Ένα νέο μοντέλο αξιοποίησης των δικτύων κινητής τηλεφωνίας εκτιμά η Deloitte ότι θα υιοθετηθεί στις αγορές όπου υπάρχουν πολλοί νέοι χρήστες smartphone που φοβούνται το διαβόητο «σοκ του λογαριασμού». Σύμφωνα με αυτό, ο συνδρομητής θα μπορεί να επιλέξει απεριόριστη κίνηση για προεπιλεγμένο app, όπως για την ακρόαση μουσικής, ή την κοινωνική δικτύωσή του, έναντι σταθερού μηνιαίου παγίου. Η ίδια μελέτη προβλέπει απότομη άνοδο του 4G/LTE σε πολλαπλές αγορές.

Σύμφωνα με την 12η έκδοση των Προβλέψεων για τους κλάδους της Τεχνολογίας, των ΜΜΕ και των Τηλεπικοινωνιών για το 2013 της Deloitte, ένα δισεκατομμύριο έξυπνα κινητά (smartphones) θα διατεθούν το 2013 και θα παρατηρηθεί μια απότομη άνοδος της τεχνολογίας LTE, με το 2013 να είναι το πρώτο έτος που η LTE απευθύνεται σε πολλαπλές αγορές.

Η βάση των συνδρομητών θα τριπλασιαστεί σε 200 εκατομμύρια χρήστες μέχρι το τέλος του έτους και οι συνδρομητές LTE θα δημιουργούν περίπου 10% των εσόδων όλων των υπηρεσιών. Η χρήση LTE θα είναι εξελικτική: τα μεγαλύτερα οφέλη από την συνδρομή σε LTE σε σχέση με 3G είναι πιθανό ότι θα είναι η καλύτερη απόδοση συγκριτικά με τις τωρινές εφαρμογές, από τα e-mail μέχρι την ενημέρωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

  • Το 2013 θα διατεθούν ένα δισεκατομμύριο smartphones. Ωστόσο, η χρήση τους θα διαφέρει, με έναν αυξανόμενο αριθμό κατόχων smartphones (περίπου 400 εκατομμύρια από τη σημερινή βάση των 1,9 δισ. ως το τέλος του έτους) σπάνια ή ποτέ να μην συνδέει τις συσκευές του σε υπηρεσίες δεδομένων. Ποσοστό μεγαλύτερο του 80% της κίνησης στο διαδίκτυο θα συνεχίσει να καλύπτεται από τους παραδοσιακούς προσωπικούς υπολογιστές (desktops και laptops).

All you can app

Αφού λοιπόν, είναι πάρα πολλοί εκείνοι που δεν συνδέονται μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας γιατί η κίνηση κοστίζει πολύ και κυρίως γιατί παραμένει δύσκολο να ελεγχθεί ώστε να αποφευχθεί το σοκ του λογαριασμού, ετοιμάζεται μια άλλη λύση.

Η Deloitte διαπιστώνει πως πως τουλάχιστον 50 έως και 100 πάροχοι κινητής τηλεφωνίας ανά τον κόσμο θα προσφέρουν υπηρεσίες «all-you-can-eat» με απεριόριστη πρόσβαση σε συγκεκριμένες εφαρμογές. Το μοντέλο ονομάστηκε all-you-can-app και αποτελεί μια μέση λύση μεταξύ απεριόριστων χρεώσεων «all-you-can-eat» και χρέωσης δεδομένων βάσει μετρήσεων. Ένα προεπιλεγμένο app θα μπορεί να προκαλέσει απεριόριστη κίνηση στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας και η χρέωση θα είναι σταθερή ανά μήνα.

Αυτή η προσέγγιση εκτιμάται ότι θα εφαρμοστεί σε αναπτυσσόμενες αγορές -εφαρμόζεται ήδη στην Ρουμανία-, όπου υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες νέοι χρήστες smartphone ή σε εκείνες που πλήττονται από την οικονομική κρίση.

Το μοντέλο all-you-can-app, μπορεί να αφορά στην «απεριόριστη» (πάντα υπάρχει πολιτική ορθής χρήσης) μουσική μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας με πάγιο, ή κάποια μορφή επικοινωνίας, όπου το app μπορεί να είναι το instant messaging, ή η κοινωνική δικτύωση.

  • Ανανέωση: Οι πληροφορίες μας λένε πως η Cosmote πρόκειται σύντομα να υιοθετήσει το μοντέλο για να διαθέτει μουσική με τεχνολογία ροής με σταθερή συνδρομή σε συνεργασία με μεγάλη εταιρεία διαδικυακής διανομής μουσικής. Επιπλέον, η υπηρεσία music streaming με σταθερή μηνιαία χρέωση δεν θα περιορίζεται σε smartphone που έχουν πρόσβαση στο γρήγορο δίκτυο 4G/LTE της Cosmote, ή σε μια πλατφόρμα. Οι χρήστες θα μπορούν να ακούν μουσική με streaming από το κινητό τους μέσω του app, χωρίς να καταναλώνουν ΜΒ από το πρόγραμμα τους αφού το app θα εξαιρείται. Ήδη η Cosmote δεν χρεώνει την χρήση του cosmobooks από το app, του καταστήματος διάθεσης e-book της εταιρείας.

Ένα σύντομο βίντεο για το all-you-can-app μπορείτε να δείτε στην διεύθυνση http://bcove.me/ldg0e9xf

Οι Προβλέψεις για τους κλάδους Τεχνολογίας, ΜΜΕ και Τηλεπικοινωνιών βασίζονται σε παγκόσμια έρευνα με συνεντεύξεις και πληροφόρηση από πελάτες εταιριών-μελών της Deloitte, στελέχη της Deloitte, αναλυτές του κλάδου, ηγετικά στελέχη των κλάδων TMT, και χιλιάδες επαγγελματίες των εταιριών μελών ΤΜΤ του παγκόσμιου δικτύου της Deloitte.

  • Ποιες εφαρμογές καταναλώνουν την προπληρωμένη κίνηση στο συμβόλαιό σας; Για ποιο app θα πληρώνατε πάγιο για να έχετε απεριόριστη κίνηση στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας; Πείτε μας στα σχόλια

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr