Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τα πιο συχνά προβλήματα της βρεφικής επιδερμίδας

Τα πιο συχνά προβλήματα της βρεφικής επιδερμίδας

Αντιμετωπίστε τις πιο κοινές παθήσεις του βρεφικού δέρματος και βοηθήστε να αποκτήσει ξανά το μωρό σας τη ροδαλή, υγιή επιδερμίδα του.

Αντιμετωπίστε τις πιο κοινές παθήσεις του βρεφικού δέρματος και βοηθήστε να αποκτήσει ξανά το μωρό σας τη ροδαλή, υγιή επιδερμίδα του.

Πολλά βρέφη, κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους, εμφανίζουν διάφορα δερματικά προβλήματα, που «αλλοιώνουν» τη μαλακή αφή και τη βελούδινη όψη της βρεφικής επιδερμίδας. Είναι απολύτως φυσιολογικό. Κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, το δέρμα τους είναι πιο λεπτό και ανταποκρίνεται πιο δύσκολα στις αλλαγές της θερμοκρασίας από ό,τι αυτό των ενηλίκων. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών του χειμώνα, είναι πιο πιθανό να εμφανιστούν -ή να επιδεινωθούν- κάποια προβλήματα, από έναν απλό ερεθισμό στην περιοχή της πάνας μέχρι μια έντονη δερματίτιδα. Επιπλέον, όταν το μωρό γεννιέται, δεν έχουν ακόμα ωριμάσει οι ιδρωτοποιοί και οι σμηγματογόνοι αδένες, με αποτέλεσμα η επιδερμίδα να αφυδατώνεται και να είναι πιο επιρρεπής σε μικρόβια, βακτήρια και ρύπους. Μερικές από τις πιο συχνές βρεφικές δερματικές παθήσεις είναι:

Παρατρίμματα (συγκάματα)
Προκύπτουν συχνά στην περιοχή που καλύπτεται από την πάνα, είτε επειδή τη στερεώνετε πολύ σφιχτά είτε επειδή το μωρό έχει μείνει για αρκετή ώρα με λερωμένη πάνα. Για να τα αντιμετωπίσετε, προσπαθήστε να αφήνετε το μωρό όσο περισσότερο γίνεται χωρίς πάνα. Επίσης, είναι σημαντικό να την αλλάζετε συχνά. Πλύνετε την περιοχή με σκέτο νερό (αποφύγετε τα μωρομάντιλα, εκτός κι αν δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το καθαρίσετε, όπως π.χ. εάν βρίσκεστε εκτός σπιτιού), σκουπίστε την πολύ προσεκτικά, ώστε να μη μείνει υγρασία, και απλώστε μια κρέμα ενάντια στα συγκάματα με βάση το οξείδιο ψευδαργύρου.
Extra tip: Υπάρχει η πιθανότητα το δέρμα του μωρού σας να αντιδρά σε κάποιο από τα συστατικά που υπάρχουν στην πάνα, το αφρόλουτρο ή τα μωρομάντιλα που χρησιμοποιείτε. Δοκιμάστε μια διαφορετική μάρκα, και είναι πιθανό η κατάσταση να βελτιωθεί.

Ακμή
Οι αιτίες της νεογνικής ακμής ξεκινούν από την ενδομήτριο ζωή, όταν το έμβρυο έρχεται σε επαφή με τις ορμόνες της μητέρας του. Στο 20% των νεογνών, οι ορμόνες αυτές έχουν ως αποτέλεσμα την υπερβολική παραγωγή σμήγματος, που φράζει τους πόρους στο δέρμα του. Έτσι, δημιουργούνται σπυράκια, όπως αυτά της ακμής, συνήθως στη μύτη ή στα μάγουλα του μωρού, τα οποία εξαφανίζονται μόνα τους μέσα σε μερικές εβδομάδες μετά τον τοκετό.
Extra tip: Εκτός από τη νεογνική, υπάρχει και η βρεφική ακμή, που έχει τα ίδια συμπτώματα, αλλά εμφανίζεται μετά την ηλικία των 3 μηνών έως και τους 12 μήνες. Είναι πολύ πιο σπάνια και επιμένει για περισσότερο χρόνο (συνήθως φεύγει κατά την παιδική ηλικία), αλλά -όπως και στην περίπτωση της νεογνικής ακμής- δεν χρειάζεται να καταφύγετε σε κάποια ιδιαίτερη αγωγή.

