Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Παραδείσια πτηνά τα δίνουν όλα για τον έρωτα

Παραδείσια πτηνά τα δίνουν όλα για τον έρωτα

Άλλα χορεύουν σαν μπαλαρίνες, άλλα κάνουν ακροβατικές φιγούρες και άλλα επιδεικνύουν χρωματιστά, κινούμενα σχέδια που μόνο πουλί δεν θυμίζουν. Είναι τα παράξενα μέλη της οικογένειας των παραδείσιων πτηνών στον Ινδικό Ωκεανό, τα οποία μελετά και βιντεοσκοπεί το Εργαστήριο Ορνιθολογίας του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Το να «ρίξεις» ένα θηλυκό δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, ακόμη και όταν είσαι ένα φανταχτερό εξωτικό πουλί. Η διαδικασία του φλερτ – και η συνεπαγόμενη διαιώνιση του είδους – στα παραδείσια πτηνά απαιτεί συνήθως μια ιδιαίτερη επίδειξη «δυνάμεων» από την πλευρά των αρσενικών: κάποια χορεύουν σαν μπαλαρίνες, άλλα μετατρέπονται σε «χαμογελαστά» πρόσωπα ενώ κάποια επιδίδονται σε άλλου είδους εντυπωσιακές φιγούρες. Οι συμπεριφορές του ζευγαρώματος 39 σπάνιων – και πανέμορφων – παραδείσιων πτηνών μαγνητοσκοπήθηκαν για πρώτη φορά και παρουσιάζονται online από ερευνητές του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Στο κεντρικό βίντεο (επάνω) οι επιστήμονες κατέγραψαν και περιγράφουν με κάθε λεπτομέρεια πώς το υπέροχο πουλί του παραδείσου (Lophorina superba, γνωστό ως Superb Bird-of-Paradise ή Smiley Bird of Paradise) μετατρέπεται σε έναν– «ψυχεδελικό» όπως λένε – δίσκο που θυμίζει το χαμογελαστό προσωπάκι Smiley και δεν μοιάζει καθόλου με πτηνό. Σε μια σειρά από άλλα βίντεο που παρουσιάζονται στην ειδική ιστοσελίδα του BirdsofParadise Project μπορείτε να δείτε εξίσου εντυπωσιακές ανάλογες πρακτικές άλλων ειδών καθώς και τις μεθόδους με τις οποίες οι ερευνητές κατόρθωσαν αυτόν τον πραγματικό άθλο.

Περισσότερα βίντεο, όχι μόνο με παραδείσια αλλά και με άλλα είδη πτηνών, θα βρείτε στο κανάλι του Cornell Lab of Ornithology στο You Tube.

Δείτε ακόμα: Αλλόκοτοι ήχοι ζώων συγκεντρώνονται σε διαδικτυακό αρχείο

Το trailer της εισαγωγής του BirdsofParadise Project του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

Βήμα Science

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024