Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ξεναγήσεις στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού - πλατεία

Ξεναγήσεις στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού – πλατεία «Γιώργου Ζογγολόπουλου»

Tην πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 12:00 μ.μ. στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού θα γίνονται ξεναγήσεις όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει σημαντικούς σταθμούς στη ζωή και το έργο του σημαντικού Έλληνα γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου. Το πιο γνωστό έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου είναι οι «Ομπρέλες» στη Λεωφόρο Κηφισίας στον Φάρο Ψυχικού, αλλά λιγότερο […]

Tην πρώτη Κυριακή κάθε μήνα στις 12:00 μ.μ. στην Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού θα γίνονται ξεναγήσεις όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει σημαντικούς σταθμούς στη ζωή και το έργο του σημαντικού Έλληνα γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου.
Το πιο γνωστό έργο του Γιώργου Ζογγολόπουλου είναι οι «Ομπρέλες» στη Λεωφόρο Κηφισίας στον Φάρο Ψυχικού, αλλά λιγότερο γνωστή είναι η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού στην πλατεία «Γιώργου Ζογγολόπουλου» η οποία φιλοξενεί μεγάλης κλίμακας γλυπτά του Γιώργου Ζογγολόπουλου από διαφορετικές χρονικές περιόδους και είναι επισκέψιμη όλη την ημέρα.

Η πρώτη ξενάγηση θα γίνει την Κυριακή 3 Μαρτίου στις 12:00 μ.μ. και η συμμετοχή θα είναι δωρεάν. Οι ξεναγήσεις θα συνεχιστούν και θα γίνονται την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα. Eπίσης τους επόμενους μήνες θα ανακοινωθούν εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά αλλά και περισσότερες ξεναγήσεις.

Η Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού στην Πλατεία «Γιώργου Ζογγολόπουλου» εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2010. Ο Δήμος Ψυχικού στον οποίο έζησε και δημιούργησε ο Γ. Ζογγολόπουλος, τιμώντας τον μεγάλο καλλιτέχνη, έδωσε στην πλατεία το όνομά του και με την συνεργασία του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και του συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη τοποθετήθηκαν στην πλατεία έξι γλυπτά μεγάλων διαστάσεων (5 γλυπτά με τη συνδρομή του Ιδρύματος Γεωργίου Ζογγολόπουλου και 1 του συλλέκτη Ζαχαρία Πορταλάκη). Η πρωτοβουλία αυτή συνέβαλε στο όραμα που είχε ο ίδιος ο Ζογγολόπουλος για την αρμονική ένταξη των γλυπτών του σε δημόσιους υπαίθριους χώρους, πιστεύοντας ότι η τέχνη πρέπει να είναι προσιτή στον πολύ κόσμο.

Ο Γιώργος Ζογγολόπουλος και η γυναίκα του, ζωγράφος, Ελένη Ζογγολοπούλου -Πασχαλίδου, υπήρξαν από τους πρώτους κατοίκους του Ψυχικού από τον πόλεμο και μετά, και πέρασαν όλη την μακρά ζωή τους δουλεύοντας και δημιουργώντας στο ατελιέ του σπιτιού τους που βρίσκεται κοντά στην ομώνυμη Πλατεία και το οποίο αποτελεί σήμερα την έδρα του Ιδρύματος που ο ίδιος ίδρυσε.

Ο Έλληνας γλύπτης πίστευε ακράδαντα ότι τα γλυπτά δεν πρέπει να βρίσκονται μόνο στα μουσεία, αλλά κυρίως στους δημόσιους υπαίθριους χώρους.

Η Γλυπτοθήκη βρίσκεται επί της Λεωφόρου Δημοκρατίας στο Παλαιό Ψυχικό δίπλα στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου και είναι επισκέψιμη όλη την ημέρα.
Τα έργα της Γλυπτοθήκης είναι εμβληματικά και αναγνωρίσιμα έργα του Γιώργου Ζογγολόπουλου από διαφορετικές χρονικές περιόδους δημιουργίας και αποτελούν μία μοναδική ευκαιρία γνωριμίας με το έργο του για ενήλικες και παιδιά.

Ο.Κ.Α.Π.Α. – Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού: τηλ. 210 6834550
Ίδρυμα Γεωργίου Ζογγολόπουλου: www.zongolopoulos.gr & τηλ 210-6712210

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024