Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες μετά τις πρώτες εικόνες που μετέδωσε από τον Ερμή το Mariner 10 της NASA, η αποστολή Messenger της αμερικανικής υπηρεσίας ολοκλήρωσε την χαρτογράφηση του μικρού, καυτού πλανήτη.

«Μπορούμε πλέον να ανακοινώσουμε ότι χαρτογραφήσαμε από τροχιά κάθε τετραγωνικό μέτρο του Ερμή» δήλωσε περήφανος ο Σον Σόλομον, επιστημονικός υπεύθυνος της αποστολής στο Πανεπιστήμιο Τζον Χόπκινς του Μέριλαντ.

Λιγότερο από τη μισή επιφάνεια του Ερμή είχε χαρτογραφηθεί, και μάλιστα σε χαμηλή ανάλυση, στη διάρκεια των κοντινών περασμάτων του Mariner 10 το 1974 και το 1975.

Το Μessenger, ένα ρομποτικό σκάφος βάρους σχεδόν μισού τόνου, εκτοξεύτηκε το 2004 και το 2011 έγινε ο πρώτος τεχνητός δορυφόρος του Ερμή.


Ορισμένοι κρατήρες στους πόλους του Ερμή παραμένουν βυθισμένοι στο αιώνιο σκοτάδι και περιέχουν νερό (NASA/John Hopkins/Arecibo Observatory)

Μεταξύ των κυριότερων ευρημάτων:

Η πρωτεύουσα αποστολή του Messenger (στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας επιστήμονας της NASA Σταμάτης Κριμιζής) ολοκληρώθηκε το Μάρτιο του 2012, παρατάθηκε όμως από τη NASA μέχρι το φετινό Μάρτιο. Οι ερευνητές ελπίζουν τώρα σε νέα διετή παράταση, μέχρι το σκάφος να εξαντλήσει τα καύσιμά του και να αυτοκαταστραφεί με βουτιά αυτοκτονίας στον πλανήτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr