Ένα σύστημα που… ίπταται πάνω από την ελληνική επικράτεια και μετράει, ελέγχει και συγκρίνει την απόδοση, την πραγματική ταχύτητα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα εγκαινιάζει η ρυθμιστική Αρχή για τις επικοινωνίες στην Ελλάδα. Η χρησιμότητα του χάρτη στο hyperiontest.gr εξαρτάται από την μαζική συμμετοχή των χρηστών και την υποβολή τριών μετρήσεων το μήνα από τον καθένα.

Η διαφορά ανάμεσα στην ονομαστική και στην πραγματική ταχύτητα των συνδέσεων που πληρώνουν οι συνδρομητές ADSL και VDSL αποτελεί μόνιμη καταγγελία από την πλευρά των χρηστών, αν και αμφότερες οι τεχνολογίες δεν επιτρέπουν την παροχή εγγυημένης ταχύτητας. Εντούτοις, δεν είναι μόνο το θέμα της ταχύτητας που διαφοροποιεί τις υπηρεσίες ανταγωνιστικών παρόχων, αλλά και άλλες παράμετροι που καθορίζουν την ποιότητα της σύνδεσης, όπως μπορείτε να διαβάσετε στο tech.in.gr (δείτε τα σχετικά άρθρα υποάρθρα).

Το νέο σύστημα αποτίμησης ποιότητας σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων (δεν αφορά σε ευρυζωνικές συνδέσεις μέσω δικτύων κινητής τηλεφωνίας) ονομάστηκε από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων «Υπερίων».

Οι συνδρομητές υπηρεσιών πρόσβασης στο Ίντερνετ μέσω ADSL ή VDSL καλούνται να εγγραφούν στο hyperiontest.gr παραχωρώντας μεταξύ άλλων την πληροφορία για τον πάροχο που έχουν επιλέξει.

Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, στο ΥΠΕΡΙΩΝ οι συνδρομητές αποκτούν πλήρη εικόνα για τη σύνδεσή τους καθώς μετρούν τις πραγματικές ταχύτητες πρόσβασης, κατά τη λήψη (download) και αποστολή (upload) δεδομένων,το χρόνο απόκρισης και τις απώλειες πακέτων σε συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και χρονική στιγμή (π.χ. χαμηλές ταχύτητες στις ώρες αιχμής).

Επίσης, συγκρίνουν την ταχύτητα που πραγματικά απολαμβάνουν με τη μέγιστη ταχύτητα που η σύνδεσή τους μπορεί θεωρητικά να υποστηρίξει, ανάλογα με την απόσταση από το πλησιέστερο αστικό κέντρο.

  Τέλος, ελέγχουν (με το εργαλείο Glasnost) εάν ο πάροχος περιορίζει επιλεγμένες υπηρεσίες αποτρέποντας τη βέλτιστη αξιοποίηση της ταχύτητας.

   Το ΥΠΕΡΙΩΝ αναπτύχθηκε από την ΕΕΤΤ, χρησιμοποιώντας ως βάση την πλατφόρμα του Measurement Lab Partnership (M-Lab) που προϋπήρχε. Ακολουθώντας τις αρχές του Μ-Lab, το ΥΠΕΡΙΩΝ  είναι διαθέσιμο από την ΕΕΤΤ σε μορφή ανοιχτού κώδικα, ώστε να είναι δυνατή η αξιοποίησή του από άλλες ρυθμιστικές Αρχές ή φορείς που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον.

   «Με την προάσπιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, η ΕΕΤΤ στοχεύει, με το ΥΠΕΡΙΩΝ, στη διαφάνεια στη σχέση συνδρομητή-παρόχου, στην προστασία από αθέμιτες πρακτικές, αλλά και την ισότιμη πρόσβαση σε ανταγωνιστικές υπηρεσίες σταθερής ευρυζωνικότητας», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Εξάλλου, η Επιτροπή αναφέρει στους σχετικούς όρους παροχής της υπηρεσίας ότι διατηρεί το δικαίωμα να αξιοποιήσει τις μετρήσεις για να εκδώσει συμπεράσματα και οδηγίες προς τους καταναλωτές.

