Ο αστεροειδής που εισήλθε στην ατμόσφαιρα το πρωί της Παρασκευής διαλύθηκε ψηλά στην ατμόσφαιρα πάνω από την κεντρική Ρωσία, ωστόσο ένα θραύσμα του φέρεται να έπεσε σε μια παγωμένη λίμνη της επαρχίας Τσελιαμπίνσκ, όπου άνοιξε μια τρύπα διαμέτρου έξι μέτρων.

Ο κυβερνήτης της περιοχής ανέφερε ότι ο μετεωρίτης έπεσε σε λίμνη ένα χιλιόμετρο μακριά από την πόλη Τσεμπαρκούλ, με πληθυσμό 46.000 ανθρώπων.

Το θεαματικό πέρασμα του μετεώρου έγινε ορατό από το Αικατερίνμπουργκ, 200 χιλιόμετρα από το Τσεμπαρκούλ στα βόρεια, μέχρι το Καζακστάν στο νότο. Η εναέρια έκρηξη εκτιμάται ότι ήταν εκατοντάδες φορές ισχυρότερη από την πυρηνική βόμβα της Χιροσίμα.

  • Οι διαστημικοί βράχοι ονομάζονται αστεροειδείς πριν εισέλθουν στην ατμόσφαιρα και μετέωρα όταν βρίσκονται στην ατμόσφαιρα. Μετεωρίτες ονομάζονται μόνο αν φτάσουν μέχρι το έδαφος.

To μέγεθος και ο αριθμός των θραυσμάτων του μετεώρου εξαρτάται από το μέγεθος του αντικειμένου, τη γωνία εισόδου αλλά και τη σύσταση: ορισμένοι αστεροειδείς είναι πετρώδεις και συχνά εξαερώνονται, ενώ άλλοι αποτελούνται από συμπαγή μέταλλα που μπορεί να φτάσουν λιωμένα μέχρι το έδαφος.

Η ενέργεια που απελευθέρωσε ο αστεροειδής όταν διαλύθηκε έγινε πάντως ορατή σε υπέρυθρη εικόνα του μετεωρολογικού δορυφόρου Meteosat 10 της Eumetsat.


Στη δορυφορική εικόνα, η έκρηξη αντιστοιχεί στη χρωματιστή κηλίδα (Πηγή: Eumetsat)

Τα ηχητικά κύματα της έκρηξης καταγράφηκαν στο Καζακστάν από το παγκόσμιο δίκτυο ανίχνευσης πυρηνικών εκρήξεων, και αναλύονται τώρα στο Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Γεωεπιστημών και Φυσικών Πόρων της Γερμανίας.


Τα ηχητικά κύματα καταγράφηκαν από σταθμό στο Καζακστάν (Πηγή: Reuters)

Η Ρωσική Ακαδημία Επιστημών, αναφέρει το BBC, εκτιμά ότι το μετέωρο είχε μάζα γύρω στους δέκα τόνους και εισήλθε στην ατμόσφαιρα με ταχύτητα άνω των 54.000 χιλιομέτρων την ώρα.

Εκτίμησε  επίσης ότι το αντικείμενο διαλύθηκε λόγω της τριβής με την ατμόσφαιρα σε ύψος 30-50 χιλιομέτρων.{{{ map }}}Ωστόσο, το πρακτορείο RIA Novosti επικαλείται αξιωματούχους του στρατού, σύμφωνα με τους οποίους η έκρηξη καταγράφηκε σε ύψος 10 χιλιομέτρων.

Το χτύπημα του μετεώρου πυροδότησε φήμες για UFO και επιχείρηση κατάρριψης του αντικειμένου από τη ρωσική αεροπορία. Θα ήταν όμως αδύνατο να στοχεύσει κανείς και να αναχαιτίσει ένα αντικείμενο τέτοιας ταχύτητας.

Επίσης, το μετέωρο στα Ουράλια δεν σχετίζεται με τον αστεροειδή που θα περάσει την Παρασκευή ανάμεσα στη Γη και πολλούς τηλεπικοινωνιακούς δορυφόρους.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr