Μπορεί να πάσχει από αρθριτικά και να έχει επισκιαστεί από την αποστολή Curiosity, όμως το ρομπότ Opportunity στη NASA περνά στο δέκατο χρόνο περιήγησης στις αρειανές ερήμους.

Από την προσεδάφισή του στην Ισημερινή Πεδιάδα του Άρη στις 25 Ιανουαρίου 2004, το εξάτροχο ρομπότ της NASA έχει διανύσει συνολική απόσταση 35,46 χιλιομέτρων. Είναι ένας πραγματικός τεχνικός άθλος, δεδομένου ότι το ρομπότ είχε σχεδιαστεί να διαρκέσει τρεις μήνες και να καλύψει απόσταση μόλις 600 μέτρων.

Ακόμα όμως κι από το πρώτο τρίμηνο της παρουσίας του στον Άρη, το Opportunity εντόπισε ενδείξεις για νερό που κυλούσε κάποτε στην επιφάνεια και δημιουργούσε μια αρχαία παραλία.

Λιγότερο ενδιαφέρον αποδείχθηκε το σημείο όπου προσεδαφίστηκε το το πανομοιότυπο ρομπότ Spirit, το οποίο έφτασε στον προορισμό του ταυτόχρονα με το Opportunity. Σίγησε όμως για πάντα το 2009 όταν κόλλησε στην εξωγήινη άμμο.

Η αλήθεια είναι ότι και το Opportunity έχει αρχίσει να δείχνει την ηλικία του -πάσχει από αρθριτικά στο μηχανικό του βραχίονα και κινείται μόνο με την όπισθεν, αφού ένας από τους μπροστινούς τροχούς του έχει χαλάσει.

Συνεχίζει όμως να εξερευνά το χείλος του Κρατήρα Εντέβουρ, διαμέτρου 14 χιλιομέτρων, αναζητώντας περισσότερες ενδείξεις για το υγρό παρελθόν του πλανήτη.

Στο μεταξύ, τα φώτα της δημοσιότητας πέφτουν στο Curiosity, το μεγαλύτερο και πιο προηγμένο ρομπότ που έχει εκτοξευτεί ποτέ. Ο νέος ρομποτικός εξερευνητής, σε μέγεθος τζιπ, είναι πολύ βαρύτερος από την προηγούμενη γενιά ρομπότ και τροφοδοτείται από πυρηνική γεννήτρια αντί από ηλιακούς συλλέκτες.

Ήδη το Curiosity έχει στο ενεργητικό του μια σημαντική επιστημονική ανακάλυψη, καθώς εντόπισε βότσαλα και κροκάλες που εκτιμάται ότι σχηματίστηκαν στην κοίτη ενός αρχαίου, νεκρού πια ποταμού.

Τη διαχείριση τόσο του Opportunity όσο και του Curiosity έχει αναλάβει το Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA στην Καλιφόρνιa.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr