Πεντακόσια εξήντα ένα εκατομμύρια ευρώ πρόστιμο επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Microsoft επειδή έπαψε να τηρεί επί έναν χρόνο την υποχρέωση που ανέλαβε το 2009 να παρέχει επί πέντε χρόνια στους Ευρωπαίους χρήστες των Windows την δυνατότητα να επιλέξουν άλλον browser, εκτός από τον προεγκατεστημένο δικό της, Internet Explorer.

O Χ.Αλμούνια, αρμόδιος για θέματα ανταγωνισμού στην Ε.Ε., δήλωσε σχετικά πως, η τήρηση νομικά δεσμευτικών υποσχέσεων έχουν κρίσιμο ρόλο στην δυνατότητα της επιτροπής ανταγωνισμού να λειτουργήσει και ως εκ τούτου η μη τήρησή τους θα πρέπει να τιμωρείται ανάλογα -αυτή είναι η πρώτη υπόθεση που τιμωρείται κάτι τέτοιο. Το πρόστιμο θα μπορούσε να φτάσει το 10% των ετήσιων εσόδων της Microsoft, ή το αστρονομικό ποσό των 7,9 δισεκατομμυρίων, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Η Microsoft είχε δεσμευτεί να εμφανίζει την οθόνη επιλογής browser έως το 2014 και αρχικά ανταποκρίθηκε στην δέσμευση αυτή. Από τον Μάρτιο έως τον Νοέμβριο του 2010, 84 εκατομμύρια browser κατέβηκαν με ένα κλικ από την οθόνη επιλογών, αποκαλύπτει η Επιτροπή. Όταν, στα μέσα του 2011 μέχρι τα μέσα του 2012, διατέθηκε η ενημέρωση για τα Windows 7 (το λεγόμενο Service Pack 1, SP1), η οθόνη επιλογών browser απουσίαζε και έτσι ξεκίνησε η έρευνα της Κομισιόν. Η Microsoft υποστήριζε πως το υπαρκτό φαινόμενο δεν ήταν παρά ένα τεχνικό λάθος (που θεωρείται ότι στοίχισε ένα διόλου ευκαταφρόνητο μπόνους στον Στήβεν Μπάλμερ, CEO της εταιρείας). Aναλυτές συνεχίζουν να αναρωτιούνται για ποιον άλλο λόγο θα έκανε κάτι τέτοιο η Microsoft, όταν «αυτά που είχε να χάσει ήταν περισσότερα από όσα θα μπορούσε να κερδίσει».

Ως ελαφρυντικό στην υπόθεση θεωρήθηκε πως η εταιρεία συνεργάστηκε με την επιτροπή ανταγωνισμού, παρείχε τις απαιτούμενες πληροφορίες και η έρευνα ολοκληρώθηκε πιο γρήγορα.

  • Σύμφωνα με την StatCounter, το μερίδιο του IE στην ευρωπαϊκή αγορά μειώθηκε στο μισό από το 2008, στο 24%. Ο Google Chrome έχει 35% και ο browser του Mozilla το 29%.

Ο Χ.Αλμούνια έχει στείλει τελεσίγραφο και στην Google, από τον Σεπτέμβριο του 2012:

  • «Ο χρόνος τελειώνει» προειδοποιεί την Google η Ε.Ε.  Ο Χουακίν Αλμούνια δήλωνε τότε ότι η Google δεν έχει ως τώρα ανταποκριθεί στο κάλεσμά του να κατευνάσει οικειοθελώς την δυσαρέσκεια της Επιτροπής για τις πρακτικές που ακολουθεί στην αγορά των διαδικτυακών μηχανών αναζήτησης. «Εάν δεν το κάνει σύντομα, θα αναγκαστούμε να ξεκινήσουμε επίσημες διαδικασίες», προειδοποιούσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Το ιστορικό της υπόθεσης για την Οθόνη Επιλογής Browser

Reuters,In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr