Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Μετά την Ευρώπη, και οι ΗΠΑ επενδύουν στη μελέτη του εγκεφάλου

Μετά την Ευρώπη, και οι ΗΠΑ επενδύουν στη μελέτη του εγκεφάλου

Μια μεγάλη ερευνητική πρωτοβουλία για τη μελέτη του εγκεφάλου και την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η Αλτσχάιμερ πρόκειται να ανακοινωθεί την Τρίτη από τον Λευκό Οίκο. Η ανακοίνωση έρχεται περίπου δύο μήνες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρηματοδοτήσει με ένα δισεκατομμύριο ευρώ ένα αντίστοιχο, δεκαετές ερευνητικό πρόγραμμα.

Μια μεγάλη ερευνητική πρωτοβουλία για τη μελέτη του εγκεφάλου και την αντιμετώπιση ασθενειών όπως η Αλτσχάιμερ ανακοινώθηκε την Τρίτη από τον Λευκό Οίκο.

O αμερικανός πρόεδρος παρουσίασε στην Ουάσινγκτον το ΒRAIN Initiative (Πρωτοβουλία για την Έρευνα του Εγκεφάλου με Προωθημένες Καινοτόμες Νευροτεχνολογίες) ένα πρόγραμμα που θα εγκαινιαστεί το 2014 με χρηματοδότηση 100 εκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο έτος.

Η ανακοίνωση έρχεται περίπου δύο μήνες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να χρηματοδοτήσει με ένα δισεκατομμύριο ευρώ ένα αντίστοιχο, δεκαετές ερευνητικό πρόγραμμα.

Ανάπτυξη μέσω της έρευνας

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Ομπάμα αναφέρθηκε στην ιδέα κατά την ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, στην οποία επισήμανε την ανάγκη δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας μέσω της επιστημονικής έρευνας και ανάπτυξης.

Συνέκρινε μάλιστα τη νέα πρωτοβουλία με το Πρόγραμμα Ανθρώπινου Γονιδιώματος: «Κάθε δολάριο που επενδύσαμε στο ανθρώπινο γονιδίωμα επέστρεψε 140 δολάρια στην οικονομία μας» είπε. «Σήμερα, οι επιστήμονές μας χαρτογραφούν τον ανθρώπινο εγκέφαλο για να βρουν απαντήσεις κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ» επισήμανε,

Πιο βαθιά στον εγκέφαλο

Το πρόγραμμα Brain Initiative θα βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών μέσω των οποίων θα είναι δυνατή η παρακολούθηση περισσότερων νευρώνων στον εγκέφαλο ταυτόχρονα.

«Η πρωτοβουλία BRAIN θα επιταχύνει την ανάπτυξη και την εφαρμογή νέων τεχνολογιών, που θα επιτρέψουν στους ερευνητές να παράγουν δυναμικές εικόνες του εγκεφάλου που θα δείχνουν πώς τα μεμονωμένα κύτταρα του εγκεφάλου και οι πολύπλοκοι νευρώνες αλληλεπιδρούν με την ταχύτητα της σκέψης» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

«Οι τεχνολογίες αυτές θα ανοίξουν νέες πόρτες για να διερευνηθεί το πως ο εγκέφαλος καταγράφει, επεξεργάζεται, χρησιμοποιεί και αποθηκεύει μεγάλες ποσότητες πληροφοριών, ώστε να χυθεί φως στους πολύπλοκους δεσμούς ανάμεσα στη λειτουργία του εγκεφάλου και την ανθρώπινη συμπεριφορά».

Καθώς οι τεχνολογίες απεικόνισης της εγκεφαλικής λειτουργίας βελτιώνονται με γρήγορους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, η ΕΕ αποφάσισε φέτος να επενδύσει την επόμενη δεκαετία ένα δισεκατομμύριο ευρώ στο Πρόγραμμα Ανθρώπινου Εγκεφάλου.

Μακροπρόθεσμος στόχος η ανάπτυξη ενός υπερυπολογιστή που θα προσομοιώνει όλα όσα γνωρίζουμε για τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου.

Το σύστημα θα βασίζεται στη μοντελοποίηση βιολογικών λειτουργιών, από την έκφραση των γονιδίων μέχρι την ίδια την ανθρώπινη συμπεριφορά, και θα επιτρέπει μεταξύ άλλων τη βαθύτερη κατανόηση των νευρολογικών ασθενειών.

Απώτερος στόχος και των δύο προγραμμάτων είναι η αντιμετώπιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών όπως οι νόσοι του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, οι οποίες πλήττουν όλο και περισσότερο έναν πληθυσμό που γερνάει.

Στο BRAIN θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων τα αμερικανικά Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας NIH, το ερευνητικό σκέλος του Πενταγώνου DARPA, καθώς και το Εθνικό Ίδρυμα Επιστήμης NSF.

Βαγγέλης Πρατικάκης

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Sports in

Παρτιζάν – Ολυμπιακός 69-74: Τεράστια νίκη στο Βελιγράδι και βήμα τετράδας!

Ο Ολυμπιακός βρέθηκε ακόμα και στο -13, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας γύρισε τούμπα το παιχνίδι και πέτυχε μια σπουδαία νίκη στη μάχη για την τετράδα.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024