Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κινητά Android σε τροχιά σε ρόλο φθηνών δορυφόρων

Κινητά Android σε τροχιά σε ρόλο φθηνών δορυφόρων

Τρία κινητά Google HTC Nexus One εκτοξεύτηκαν από τη NASA προκειμένου να δοκιμαστεί η δυνατότητα των smartphone να λειτουργούν ως κεντρικός υπολογιστής σε μελλοντικούς δορυφόρους χαμηλού κόστους.

Τρία κινητά Google HTC Nexus One εκτοξεύτηκαν από τη NASA προκειμένου να δοκιμαστεί η δυνατότητα των smartphone να λειτουργούν ως κεντρικός υπολογιστής σε μελλοντικούς δορυφόρους χαμηλού κόστους.

Τα σημερινά κινητά τηλέφωνα, επισημαίνει η αμερικανική υπηρεσία Διαστήματος, ήδη διαθέτουν πολλά από τα συστήματα που χρησιμοποιούνται σε δορυφόρους γεωσκόπησης, επιστημονικών μετρήσεων και τηλεπικοινωνιών: γρήγορους επεξεργαστές, ευέλικτο λογισμικό, κάμερες υψηλής ανάλυσης, GPS, γυροσκόπια και άλλους ενσωματωμένους αισθητήρες.

Οι τρεις δορυφόροι PhoneSat που δοκιμάζει το Ερευνητικό Κέντρο Ames της ΝASA στην Καλιφόρνια «θα μπορούσαν να αποδειχθούν οι φθηνότεροι δορυφόροι που έχουν πετάξει ποτέ στο Διάστημα», αναφέρει η NASA.

Εκτοξεύτηκαν την Κυριακή ως το δευτερεύον φορτίο του πυραύλου Antares που εκτόξευσε η νέα εταιρεία διαστημικών μεταφορών Orbital Sciences Corp.

Προγραμματίζεται να παραμείνουν σε τροχιά μέχρι και δύο εβδομάδες, διάστημα κατά το οποίο μεταδίδουν σήματα σε επίγειους σταθμούς λήψης.

Οι ραδιοερασιτέχνες σε όλο τον κόσμο μπορούν μάλιστα να συμμετέχουν στην αποστολή λαμβάνοντας τα σήματα και τις εικόνες που στέλνουν οι «νανοδορυφόροι». Λεπτομέρειες προσφέρει ο ειδικός διαδικτυακό κόμβο PhoneSat που δημιούργησε η NASA.

Οι μηχανικοί της NASA κράτησαν το συνολικό κόστος για κάθε δορυφόρο κάτω από τα 7.500 δολάρια χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που πωλείται στο εμπόριο.

Τα κινητά τοποθετήθηκαν μέσα σε μεταλλικούς κύβους με πλευρά 10 εκατοστών, οι οποίοι προστατεύουν τα κυκλώματα από την ακτινοβολία του Διαστήματος και επιπλέον ενσωματώνουν μια μεγάλη μπαταρία λιθίου και έναν ραδιοπομπό.

Μην προσπαθήσετε πάντως να μάθετε τους αριθμούς των κινητών για να τα καλέσετε από τη Γη: οι λειτουργίες κλήσεων και γραπτών μηνυμάτων έχουν απενεργοποιηθεί.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Γιατί δεν παίζουν στην Αγγλία ο Μασούρας και ο Ντόη

Ο Ολυμπιακός θα κοντραριστεί με την Άστον Βίλα στις 2 Μαϊου χωρίς τους δύο ποδοσφαιριστές του.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024