρμογή υποστηρίζει επικοινωνία με υψηλή ευκρίνεια full HD, 1080p. Φανταστείτε ότι, θα μπορείτε να χωρίζετε την οθόνη της τηλεόρασης στα δύο και να συμμετέχετε σε ένα παιχνίδι multiplayer, ενώ παράλληλα είστε σε ανοικτή γραμμή μέσω Skype video chat με συμπαίκτες σας.

Xbox, ξύπνα. Το δεύτερο Kinect αποτελεί αναπόσπαστο μέρος Xbox One και υπακούει σε σειρά εντολών όπως ήδη διαβάσατε. ‘Έτσι, για να ενεργοποιήσετε το σύστημα θα λέτε Xbox On -αρχικά, η υποστήριξη γλωσσών δεν θα είναι καθολική, με τον χρόνο όμως θα γίνει, υπόσχεται η Microsoft. Το σύστημα θα σας αναγνωρίζει και θα εμφανίζει την δική σας αρχική οθόνη, έτσι όπως την έχετε διαμορφώσει, «καρφιτσώνοντας» στο Home ταινίες, τραγούδια, παιχνίδια και ό,τι άλλο έχετε επιλέξει.

Όταν κυκλοφορήσει στην αγορά το Xbox One -αργότερα, μέσα στο 2013- και αρχικά, μόνο στις ΗΠΑ θα υποστηρίζονται κάποιες προηγμένες λειτουργίες, όπως η πλοήγηση στα τηλεοπτικά προγράμματα της ελεύθερης τηλεόρασης με την φωνή (Live TV with Kinect navigation), το OneGuide, δηλαδή ο οδηγός προγράμματος με (ονειρεμένη) φωνητική αναζήτηση και η λίστα με τις εκπομπές που αναδεικνύονται δημοφιλείς  στην κοινότητα του Xbox (Trending), με την οποία θα βλέπετε τι προτιμάνε οι άλλοι για να επιλέξετε κι εσείς.

Επίσης, αναφέρεται πως για την εκτέλεση των λειτουργιών αυτών απαιτείται προηγμένη τηλεόραση.

Αλλαγές έρχονται και στην εμπειρία από το παιχνίδι στο Xbox One, για τις οποίες θα διαβάσετε αναλυτικά σε επόμενο άρθρο.

Ανθή Παναγιωτάκη

@techingr

In.gr Τεχνολογία