Οι χώρες-μέλη της ΕΕ ενέκριναν με μικρή πλειοψηφία την πρόταση της Κομισιόν για απαγόρευση της χρήσης εντομοκτόνων που συνδέονται με την εξαφάνιση μελισσών. Η απαγόρευση ισχύει για δύο έτη και αφορά μόνο τις καλλιέργειες που προσελκύουν μέλισσες και τα προϊόντα για ερασιτέχνες κηπουρούς.

Η Κομισιόν ζητά εδώ και καιρό να απαγορευθεί η χρήση μιας οικογένειας εντομοκτόνων (νεονικοτινοειδή) που συνδέεται με τη μαζική εξόντωση μελισσών σε όλο τον πλανήτη. Η Κομισιόν είχε ζητήσει από τα κράτη μέλη να αποφασίσουν την απαγόρευση των συγκεκριμένων εντομοκτόνων τουλάχιστον στα φυτά και στις καλλιέργειες που είναι γνωστό ότι έλκουν τις μέλισσες.

Η πρόταση της Κομισιόν έγινε δεκτή από αρκετά κράτη-μέλη αλλά όχι τόσα ώστε να δημιουργείται η απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσει η πρόταση. Ετσι το θέμα τέθηκε εκ νέου σε ψηφοφορία σε αρμόδια επιτροπή εφέσεων, η οποία έδωσε πράσινο φως για το διετές μορατόριουμ.

Μάλιστα η Κομισιόν θέλει η απαγόρευση να ισχύσει άμεσα και μετά την 1 Ιουλίου να μην γίνεται πλέον χρήση αυτών των εντομοκτόνων. Εκείνη που αντιδρά περισσότερο είναι η Αγγλία που υποστηρίζει ότι τα αποτελέσματα των ερευνών για τη ζημιά που προκαλούν τα νεονικοτινοειδή εντομοκτόνα στις μέλισσες είναι συμπερασματικά και δεν προσφέρουν σαφείς αποδείξεις.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr