Την προσπάθεια για την αναμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Διαδικτύου επιχειρούν να κάνουν γνωστή οι Αρχές Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στα κράτη μέλη της Ε.Ε. Αφορμή, η Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας 2013 που καθιέρωσε το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η ελληνική Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα παραπέμπει σε σειρά σχετικών ενημερωτικών εγγράφων προς τον τελικό χρήστη που απαντούν σε ερωτήματα σχετικά με τις αλλαγές που θα φέρει η σχεδιαζόμενη πολιτική.

Πριν από έναν χρόνο, στις 25 Ιανουαρίου 2012 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την αναμόρφωση της νομοθεσίας που αφορά στην προστασία των προσωπικών δεδομένων των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ισχύουσα νομοθεσία θεσπίστηκε το 1995, πολύ πριν οι Ευρωπαίοι πολίτες αρχίσουν να ζουν δύο ζωές: μια στο Διαδίκτυο (και τις υπηρεσίες κοινωνικής δικτύωσης) και μια εκτός. Η νέα πρόταση περιλαμβάνει και το δικαίωμα στη λήθη για τους χρήστες του Διαδικτύου.

Δείτε το φυλλάδιο που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με πλήθος σκίτσων που αποτυπώνουν την πραγματικότητα online με καυστικό αλλά και χιουμοριστικό τρόπο:Open publication – Free publishingMore legislation

Σχετικά με την μεταρρύθμιση, η Αρχή παραπέμπει σε χρήσιμες πληροφορίες:Στο βίντεο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι χρήστες «ξεγυμνώνονται» κάθε φορά που ανυποψίαστοι παραχωρούν απαραίτητα προσωπικά στοιχεία σε φαινομενικά αξιόπιστες διαδικτυακές υπηρεσίες.

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα διοργανώνει την άνοιξη 2013 διημερίδα με στόχους έναν απολογισμό του 15ετούς έργου της Αρχής, την εφαρμογή του ν. 2472/1997 από την πολιτική και διοικητική δικαιοσύνη, τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο προστασίας προσωπικών δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ειδικά θέματα σε σχέση με τις ψηφιακές τεχνολογίες και υπηρεσίες.

In.gr Τεχνολογία

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr