Ένας οδηγός για το πώς να ξύνεις το μολύβι σου και ένα εγχειρίδιο για το πώς τα καλύμματα της τσαγιέρας άλλαξαν τον κόσμο περιλαμβάνονται στην βραχεία λίστα βιβλίων που διαγωνίζονται για τον Πιο Παράξενο Τίτλο Βιβλίου της Χρονιάς.

Στην βραχεία λίστα του 35ου σχετικού διαγωνισμού για το Diagram Prize βρίσκουμε επίσης βιβλία με τους παρακάτω ευφάνταστους τίτλους: Ήταν ο Χίτλερ Άρρωστος; και Σοφίτες της Βόρειας Αμερικής: Περιστερώνες.

Τα δύο παραπάνω κονταροχτυπιούνται με το Πώς να Ξύνετε τα Μολύβια σας, Το Σκαρίφημα του Θεού: Έργα και Ημέρες του Πέους, το Κοτέτσι του Κοτόπουλου, καθώς και το Πώς το Κάλυμμα της Τσαγιέρας Άλλαξε τον Κόσμο.

Ο συντονιστής του βραβείου, Φίλιπ Στόουν, δηλώνει πως έχει επίγνωση της ελαφρότητας του εν λόγω βραβείου, ωστόσο προσθέτει πως ο εκδοτικός κόσμος γνωρίζει πολύ καλά το ρόλο που μπορεί να παίξει ένας καλός τίτλος στις πωλήσεις ενός βιβλίου.

«Οι εκδότες ξέρουν ότι αν το βιβλίο έχει παράξενο τίτλο, ιδίως τα μυθιστορήματα, τα κάνουν πιο ελκυστικά στο αναγνωστικό κοινό» δήλωσε ο ίδιος στο Reuters.

Ως παραδείγματα ανέφερε τα βιβλία με τίτλο Μια Σύντομη Ιστορία των Τρακτέρ στα Ουκρανικά, που έχει πουλήσει ένα εκατομμύριο αντίτυπα, καθώς και Το Περίεργο Περιστατικό του Σκύλου τη Νύχτα, που έχει πουλήσει πάνω από δύο εκατομμύρια αντίτυπα, ενώ έχει μεταφερθεί και στο θέατρο.

«Υπάρχει το κλισέ ότι δεν μπορείς να κρίνεις το βιβλίο από το εξώφυλλό του, αλλά πιστεύω ότι οι άνθρωποι κρίνουν από το εξώφυλλο και τον τίτλο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο νικητής του πρωτότυπου αυτού διαγωνισμού θα ανακοινωθεί στις 22 Μαρτίου.

Το Βραβείο Diagram ιδρύθηκε στην έκθεση βιβλίου της Φρανκφούρτης, μια από τις μεγαλύτερες του πλανήτη, το 1978.

Το βραβείο της πρώτης χρονιάς δόθηκε στο βιβλίο με τίτλο Πρακτικά του Δεύτερου Διεθνούς Εργαστηρίου για τα Γυμνά Ποντίκια.

Πέρυσι νίκησε το βιβλίο Μαγειρεύοντας με την Που (Cooking with Poo), ένα βιβλίο μαγειρικής ταϋλανδέζικης κουζίνας μιας σεφ με το ψευδώνυμο Που (Poo – σ.σ. στα αγγλικά σημαίνει σκατά).

 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιο σας