Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κακόβουλο λογισμικό βρέθηκε σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ

Κακόβουλο λογισμικό βρέθηκε σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής των ΗΠΑ

Κακόβουλοι ιοί επηρέασαν τη λειτουργία δύο ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στις ΗΠΑ το 2012, ανακάλυψε η αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία, η οποία μάλιστα προειδοποιεί ότι τα περιστατικά θα αυξηθούν στο μέλλον.

Κακόβουλοι ιοί επηρέασαν τη λειτουργία δύο ηλεκτροπαραγωγικών σταθμών στις ΗΠΑ το 2012, ανακάλυψε η αρμόδια ομοσπονδιακή υπηρεσία, η οποία μάλιστα προβλέπει αύξηση τέτοιων περιστατικών στο μέλλον.

Και στις δύο περιπτώσεις, τα εργοστάσια μολύνθηκαν από ιούς που μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις με φορητές μονάδες αποθήκευσης USB, αναφέρει στην τελευταία της έκθεση η υπηρεσία ICS-CERT, αρμόδια για την ηλεκτρονική προστασία των βιομηχανικών συστημάτων ελέγχου.

Η έκθεση δεν διευκρινίζει αν το κακόβουλο λογισμικό ήταν ειδικά σχεδιασμένο για βιομηχανικά συστήματα, ή εάν επρόκειτο για συνήθεις ιούς που προσβάλλουν PC. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η μόλυνση επηρέασε τη λειτουργία των σταθμών.

Η πρώτη περίπτωση αφορά έναν σταθμό ηλεκτροπαραγωγής -δεν διευκρινίζεται ποιον- ο οποίος παρέμενε κλειστός για αναβάθμιση. Υπάλληλος τρίτης εταιρείας χρησιμοποίησε ένα «στικάκι» για να αναβαθμίσει το λογισμικό των συστημάτων ελέγχου, δεν γνώριζε όμως ότι η φορητή συσκευή ήταν μολυσμένη.

Ο ιός δεν άργησε να γίνει αντιληπτός, ωστόσο τα μολυσμένα συστήματα χρειάστηκε να τεθούν εκτός λειτουργίας και η επανεκκίνηση του σταθμού καθυστέρησε τρεις εβδομάδες.

Στη δεύτερη περίπτωση, «το κακόβουλο λογισμικό ανακαλύφθηκε όταν ένας εργαζόμενος ζήτησε από την τεχνική υποστήριξη να ελέγξουν μια συσκευή USB επειδή παρουσίαζε προβλήματα», εξηγεί η έκθεση. «Ο υπάλληλος χρησιμοποιούσε συστηματικά τη συσκευή για να δημιουργεί αντίγραφα ασφαλείας των ρυθμίσεων στα συστήματα ελέγχου».

Η ICS-CERT προειδοποιεί τώρα ότι ανάλογες επιθέσεις είναι πιθανό να πολλαπλασιαστούν στο μέλλον.
Επισημαίνει ότι ο κίνδυνος αυξάνεται από το γεγονός ότι υπάρχουν στις ΗΠΑ 7.200 βιομηχανικά συστήματα ελέγχου που λειτουργούν συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο.

Τα τελευταία χρόνια, εξάλλου, έχουν εμφανιστεί ιοί που σχεδιάστηκαν ειδικά για σαμποτάζ ή κατασκοπεία σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Η πιο γνωστή υπόθεση αφορά το σκουλήκι Stuxnet που είχε σχεδιαστεί να σαμποτάρει τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού ουρανίου στο Ιράν. Η Washington Post και οι New York Times ανέφεραν αργότερα ότι το λογισμικό είχε δημιουργηθεί από τις ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ισραήλ -τους δύο μεγάλους εχθρούς της Τεχεράνης.

Πιο πρόσφατα, διπλωματικές υπηρεσίες και πρεσβείες στην Ελλάδα έπεσαν θύματα μιας ψηφιακής εκστρατείας κατασκοπείας με την ονομασία Κόκκινος Οκτώβρης.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024