   Παρά το γεγονός ότι η Επιτροπή προωθεί το ΥΠΕΡΙΩΝ με το σύνθημα «Εσύ πόσο γρήγορα τρέχεις στο internet; H συμμετοχή σου… μετράει! Κάνε μια μέτρηση τώρα στο hyperiontest.gr», το ΥΠΕΡΙΩΝ παρέχει τη δυνατότητα μετρήσεων ποιοτικών χαρακτηριστικών ευρυζωνικών συνδέσεων και πρόσβασης σε στατιστικά μετρήσεων από όλη την επικράτεια, χωρίς να απαιτείται η εγγραφή του χρήστη στο σύστημα. Όμως, τα στατιστικά στοιχεία των μετρήσεων των χρηστών που απεικονίζονται στο χάρτη παράγονται αποκλειστικά από τις μετρήσεις των εγγεγραμμένων χρηστών.

   Πάντως, με την εγγραφή στο σύστημα, ο χρήστης έχει πρόσβαση σε επιπρόσθετες δυνατότητες και ειδικότερα σε:

   • Γεωγραφική αποτύπωση των μετρήσεων ποιοτικών χαρακτηριστικών της ευρυζωνικής του σύνδεσης, στο χάρτη της χώρας μας.
   • Εξατομικευμένα στατιστικά γραφήματα απεικόνισης των μετρήσεων της ευρυζωνικής σύνδεσης του χρήστη, στον άξονα του χρόνου.
   • Λήψη αρχείου με το ιστορικό των μετρήσεων σε μορφή CSV (Comma Separated Values).

   Τέλος, στους όρους διευκρινίζεται ότι ελέγχεται η εγκυρότητα των στοιχείων της σύνδεσης που δηλώνει ο χρήστης, με αντιπαραβολή των στοιχείων που διατηρεί ο πάροχος.

   Ήδη στο ΥΠΕΡΙΩΝ συμμετέχουν περίπου 5.000 χρήστες από την Ελλάδα. Εντούτοις, τις πρώτες ώρες λειτουργίας του παρατηρούνται κάποια προβλήματα κατά την εισαγωγή διεύθυνσης e-mail.

   Με το Υπερίων, μπορείτε να ελέγχετε τα παρακάτω:

   Πόσο μπορώ να πιάσω; Οι χρήστες συγκρίνουν την πραγματική με τη μέγιστη ταχύτητα, που η σύνδεσή τους θεωρητικά μπορεί να υποστηρίξει, ανάλογα με την απόσταση από το πλησιέστερο αστικό κέντρο.

   Τι γίνεται τις ώρες που με ενδιαφέρουν με αυτή την σύνδεση; Οι χρήστες αξιολογούν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της ευρυζωνικής τους σύνδεσης, για συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και χρονική στιγμή. Ταυτόχρονα, έχουν τη δυνατότητα να εντοπίζουν τυχόν διαφοροποιήσεις στην απόδοση της σύνδεσης ανάλογα με την ώρα της ημέρας (π.χ. χαμηλές ταχύτητες στις ώρες αιχμής).

   Ποιος φταίει, ο πάροχος ή η εφαρμογή;  Οι χρήστες διερευνούν εάν οι καθυστερήσεις στην πρόσβαση σε μια εφαρμογή (Web) οφείλονται στη σύνδεσή τους ή στα συστήματα του παρόχου της εφαρμογής, ενώ μπορούν να εντοπίζουν τις αιτίες για τυχόν απότομη διακοπή της σύνδεσης.

   Δημιουργείται bottlneck με το WiFi; Οι χρήστες μπορούν να συγκρίνουν την απόδοση ανάμεσα στην καλωδιακή (Ethernet) και την ασύρματη σύνδεση (WiFi).

   Έχω παρεμβολές;    Εντοπίζουν τυχόν παρεμβολές από την τοποθέτηση ηλεκτρικών συσκευών (π.χ. τηλεόραση, USP, ηχείο) σε κοντινή απόσταση από το modem.

   Κάνει traffic shaping o πάροχός μου;  Διαπιστώνουν πιθανή διαμόρφωση κίνησης (traffic shaping) από τους παρόχους ανάλογα με τα πακέτα, προκειμένου να ελέγξουν τον όγκο της κίνησης που προωθείται στο δίκτυο.

   In.gr Τεχνολογία

   Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
   Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr