Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Με τον Άρη σε ακατάλληλη θέση, το Curiosity διακόπτει την εξερεύνηση

Με τον Άρη σε ακατάλληλη θέση, το Curiosity διακόπτει την εξερεύνηση

Με τον Ήλιο να βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στον Άρη και τη Γη, εμποδίζοντας την επικοινωνία μεταξύ των δύο πλανητών, ο ρομποτικός εξερευνητής Curiosity θα παραμείνει ακίνητος και μισοκοιμισμένος μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Με τον Ήλιο να βρίσκεται ακριβώς ανάμεσα στον Άρη και τη Γη, εμποδίζοντας την επικοινωνία μεταξύ των δύο πλανητών, ο ρομποτικός εξερευνητής Curiosity θα παραμείνει ακίνητος και μισοκοιμισμένος μέχρι τα τέλη Απριλίου.

Οι λεγόμενες εξωτερικές συζυγίες της Γης με τον Άρη, κατά τις οποίες ο Άρης όπως τον βλέπουμε από τη Γη κρύβεται πίσω από τον Ήλιο, συμβαίνουν περίπου κάθε 26 μήνες. Όσο διαρκεί αυτή η ευθυγράμμιση, τα σήματα που στέλνει το Curiosity είναι δύσκολο να φτάνει στη Γη.

Σε πολλές άλλες περιπτώσεις, όταν για παράδειγμα το Curiosity βρίσκεται στην αθέατη πλευρά του Άρη, το ρομπότ μπορεί να επικοινωνήσει με τη Γη χρησιμοποιώντας ως αναμεταδότες τους δύο δορυφόρους της NASA που βρίσκονται σε τροχιά γύρω από τον γειτονικό πλανήτη.

Η εξωτερική συζυγία, όμως, εμποδίζει την επικοινωνία και με τα δύο αυτά σκάφη. Ο πρώτος από τους δύο δορυφόρους, το Mars Odyssey, ενδέχεται να καταφέρει να μεταδώσει ορισμένα από τα δεδομένα που λαμβάνει από το Curiosity. Ωστόσο ο δεύτερος δορυφόρος, το Mars Reconnaissance Orbiter, θα κρατήσει τα δεδομένα στη μνήμη του μέχρι να τελειώσει η συζυγία.

Στο μεταξύ, το Curiosity θα παραμείνει σταθμευμένο με τον κεντρικό ιστό και το ρομποτικό του βραχίονα διπλωμένα σε ασφαλή θέση. Τα μόνα όργανα που θα παραμείνουν σε λειτουργία είναι μετεωρολογικός σταθμός REMS και το πείραμα RAD, το οποίο παρακολουθεί την κοσμική ακτινοβολία στην οποία λούζεται το ρομπότ.

Περιοδικά, όμως, το ρομπότ θα στρέφει προς τη Γη την κεραία χαμηλής απολαβής για να μεταδώσει ένα χαρακτηριστικό «μπιπ».

«Είναι ένα πολύ απλό σήμα, σαν ένα «ναι» ή ένα «όχι», που μας λέει ότι το όχημα είναι OK, ή τουλάχιστον ότι δεν πιστεύει ότι πάσχει από κάποιο πρόβλημα» ανέφερε στο BBC ο Τζιμ Έρικσον της NASA,

Το πυρηνοκίνητο εξάτροχο ρομπότ προσεδαφίστηκε τον Αύγουστο του 2012 στον Κρατήρα Γκέιλ, κοντά στον ισημερινό, προκειμένου να διαπιστώσει αν ο πλανήτης ήταν ποτέ φιλόξενος για τη ζωή.

Έχει ήδη ανακαλύψει περιοχές που καλύπτονταν κάποτε από ρηχά νερά και προσέφεραν τις κατάλληλες συνθήκες για την εμφάνιση μικροβιακής ζωής, Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν έχει ανιχνεύσει οργανικές ουσίες.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024