Ατοπικό έκζεμα – Δερματίτιδα
Το έκζεμα χαρακτηρίζεται από κόκκινα ξηρά σημάδια, που προκαλούν φαγούρα και εμφανίζονται ως αντίδραση του οργανισμού σε κάποιο ερέθισμα. Είναι πολύ συνηθισμένο στα παιδιά που έχουν οικογενειακό ιστορικό άσθματος, αλλεργιών ή ατοπικής δερματίτιδας. Τα σημάδια παρουσιάζονται συνήθως στο πρόσωπο του μωρού, αλλά μπορεί να εμφανιστούν και στους αγκώνες, το στήθος, τα χέρια ή πίσω από τα γόνατα. Εκδηλώνεται ως ένα είδος αντίδρασης σε ουσίες που ερεθίζουν το δέρμα, όταν έρθουν σε επαφή μαζί του – αφρόλουτρα ή υφάσματα. Στη λίστα με τα πιθανά αίτια είναι οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, το κρύο, τα μάλλινα και συνθετικά υφάσματα, η εφίδρωση, το σαπούνι, καθώς και τα απορρυπαντικά. Επιπλέον, θα πρέπει να απομακρύνετε τα λούτρινα παιχνίδια από το παιδικό δωμάτιο, να προτιμάτε τα βαμβακερά ρούχα και να περιορίσετε τη σκόνη, που είναι ο καλύτερος «σύμμαχος» του εκζέματος.
Extra tip: Όταν το πρόβλημα είναι έντονο, ο γιατρός μπορεί να δώσει αντιισταμινικά που μειώνουν τον κνησμό, τοπικά κορτικοειδή και αντιβιοτικές αλοιφές, εάν το έκζεμα είναι επιμολυσμένο.

Σμηγματορροϊκή δερματίτιδα
Πρόκειται για τη γνωστή μας «νινίδα», που εμφανίζεται σε πολλά βρέφη κατά τον πρώτο ή δεύτερο μήνα της ζωής τους και διαρκεί το πολύ μέχρι τη συμπλήρωση του έκτου μήνα. Μοιάζει με παχιές, υπόλευκες, κίτρινες ή καφέ φολίδες, που θυμίζουν την πιτυρίδα και εμφανίζονται στο τριχωτό της κεφαλής, τα φρύδια, τα βλέφαρα, γύρω από τη μύτη ή πίσω από τα αυτάκια του μωρού. Προκαλείται από υπερβολική έκκριση σμήγματος και είναι απολύτως αβλαβής. Επειδή, όμως, κάποιες φορές συνοδεύεται από κνησμό, θα πρέπει να εμποδίζουμε το μωρό να ξύνεται, γιατί έτσι μπορεί να προκληθεί φλεγμονή που θα επιδεινώσει το πρόβλημα. Για την αντιμετώπισή της, συνιστάται να λούζετε το μωρό με απαλό σαμπουάν, το οποίο θα πρέπει να ξεβγάζετε πολύ καλά, και στη συνέχεια να χτενίζετε σχολαστικά τα μαλλιά του με μαλακή βούρτσα. Στα φαρμακεία, υπάρχουν ειδικά σαμπουάν για την περίπτωση αυτή. Εάν επιμένουν, μπορείτε να απλώνετε μικρή ποσότητα βρεφικού λαδιού στα σημεία όπου υπάρχουν φολίδες, να το αφήνετε μερικές ώρες για να μαλακώσουν και στη συνέχεια να τις απομακρύνετε με απαλή βρεφική βούρτσα.

Extra tip: Αντίθετα με ό,τι πιστεύουν πολλοί, η νινίδα δεν οφείλεται σε ελλιπή υγιεινή. Από την άλλη, δεν ισχύει και η άποψη ότι με το συχνό λούσιμο επιδεινώνεται. Αντίθετα, το καθημερινό λούσιμο, σε συνδυασμό με το βούρτσισμα, είναι ό,τι χρειάζεται για να την αντιμετωπίσετε.

Κνίδωση
Πρόκειται για εξάνθημα που προκαλεί φαγούρα, μοιάζει με τσίμπημα κουνουπιού ή με ερεθισμό από τσουκνίδα, ενώ εξαφανίζεται μέσα σε λίγες ώρες. Επηρεάζει τις ανώτερες στιβάδες της επιδερμίδας. Οφείλεται σε αλλεργική αντίδραση του οργανισμού σε διάφορα αλλεργιογόνα, κυρίως τρόφιμα, με πρώτα στη λίστα τη φράουλα, την μπανάνα, το μήλο, το χοιρινό κρέας, την ντομάτα, το αυγό, τη σοκολάτα, τα ψάρια, το καρότο και τους ξηρούς καρπούς. Τέτοια εξανθήματα μπορεί, επίσης, να προκληθούν από ορισμένα φάρμακα, καθώς επίσης από τσίμπημα εντόμων, λοιμώξεις που μπορεί να υπάρχουν στον οργανισμό, ακόμη κι από μια απλή ίωση, από εισπνεόμενα αλλεργιογόνα (γύρη λουλουδιών, σκόνη σπιτιού, τρίχες ζώων, χνούδι χαλιών κλπ.). Σε μερικά παιδιά, εμφανίζεται ως αντίδραση στην ηλιακή ακτινοβολία, τη θερμότητα ή το ψύχος. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Extra tip: Για να βρεθεί η ουσία που είναι υπεύθυνη για την πρόκληση της κνίδωσης, γίνονται ειδικά τεστ. Σε ό,τι αφορά τη θεραπεία, συνιστάται η απομάκρυνση των αιτιών που προκαλούν την κνίδωση, ενώ χορηγούνται αντιισταμινικά φάρμακα από το στόμα σε συνδυασμό με ειδική διατροφή.

Με τη συνεργασία της Κατερίνας Λαμπρινοπούλου (δερματολόγος).

imommy

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024