Η Google δεν ανταποκρίθηκε εγκαίρως στις ανησυχίες των Αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων στην Ε.Ε. σχετικά με την τήρηση και επεξεργασία δεδομένων των Ευρωπαίων πολιτών-χρηστών των υπηρεσιών της, οι οποίες από την 1η Μαρτίου 2012 διέπονται από μια κοινή πολιτική απορρήτου, παρά τις ενστάσεις των Αρχών. Τα μέτρα που θα επαναφέρουν την Google στην τάξη αναμένεται να ληφθούν πριν το καλοκαίρι.

Όπως εξηγεί η γαλλική Αρχή CNIL, στις 16 Οκτωβρίου 2012 και έπειτα από μήνες έρευνας με επικεφαλής την CNIL, οι Aρχές Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην Ε.Ε. εξέδωσαν τα κοινά συμπεράσματά τους σχετικά με τους νέους κανόνες προστασίας των δεδομένων των χρηστών των υπηρεσιών του. Σύστησαν στην Google να βελτιώσει την ενημέρωση των χρηστών και να διευκρινίσει ποια δεδομένα συνδυάζονται από την ενοποίηση των πολιτικών τήρησης του απορρήτου σε εξήντα υπηρεσίες του. Ζήτησαν ακόμα να αποσαφηνίσει ακριβώς τις περιόδους διατήρησης των δεδομένων που επεξεργάζεται.

Τέσσερις μήνες μετά την πάροδο της περιόδου που δόθηκε στην Google για να συμμορφωθεί, δεν υπήρξε ανταπόκριση. Στις 18 Φεβρουαρίου, οι ευρωπαϊκές Αρχές προστασίας προσωπικών δεδομένων δεσμεύονται να λάβουν δράση και να συνεχίσουν τις έρευνές τους. Έτσι, αποφασίστηκε ότι θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας, υπό την καθοδήγηση της CNIL, που θα συντονίζει την κατασταλτική τους δράση, δράση η οποία θα πρέπει να γίνει πριν το καλοκαίρι. Αυτό το πλάνο σχεδιάστηκε σε συνάντηση που έγινε στο Παρίσι στο τέλος Ιανουαρίου και το οποίο θα υποβληθεί στην Ομάδα Εργασίας του Άρθρου 29 για έγκριση στην επόμενη συνεδρίασή του στις 26 Φεβρουαρίου.

Όπως αναφέρει το BBC
, η Google πρέπει να έχει την ρητή συναίνεση του χρήστη για τις συνθήκες που πρέπει να πληρούνται πριν συνδυάσει δεδομένα του από διαφορετικές υπηρεσίες. Επίσης, οι χρήστες πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ένα αποκεντρωμένο εργαλείο για να εξαιρεθούν από τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις και να αποφασίζουν ποιες υπηρεσίες της Google παρέχουν στοιχεία. Επίσης, η ίδια η Google θα πρέπει να περιορίζει την χρήση των δεδομένων για εγκεκριμένους σκοπούς, όπως για παράδειγμα για την ασφάλεια των χρηστών, όχι όμως για την στοχευμένη διαφήμιση.

  • Δεύτερο τελεσίγραφο προς την Google από την Ευρώπη Παρά την αντίθεση των Αρχών προστασίας προσωπικών δεδομένων, η Google δεν φαίνεται να υποχωρεί και θα υιοθετήσει την ενιαία πολιτική απορρήτου για όλες τις υπηρεσίες της, γεγονός που σημαίνει ότι θα συλλέγει και θα επεξεργάζεται όλα όσα μπορεί να γνωρίζει για τους χρήστες των κάθε λογής υπηρεσιών της. Από την Ευρώπη έλαβε δεύτερη επιστολή για αναβολή, αφού, όπως γράφει, κανείς δεν κατάλαβε τι ακριβώς πρόκειται να τους συμβεί την 1η Μαρτίου 2012.
  • Alt-Control στην ενιαία πολιτική απορρήτου της Google στην Ευρώπη H Ομάδα Εργασίας του Άρθρου 29 για την Προστασία των Δεδομένων των πολιτών στην Ε.Ε. ζητά από την Google να αναβάλλει την υιοθέτηση μιας ενιαίας πολιτικής απορρήτου των μελών όλων των υπηρεσιών της. Κι αυτό, έως ότου διαπιστωθεί ότι η εταιρεία αντιλαμβάνεται πλήρως τις υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες της Ε.Ε.
  • Στην Κομισιόν, τα μέτρα που βρήκε η Google για την αυτοτιμωρία της Στα γραφεία της Κομισιόν βρίσκονται από την 1η Φεβρουαρίου 2013 τα «διορθωτικά μέτρα» τα οποία προτίθεται να πάρει η Google για να καθησυχάσει τις ανησυχίες της αρμόδιας για τον υγιή ανταγωνισμό στην ΕΕ επιτροπής. Ο Επίτροπος Χ.Αλμούνια δεν έδωσε λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της επιστολής πριν αυτό αναλυθεί και γίνει γνωστό στους ανταγωνιστές της Google που κατήγγειλαν τις πρακτικές της, πριν γίνει δοκιμή στην πράξη.

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr