Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Αθώος, αλλά σκληρά τιμωρημένος, ο Αντ.Τσιπρόπουλος και το #blogme

Αθώος, αλλά σκληρά τιμωρημένος, ο Αντ.Τσιπρόπουλος και το #blogme

Τον Οκτώβριο του 2006 ο υπεύθυνος του δικτυακού τόπου blogme.gr, Αντώνης Τσιπρόπουλος, συνελήφθη έπειτα από καταγγελία ότι παρείχε πρόσβαση σε ανεξάρτητο blog που περιείχε «δυσφημιστικό» υλικό εναντίον γνωστού από την τηλεόραση προσώπου. Παρά το γεγονός ότι, το blogme.gr λειτουργούσε ως μηχανή που συγκέντρωνε αναρτήσεις ελληνικών ιστολογίων, η παραπομπή στην «δυσφημιστική ανάρτηση» θεωρήθηκε ποινικά κολάσιμη πράξη. Η αντίδραση από την κοινότητα των blogger ήταν έντονη. 

Τον Οκτώβριο του 2006 ο υπεύθυνος του δικτυακού τόπου blogme.gr, Αντώνης Τσιπρόπουλος, συνελήφθη έπειτα από καταγγελία ότι παρέπεμπε σε blog που περιείχε «δυσφημιστικό» υλικό εναντίον γνωστού από την τηλεόραση προσώπου. Παρά το γεγονός ότι, το blogme.gr λειτουργούσε ως μηχανή που συγκέντρωνε αναρτήσεις ελληνικών ιστολογίων (aggregator), η παραπομπή στην «δυσφημιστική ανάρτηση» θεωρήθηκε ποινικά κολάσιμη πράξη. Η αντίδραση από την κοινότητα των blogger ήταν έντονη: «η απόπειρα ποινικοποίησης του απλού υπερ-συνδέσμου (link), μας εκθέτει στην παγκόσμια διαδικτυακή κοινότητα», έλεγαν πολλοί.

Το χαρακτηρισμένο ως «δυσφημιστικό» υλικό εμφανιζόταν στο blog FunEL και σχολίαζε γνωστό τηλεοπτικό πρόσωπο (τον κ. Δημοσθένη Λιακόπουλο). Η φιλοξενία του FunEL γινόταν σε διακομιστές στις ΗΠΑ, και έτσι ερμηνεύεται το γεγονός ότι η ελληνική αστυνομία στράφηκε εναντίον του υπευθύνου του blogme.gr, κ.Τσιπρόπουλου. Οι σκληροί του δίσκοι κατασχέθηκαν, το blogme.gr έκλεισε (και παραμένει εκτός λειτουργίας), ο κ. Τσιπρόπουλος πέρασε την νύχτα στην ασφάλεια, πριν η υπόθεσή του γίνει πραγματική περιπέτεια. Διαμαρτυρήθηκε για τη σύλληψη του, υποστηρίζοντας ότι ήταν «παράλογη», αφού η υπηρεσία του δεν μπορούσε να ελέγχει όσα έγραφαν οι σελίδες στις οποίες παρέπεμπε, ούτε να θεωρείται υπεύθυνος για αυτά. Δικάσιμος είχε οριστεί για τις 18 Φεβρουαρίου 2009, έκτοτε όμως τον περίμεναν αρκετές αναβολές.

Ο ενάγων κ.Λιακόπουλος παραιτήθηκε από την δίκη πριν από δύο χρόνια, η δίκη όμως συνεχίστηκε αυτεπάγγελτα με βάση τον νόμο «περί ασέμνων δημοσιευμάτων» (ο ορισμός του άσεμνου που έγινε στο άρθρο 29 του νόμου 5060/1931 επανακαθορίστηκε στο άρθρο 3 του νόμου ν. 1291/1982).

Η εισαγγελέας στο Α’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών ζήτησε την ενοχή του κατηγορουμένου, το δικαστήριο όμως έκρινε τελικά αθώο τον κ.Τσιπρόπουλο. Όπως μας μετέφερε από την πρώτη στιγμή ο μάρτυρας υπεράσπισης στην υπόθεση, κος Χρ. Κάσδαγλης, ο συνήγορος υπεράσπισης, Φώτης Σταματόπουλος επικαλέστηκε και την Ευρωπαϊκή Οδηγία για το Ηλεκτρονικό Εμπόριο και το ελληνικό Προεδρικό Διάταγμα 131/03, όπου μεταξύ άλλων ορίζεται πως ο φορέας παροχής μια υπηρεσίας μετάδοσης πληροφοριών δεν υφίσταται ευθύνη του φορέα παροχής της υπηρεσίας όσον αφορά στις μεταδιδόμενες πληροφορίες, αφού δεν αποτελεί την αφετηρία, δεν επιλέγει τον αποδέκτη, δεν επιλέγει και δεν τροποποιεί τις πληροφορίες που μεταδίδονται.

Το γεγονός είχε από την πρώτη στιγμή προκαλέσει την έντονη αντίδραση Ελλήνων χρηστών στο Διαδίκτυο, και η υπόθεση blogme πήρε διαστάσεις εκτός ελληνικών συνόρων μεταξύ των ανησυχητικών συλλήψεων blogger ανά τον κόσμο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον με επικεφαλής τον καθηγητή Phil Howard κατέληγαν στο δυσάρεστο συμπέρασμα ότι ακόμα και σε δημοκρατικές χώρες συλλαμβάνονται μπλόγκερ για την δημοσίευση της κριτική τους. Το 2007 οι συλλήψεις μπλόγκερ σημείωσαν ρεκόρ, καθώς ήταν τρεις φορές περισσότερες από το 2006. Ανάμεσα στα περιστατικά αυτά αναφερόταν και η υπόθεση Τσιπρόπουλου. Οι blogger στην Ελλάδα μιλούσαν για έλλειψη στοιχειωδών γνώσεων γύρω από το Διαδίκτυο από τις Αρχές αλλά και για προσπάθεια περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης στο Διαδίκτυο στην Ελλάδα.

