Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ένα σύννεφο φέρνει το φθινόπωρο στο νότιο ημισφαίριο του Τιτάνα

Ένα σύννεφο φέρνει το φθινόπωρο στο νότιο ημισφαίριο του Τιτάνα

Η εμφάνιση ενός παράξενου σύννεφου από παγοκρυστάλλους στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, επιβεβαιώνει ότι το φθινόπωρο ήρθε στο νότιο ημισφαίριο αυτού του παγωμένου κόσμου.

Η εμφάνιση ενός παράξενου σύννεφου από παγοκρυστάλλους στην ατμόσφαιρα του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, επιβεβαιώνει ότι το φθινόπωρο ήρθε στο νότιο ημισφαίριο αυτού του παγωμένου κόσμου.

Το σύννεφο, το οποίο αποτελείται από παγοκρυστάλλους άγνωστης σύστασης, δείχνει ότι υπάρχουν αέρια ρεύματα ψηλά στην ατμόσφαιρα τα οποία μεταφέρουν στο νότιο ημισφαίριο θερμότητα από τον ανοιξιάτικο βορρά. Καθώς φτάνουν στα νότια γεωγραφικά πλάτη όπου η θερμοκρασία πέφτει, τα ρεύματα αυτά ψύχονται και αρχίζουν να βυθίζονται, οπότε τα αέρια συστατικά τους παγώνουν και σχηματίζουν κρυστάλλους.

Ένα παρόμοιο σύννεφο ήταν εξάλλου γνωστό ότι σχηματίζεται πάνω από το βόρειο πόλο του φεγγαριού όταν έρχεται το φθινόπωρο στο βόρειο ημισφαίριο.

Δείτε την εικόνα του σύννεφου σε πλήρη ανάλυση.

«Το συγκεκριμένο είδος νέφους παγοκρυστάλλων έχει συνδεθεί με τις εναλλαγές των εποχών στον Τιτάνα, αυτή όμως είναι η πρώτη φορά που το βλέπουμε στο νότιο ημισφαίριο» σχολιάζει ο Ντόναλντ Τζένινγκς του Κέντρου Διαστημικής Πτήσης Goddard της NASA, επικεφαλής της τελευταίας μελέτης.

Η αποστολή Cassini της NASA, η οποία μελετά το σύστημα του Κρόνου από το 2004, εντόπισε το για πρώτη φορά το σύννεφο του νότιου πόλου τον Ιούλιο του 2012.

Διαβάστε επίσης: Στον μυστηριώδη Τιτάνα, το Cassini παρακολουθεί την εναλλαγή των εποχών

Επισήμως, το φινόπωρο είχε έρθει στο νότιο ημισφαίριο από τον Αύγουστο του 2009. Ωστόσο κάθε εποχή στον Τιτάνα διαρκεί 7,5 γήινα χρόνια, και οι ερευνητές δεν μπορούσαν να προβλέψουν πότε θα συνέβαινε η αντιστροφή των αέριων ρευμάτων ανάμεσα στα δύο ημισφαίρια.

Αυτό που παραμένει ακόμα ασαφές είναι η σύσταση αυτών των παράξενων νεφών από παγοκρυστάλλους. Οι ερευνητές έχουν αποκλείσει απλές χημικές ενώσεις που υπάρχουν στην τιτάνεια ατμόσφαιρα, όπως το μεθάνιο, το αιθάνιο και το υδροκυάνιο, και υποψιάζονται τώρα ότι πρόκειται για ένα μείγμα πιο σύνθετων οργανικών ενώσεων.

Η μελέτη για το σύννεφο του νότιου πόλου δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο στο Astrophysical Journal.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024