Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ήπια ηλεκτροσόκ στον εγκέφαλο «βελτιώνουν τις αριθμητικές ικανότητες»

Ήπια ηλεκτροσόκ στον εγκέφαλο «βελτιώνουν τις αριθμητικές ικανότητες»

Πόσο κάνει 46-12+128; Ίσως θα βρίσκατε πιο γρήγορα την απάντηση αν φορούσατε ένα καπέλο με καλώδια που στέλνει ρεύμα στο κρανίο. Η σχετικά νέα τεχνική της «διακρανιακής διέγερσης τυχαίου θορύβου», ή TRNS για συντομία, βελτιώνει τις ικανότητες νοητικής αριθμητικής, δείχνει μια σχετικά μικρή μελέτη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πόσο κάνει 46-12+128; Ίσως θα βρίσκατε πιο γρήγορα την απάντηση αν φορούσατε ένα καπέλο με καλώδια που στέλνει ρεύμα στο κρανίο.

Η σχετικά νέα τεχνική της «διακρανιακής διέγερσης τυχαίου θορύβου», ή TRNS για συντομία, βελτιώνει τις ικανότητες νοητικής αριθμητικής, αναφέρουν ερευνητές της Οξφόρδης στην επιθεώρηση Current Biology. Και η βελτίωση αυτή δείχνει να διατηρείται για διάστημα τουλάχιστον έξι μηνών.

Η έρευνα δείχνει εντυπωσιακή, και τα ευρήματα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν σε μαθητές που δυσκολεύονται στο σχολείο, προτείνει ο Δρ Κόεν Κάντος, επικεφαλής του πειράματος. Ωστόσο η μελέτη βασίστηκε σε μικρό αριθμό εθελοντών και τα αποτελέσματα θα πρέπει πρώτα να επιβεβαιωθούν με μεγαλύτερες έρευνες.

Σίγουρα όμως ο εγκέφαλος δείχνει να επηρεάζεται από την ηλεκτρική και μαγνητική διέγερση: η μέθοδος της «διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης» έχει ήδη εγκριθεί κατά της κατάθλιψης, ενώ άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ασθενή ηλεκτρικά ρεύματα βελτιώνουν τη μάθηση.

Δείτε ακόμα: H μαγνητική διέγερση του εγκεφάλου «περιορίζει την επιθυμία για κάπνισμα»

Το 2010, ο Κάντος έδειξε ότι μια ελαφρώς διαφορετική μέθοδος ηλεκτρικής διέγερσης, η οποία χρησιμοποιεί σταθερά ηλεκτρικά ρεύματα, βελτιώνει τις μαθηματικές ικανότητες.

Το πρόβλημα με αυτή την προσέγγιση, παραδέχεται ο Κάντος, είναι ότι αυτά τα ηλεκτρικά ρεύματα αποσπούσαν την προσοχή των εθελοντών, καθώς τους δημιουργούσαν την αίσθηση ότι κάποιος τραβούσε μαλακά τα μαλλιά τους.

Αντίθετα, η TRNS δεν γίνεται αντιληπτή. Η μέθοδος βασίζεται σε ηλεκτρικά ρεύματα που ρέουν από τα ηλεκτρόδια ενός ειδικού καπέλου σε τυχαίους παλμούς.

Συνολικά 25 φοιτητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης συμμετείχαν στο πείραμα, στο οποίο κλήθηκαν να απομνημονεύσουν ορισμένες απλές αριθμητικές πράξεις και να κάνουν μερικούς πιο σύνθετους αριθμητικούς υπολογισμούς. Περίπου οι μισοί υποβάλλονταν ταυτόχρονα σε TRNS, ενώ οι υπόλοιποι, οι οποίοι αποτέλεσαν την ομάδα ελέγχου, δέχτηκαν τη διέγερση για πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Έπειτα από πέντε μέρες πειραματισμού ήταν πια σαφές ότι οι εθελοντές που υποβλήθηκαν σε TRΝS ήταν ταχύτεροι στις νοητικές αριθμητικές πράξεις, χωρίς όμως να έχουν βελτιωθεί στην απομνημόνευση.

Ακόμα πιο εντυπωσιακή ήταν η διαπίστωση ότι η βελτίωση της ταχύτητας διατηρούνταν ακόμα και έξι μήνες αργότερα. Ωστόσο οι φοιτητές που επέστρεψαν για επανεξέταση στους έξι μήνες ήταν σχετικά λίγοι, οπότε το συμπέρασμα δεν μπορεί να θεωρηθεί βέβαιο.

Οι ερευνητές σκοπεύουν τώρα να επαναλάβουν το πείραμα στις συνθήκες μιας πραγματικής τάξης σχολείου ή πανεπιστημίου.

Αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, ίσως στο μέλλον η καλύτερη μέθοδος που θα μπορούν να ακολουθήσουν οι γονείς, προκειμένου να βελτιωθούν τα βλαστάρια τους, θα είναι να τα βάλουν στην πρίζα.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Με... βιντεοκλήση στον Παπανικολάου πανηγύρισε ο Ολυμπιακός - Ο Λαρεντζάκης του αφιέρωσε τη νίκη (vid)

Οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν για ακόμα μια φορά γιατί είναι οικογένεια, καθώς μετά το τέλος του παιχνιδιού πήραν μέσω Face Time τον Κώστα Παπανικολάου.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024