Το tech.in.gr επικοινώνησε με τον κ.Χριστόφορο Κάσδαγλη, μάρτυρα (με περισσότερες από μια έννοιες, όπως γράφει χαρακτηριστικά ο ίδιος) υπεράσπισης στην υπόθεση Τσιπρόπουλου. Στον blog του, με μια ανάρτηση υπό τον χαρακτηριστικό τίτλο «Δίκη blogme: 7 χρόνια για το αυτονόητο», ο κος Κάσδαγλης περιγράφει με λεπτομέρεια την περιπέτεια του εναγόμενου, χαρακτηρίζει τον Αντώνη Τσιπρόπουλο «πιονέρο του blogging» στην Ελλάδα -το 2006, το blogging διένυε περίοδο άνθησης στην Ελλάδα- και επισημαίνει πως ο κατηγορούμενος μπορεί να αθωώθηκε, έχασε όμως πολλά: την δουλειά, το κέφι και την ψυχική του ηρεμία. Ο κος Κάσδαγλης καταλήγει στο, αν μη τι άλλο, δυσάρεστο αν όχι επικίνδυνο, συμπέρασμα πως το δικαστικό σώμα αδυνατεί να αντιμετωπίσει με επάρκεια θέματα που άπτονται των τεχνολογιών αιχμής. Σημειώνει τέλος, απευθυνόμενος στους Έλληνες μπλόγκερ, πως θεωρώντας αυτονόητη την αθώωση και υποτιμώντας την υπόθεση, ένας άνθρωπος κινδύνευσε σοβαρά να κριθεί ένοχος.

Ο κος Θωμάς Τζήρος, πληροφορικός, ενεργός blogger σχολιάζει σχετικά:
«Δεν μπορώ να θεωρήσω ότι δικαιώθηκε ένας άνθρωπος που ταλαιπωρήθηκε 6 χρόνια για μια παράλογη κατηγορία, την οποία άσχετοι με την τεχνολογια δικαστές και ανακριτές του προσάψανε. Η δικαίωση θα μπορούσε να έρθει, κατά την άποψή μου, μόνο αν ο κ.Λιακόπουλος, αλλά και οι εμπλεκόμενοι δικαστικοί, αναλάμβαναν την υποχρέωση να αποζημιώσουν τον Τσιπρόπουλο για την άδικη ταλαιπωρία του αλλά και την ασχετοσύνη τους. Ίσως την επόμενη φορά, αν υπάρξει, να ρωτήσουν κάποιον σχετικό πριν αποφασίσουν να σύρουν κάποιον στα δικαστήρια. Η, χαλαρή, κοινότητα των blogger έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά αλλά, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να αντέξει στον χρόνο. Ποιός άλλωστε μπορεί, εκτός από τους επαγγελματίες της Δικαιοσύνης;

Νομίζω ότι το κυριότερο που μένει από αυτή την υπόθεση είναι το πόσο θα πρέπει να αναμορφωθεί το δικαστικό μας σύστημα, οι δικαστές, ισως και οι νόμοι, έτσι ώστε να ακολουθούν την εξελιξη της κοινωνίας, της ίδιας της ζωής.», καταλήγει ο κ. Τζήρος από τους πρωτεργάτες του freebloggersgr.

O κος Ζαφείρης Καραμπάσης, επίσης ενεργός blogger, σχολιάζει σχετικά:

«Ο ναπολεοντισμός, ο αναχρονισμός, η ανεπάρκεια, η αμορφωσιά, η ανοργανωσιά, ο παραλογισμός, ο κουτσαβακισμός και κάθε λογής παρατράγουδο από τη μια όσο και η διαπλοκή και ο απροκάλυπτος δόλος από την άλλη, είναι τα στοιχεία που συναρθρώνουν εδώ και πολλά χρόνια το status-quo αυτής εδώ της χώρας.

Το θλιβερό αυτό μείγμα που χαρακτηρίζει σχεδόν όλα τα μήκη και τα πλάτη των δομών και των μηχανισμών του τόπου καθώς και των προσώπων που τους απαρτίζουν, δυστυχώς παρακολουθούμε έως τώρα, την ύστατη στιγμή, να συνθλίβει στον καφκικό του κόσμο τις πιο προοδευτικές και μετασχηματιστικές ιδέες, τις πιο δημιουργικές και ελπιδοφόρες δυνάμεις που η εποχή έχει να επιδείξει.

Όπως είδαμε και στην πρόσφατη περίπτωση του διαδικτυακού ακτιβιστή Aaron Swartz, (που δυστυχώς δεν είχε την ίδια ευτυχή κατάληξη), τα ψηφιακά δικαιώματα, η ανοιχτή πρόσβαση στη γνώση και τα δημόσια δεδομένα αλλά και ο δημιουργικός ακτιβισμός στα υπόλοιπα πεδία της ζωής όπως αυτό των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της οικονομίας, της οικολογίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης, βρίσκονται σταθερά στην ατζέντα εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο που δεν παραιτούνται από την ιδέα πως ο κόσμος αυτός μπορεί και οφείλει να γίνει ένα καλύτερο μέρος να ζει κανείς.

Ας ελπίσουμε ότι η ιστορία θα τους δικαιώσει.», καταλήγει ο κος Καραμπάσης.

Ανθή Παναγιωτάκη
@techingr

In.gr Τεχνολογία

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024