Πρόταση μέτρων που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την αναμόρφωση της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής στην ΕΕ θα έθετε τέρμα στα παζάρια που γίνονται κάθε χρόνο προκειμένου να καθοριστούν όρια στην αλιεία. Με στόχο την αντιμετώπιση της υπεραλίευσης, τα όρια θα τίθενται αυτόματα με βάση τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις για την υγεία των πληθυσμών.

«Από το 2015 θα εφαρμόζεται η αρχή της μέγιστης βιώσιμης ποσότητας αλιευμάτων, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα μπορούμε να αλιεύουμε περισσότερα ψάρια από ό,τι μπορούν να αναπληρώσουν οι πληθυσμοί. Στόχος μας είναι να έχουν ανακάμψει τα εξαντλημένα αποθέματα έως το 2020» δήλωσε η γερμανίδα σοσιαλδημοκράτης Ουλρίκε Ρόντουστ, η οποία παρουσίασε την πρόταση στην ολομέλεια.

Η πρόταση, είπε, «θα έβαζε τέλος σε ένα τελετουργικό που γίνεται κάθε Δεκέμβριο, στο οποίο οι αρμόδιοι υπουργοί διαπραγματεύονται μέχρι τις 4 το πρωί, αγνοώντας τις επιστημονικές γνωμοδοτήσεις και θέτοντας υπερβολικά υψηλά όρια».

Διαβάστε ακόμα:
Παρά τις προειδοποιήσεις, η ΕΕ επιμένει να επιδοτεί τους αλιείς
Συμβιβαστική συμφωνία στην ΕΕ κατά της απόρριψης των «άχρηστων» ψαριών


Η πρόταση, η οποία εγκρίθηκε με 502 ψήφους υπέρ έναντι 137 κατά, θα μπορούσε να ισχύσει ως νόμος από το 2014, πρώτα όμως θα πρέπει να προηγηθούν συζητήσεις μεταξύ των χωρών-μελών.

Στα μέτρα περιλαμβάνεται η απαγόρευση της απόρριψης των «άχρηστων» ψαριών, τα οποία αντιστοιχούν σήμερα σε μεγάλο μέρος της συνολικής αλιευόμενης ποσότητας.

Οι Πράσινοι του Ευρωκοινοβουλίου χαρακτήρισαν «ιστορική» την απόφαση, καθώς «θα βάλει επιτέλους την αλιευτική πολιτική της ΕΕ σε βιώσιμη τροχιά».

Την απόφαση χαιρέτισε και η Greenpeace: «Για τις εθνικές κυβερνήσεις που μπαίνουν στο δρόμο της αναμόρφωσης, όπως η Ισπανία και η Γαλλία, θα είναι όλο και δυσκολότερο να ενεργούν ως μεσολαβητές λίγων ισχυρών εταιρειών» σχολίασε η Σάσκια Ρίτσαρντς, εκπρόσωπος της περιβαλλοντικής οργάνωσης για θέματα αλιείας.

Τα ευρωπαϊκά σκάφη εκτιμάται ότι υπερεκμεταλλεύονται σήμερα το 75% των ιχθυαποθεμάτων και η ψαριά μικραίνει σε πολλές περιοχές. Στη Βόρεια Θάλασσα, για παράδειγμα, η WWF εκτιμά ότι η ποσότητα που αλιεύεται σε ετήσια βάση μειώθηκε από τους 3,5 εκατ. τόνους το 1995 στους 1,5 εκατ. τόνους το 2007.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο