Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Άγιο Δισκοπότηρο» οι ασύρματοι φορτιστές για τους χρήστες smartphone

«Άγιο Δισκοπότηρο» οι ασύρματοι φορτιστές για τους χρήστες smartphone

Η δυνατότητα ασύρματης φόρτισης smartphone έχει την δύναμη να αλλάξει την εμπειρία χρήσης των smartphone, αφού η «κραυγή» για τροφοδοσία ακούγεται στα περισσότερα πριν νυχτώσει. Οι ασύρματοι φορτιστές θα αποτελέσουν το Άγιο Δισκοπότηρο από το οποίο θα τρέφονται τα smartphone, σημαντικές ωστόσο λεπτομέρειες απομένει να διευθετηθούν.

Η δυνατότητα ασύρματης φόρτισης smartphone έχει την δύναμη να διευκολύνει σημαντικά την χρήση smartphone, αφού η «κραυγή» για τροφοδοσία ακούγεται στα περισσότερα πριν νυχτώσει ή όταν τα χρειάζεσαι περισσότερο, σύμφωνα με τον περίφημο Νόμο του Μέρφυ. Οι ασύρματοι φορτιστές θα αποτελέσουν το «Άγιο Δισκοπότηρο» από το οποίο θα τρέφονται τα smartphone, σημαντικές ωστόσο λεπτομέρειες απομένει να διευθετηθούν.

Η ιδέα είναι να μπορεί κανείς να φορτίσει το τηλέφωνό του ασύρματα, χωρίς δηλαδή να χρειαστεί να κουβαλάει τον φορτιστή του. Συμβατοί σταθμοί φόρτισης θα είναι διαθέσιμοι σε δημόσιους χώρους, όπως στις καφετέριες, στα αεροδρόμια, στα ξενοδοχεία, στους σταθμούς του μετρό και αλλού, όπως είναι σήμερα τα Wi Fi hotspot.

Το κυριότερο είναι ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν πολλές συσκευές που φορτίζονται ασύρματα, ένα εμπόδιο που φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί με τις ειδικές θήκες (covers) που ετοιμάζει πλήθος κατασκευαστών αξεσουάρ smartphone.

Ένα ακόμα εμπόδιο είναι η κυριαρχία μιας από τις ανταγωνιστικές τεχνολογίας ως πρότυπο, που θα επιτρέψει σε smartphone διαφορετικών κατασκευαστών ή θήκες διαφορετικών κατασκευαστών να φορτίζονται από ασύρματους φορτιστές διαφορετικών κατασκευαστών. Κάπου εδώ εμφανίζεται το Wireless Power Consortium και το πρότυπο Qi (προφέρεται «τσι»). Η συμβατότητα διαφορετικών smartphone με τους φορτιστές θα εξαρτάται από την συμβατότητα με την τεχνολογία αυτή. Την έχουν ήδη υιοθετήσει οι πρώτοι κατασκευαστές, όπως η Nokia με τα νεότερα Lumia 920, το LG Google Nexus 4, το HTC 8X, το LG Spectrum 2 (ΗΠΑ).

Ασύρματα φορτίζονται όχι μόνο smartphone αλλά και ηχεία (TDK Life on Record Wireless Charging Speaker Q35, JBL PowerUp Wireless Charging Speaker), ακουστικά (Nokia Luna Bluetooth Headset), συσκευές εγγραφής Blu-ray (Panasonic DIGA Blu-Ray Disc Recorder) και άλλα.

Δείτε ένα ενδιαφέρον βίντεο από την παρουσία της Qi στην CES 2013.


Ασύρματοι φορτιστές που πληρούν τις προδιαγραφές Qi είναι μεταξύ άλλων το Nokia Wireless Charging Pillow by Fatboy που είδαμε επί σκηνής όταν η Nokia παρουσίασε τα Nokia Lumia 920, 820 με Windows Phone 8. Από την Βαρκελώνη στο πλαίσιο του Mobile Wolrd Congress 2013, η LG Electronics ανακοίνωσε τον, συμβατό με το Qi, ασύρματο φορτιστή WP-300.

  • Η LG Electronics (LG), παρουσίασε στο Mobile World Congress (MWC) στη Βαρκελώνη το μικρότερο ασύρματο φορτιστή παγκοσμίως, με διάμετρο 6,9 εκατοστά. Παρά το μικρό του μέγεθος, η περιοχή φόρτισης είναι 1,7 φορές μεγαλύτερη από την προηγούμενη γενιά ασύρματων φορτιστών της LG. Το νέο μοντέλο είναι συμβατό με το πρότυπο ‘5-pin micro-USB’ φορτιστή, «παρέχοντας το υψηλότερο επίπεδο απόδοσης για φόρτιση και ευκολία στη χρήση», τονίζει η εταιρεία. Ο φορτιστής WCP-300 χρησιμοποιεί την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή, όπως όλοι οι φορτιστές Qi.
  • Η ηλεκτρομαγνητική επαγωγή παράγει ένα μαγνητικό πεδίο, το οποίο με τη σειρά του δημιουργεί ηλεκτρικό ρεύμα για τη φόρτιση της μπαταρίας σε συσκευές που είναι τοποθετημένες στην επιφάνεια φόρτισης (charging pad).

Η πιστοποίηση Qi από το Wireless Power Consortium εγγυάται ότι ο φορτιστής WCP-300 είναι συμβατός με όλα τα smartphone που υποστηρίζουν την τεχνολογία Qi.

Ο Δρ Jong-seok Park, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της LG Electronics Mobile Communications Company χαρακτήρισε «Άγιο Δισκοπότηρο» την ασύρματη φόρτιση για την διευκόλυνση του χρήστη, από το οποίο, ερμηνεύουμε, τρέφονται τα πεινασμένα smartphone, ενώ η ικανή αυτονομία παραμένει το ζητούμενο.

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Η εντυπωσιακή προσέλευση Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού στη Euroleague

Η Euroleague έβγαλε το μέσο όρο των εισιτηρίων της, με αυτά να είναι περισσότερα από ποτέ άλλοτε.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024