Ο Asaf Bartov (Global South Relations, Wikimedia Foundation) μιλάει για το μέλλον της Βικιπαίδειας στη Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής. Η εκδήλωση θα γίνει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Δευτέρα 15 Απριλίου στις 14:00. Η είσοδος στην διάλεξη, που θα διεξαχθεί στα αγγλικά, είναι ελεύθερη (μια ώρα πριν την έναρξη της εκδήλωσης θα δίνονται δελτία προτεραιότητας στους ενδιαφερόμενους για τις 100 διαθέσιμες θέσεις της αίθουσας).

Όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, η Wikipedia δίχασε, όσο κανένα άλλο διαδικτυακό εργαλείο, την επιστημονική και την μαθητική κοινότητα. Διαδόθηκε με γεωμετρική πρόοδο σε όλους τους χρήστες του Διαδικτύου. Κατέρριψε τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα του εθελοντισμού. Έντεκα χρόνια μετά, η Wikipedia επιχειρεί μια εκτίμηση της εντυπωσιακής της πορείας σε μια προσπάθεια να αυτοπροσδιορίσει το μέλλον της.

Η Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη» του Συλλόγου οι Φίλοι της Μουσικής έχει τη χαρά να φιλοξενεί τον Asaf Bartov, έναν διεθνούς φήμης γκουρού της Wikipedia, για μία ομιλία στη διάρκεια της πρώτης του επίσκεψη στην Αθήνα. Μέσα σε λίγες ώρες οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν κατευθείαν από την πηγή για τα άμεσα σχέδια της Wikipedia, και να απευθύνουν τις ερωτήσεις και τους προβληματισμούς τους στον ομιλητή, στο τέλος της εκδήλωσης.

Ο Asaf Bartov, υπεύθυνος για τις επαφές της ιδρύματος Wikimedia στο νότιο ημισφαίριο, σπούδασε πληροφορική και είναι ένας από τους βασικούς διαχειριστές της Εβραϊκής Wikipedia, έχει όμως ασχοληθεί και με τελείως διαφορετικά αντικείμενα, σε επαγγελματική ή εθελοντική βάση, όπως για παράδειγμα, έχει διατελέσει καθηγητής λατινικών και αρχαίων ελληνικών.

Διαβάστε ακόμα στο tech.in.gr:

Η μουσική Βιβλιοθήκη και η Wikipedia

Το 2012, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων λειτουργίας της Wikipedia, η Βιβλιοθήκη σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) διοργάνωσε 12 βιωματικά σεμινάρια συγγραφής άρθρων/λημμάτων, προσανατολισμένα στην ελληνική μουσική αξιοποιώντας τις πολλαπλές και έγκυρες πηγές της.

Με το σύνθημα «Γίνε κι εσύ Wikipedian» της Βιβλιοθήκης, συστάθηκε η ομώνυμη ανοιχτή ομάδα, με σκοπό τον εμπλουτισμό της ελληνικής Βικιπαίδειας με λήμματα κυρίως από το χώρο της ελληνικής μουσικής, καθιερώνοντας μια συνάντηση τον μήνα. Γράφτηκαν και αναρτήθηκαν στην Βικιπαίδεια περίπου 30 μουσικά λήμματα κι έτσι, οι συμμετέχοντες, πέρα από την εκπαίδευση στη συγγραφή των μουσικών λημμάτων, είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με το μουσικό υλικό της Βιβλιοθήκης αλλά και  να συζητήσουν μεταξύ τους τις εμπειρίες από τη συγγραφή των λημμάτων τους, καθώς και θέματα που αφορούν τη χρήση, την αξιοπιστία της Wikipedia, αλλά και την ποιότητα του υλικού.

Η Βιβλιοθήκη προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Εγκαινίασε την ομάδα των School Wikipedians. Σε συνεργασία με το Pierce American College of Greece, η Βιβλιοθήκη πραγματοποίησε στον χώρο του αναγνωστηρίου της δύο συναντήσεις-εργαστήρια εμπλουτισμού της ελληνικής Wikipedia, στο οποίο έλαβαν μέρος 26 παιδιά Γυμνασίου. Οι  συναντήσεις των School Wikipedians πραγματοποιήθηκαν έπειτα από συνεννόηση με τους καθηγητές των σχολείων, έγιναν στα πλαίσια του μαθήματος της μουσικής και η συγγραφή των λημμάτων αποτέλεσε ταυτόχρονα κομμάτι σχολικών εργασιών.

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr