Είναι ένα φαινομενικά αδέξιο κατασκεύασμα, αποκτά όμως όλο και περισσότερα ταλέντα. Το BigDog, ένας ρομποτικός σκύλος που αναπτύσσεται για λογαριασμό του Πενταγώνου, απέκτησε τώρα ένα βραχίονα στη θέση όπου θα βρισκόταν το κεφάλι, με τον οποίο μπορεί να σηκώνει τσιμεντόλιθους και να τους εκτοξεύει σε απόσταση αρκετών μέτρων.

Η αμερικανική εταιρεία Boston Dynamics ξεκίνησε να αναπτύσσει το BigDog το 2005 για λογαριασμό της DARPA, του ερευνητικού σκέλους του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ. Στο μέλλον, το ρομπότ προορίζεται να απαλλάξει από τα βαριά φορτία τους στρατιώτες στο πεδίο της μάχης.

Τα στρατεύματα θα συνοδεύονται και από άλλα μηχανικά ζώα, όπως το ρομποτικό μουλάρι LS3 και ο ρομποτικός δρομέας Cheetah, ο οποίος καλπάζει με 45 χιλιόμετρα την ώρα, ταχύτερα από τον ταχύτερο άνθρωπο.

To τσοπανόσκυλο της παρέας BigDog λειτουργεί με ντιζελοκινητήρα, ο οποίος τροφοδοτεί μια υδραυλική αντλία που διοχετεύει λάδι υπό πίεση στα τέσσερα πόδια και κινεί τους «μυς» τους.

Τώρα, η Boston Dynamics επιχειρεί να μιμηθεί τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος, ο οποίο μπορεί να αξιοποιεί τους μυς του κορμού και των ποδιών για να διευκολύνει κινήσεις των άνω άκρων.

«Αυτού του είδους η δυναμική προσέγγιση χρησιμοποιείται συνέχεια από τους αθλητές και έχει αρχίσει να βελτιώνει και τις επιδόσεις των ρομπότ» εξηγεί η εταιρεία στο τελευταίο βίντεο επίδειξης.

Η ενέργεια του υδραυλικού συστήματος μπορεί τώρα να τροφοδοτήσει έναν μηχανικό βραχίονα που σηκώνει φορτία.

Σε πραγματικές συνθήκες, ο στρατός είναι απίθανο να χρησιμοποιήσει το BigDog για πετροπόλεμο με τσιμεντόλιθους. Ο βραχίονας στη θέση του κεφαλιού θα μπορούσε πάντως να είναι χρήσιμος για τη μετακίνηση φορτίων.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας