Τρίτη 16 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διεθνής κούρσα στις πατέντες για την αξιοποίηση του γραφένιου

Διεθνής κούρσα στις πατέντες για την αξιοποίηση του γραφένιου

Λιγότερο από μια δεκαετία από την ανακάλυψή του, το εξωτικό γραφένιο έχει ξεσηκώσει το ενδιαφέρον πανεπιστημίων και εταιρειών που σπεύδουν τώρα να κατοχυρώσουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας για την εμπορική αξιοποίησή του.

Λιγότερο από μια δεκαετία από την ανακάλυψή του, το εξωτικό γραφένιο έχει ξεσηκώσει το ενδιαφέρον πανεπιστημίων και εταιρειών που σπεύδουν τώρα να κατοχυρώσουν διπλώματα ευρεσιτεχνίας για την εμπορική αξιοποίησή του.

Σε διάστημα μόλις εννέα χρόνων έχουν κατατεθεί σε όλο τον κόσμο 7.351 πατέντες για το γραφένιο, εκτιμά η βρετανική συμβουλευτική εταιρεία CambridgeIP. Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε το Δεκέμβριο στην επιθεώρηση Nature Materials.

Πιο ανθεκτικό από το διαμάντι και το ατσάλι, καλύτερος αγωγός του ηλεκτρισμού από τον χαλκό, το γραφένιο είναι ένα φύλλο άνθρακα με πάχος μόλις ενός ατόμου.

Το λεπτότερο αλλά και ισχυρότερο υλικό του κόσμου υπόσχεται να φέρει επανάσταση σε μια πληθώρα εφαρμογών, από την ιατρική μέχρι την ηλεκτρονική.

Τα πρώτα προϊόντα αναμένεται να είναι εύκαμπτες οθόνες, καλύτερες μπαταρίες, συστήματα αποθήκευσης υδρογόνου και νέες μπαταρίες. Αργότερα το γραφένιο θα μπορούσε να διαδεχθεί το πυρίτιο στην κατασκευή τσιπ και να δώσει πολύ ταχύτερους υπολογιστές.

Όλοι δείχνουν να έχουν αντιληφθεί τις προοπτικές, η Κίνα όμως δείχνει να προηγείται στην κούρσα της πατέντας με 2.204 διπλώματα ευρεσιτεχνίας. Στη δεύτερη θέση οι ΗΠΑ με 1.754 πατέντες και στην τρίτη η Νότιος Κορέα με 1.160 καταχωρήσεις.

Σε επίπεδο εταιρειών, την πρωτιά έχει η Samsung με 407 πατέντες, ενώ η IBM περιορίζεται στη δεύτερη θέση με 134.

Η Βρετανία, επισημαίνει το BBC, περιορίζεται στα 54 διπλώματα, παρόλο που το γραφένιο ανακαλύφθηκε το 2004 στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, από δύο ερευνητές -Αντρέι Γκέιμ και Κονσταντίν Νοβολέσοφ, οι οποίοι τιμήθηκαν με το Νόμπελ Φυσικής του 2010 για το επίτευγμά τους, και μάλιστα χρίστηκαν ιππότες στη Βρετανία.

«Είναι το κλασικό πρόβλημα της Βρετανίας να εφευρίσκει κάτι και μετά να βλέπει άλλες χώρες να το αξιοποιούν» σχολίασε ο Βρετανός υπουργός Επιστήμης Ντέιβιντ Ουίλετς.

Υπενθύμισε πάντως ότι η British Telecom έχει υποσχεθεί να επενδύσει 100 εκατομμύρια δολάρια για την ίδρυση ερευνητικού κέντρου για το γραφένιο στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

8 Ιουλίου-15 Απριλίου: τόσο διάστημα περίμενε ο Σλούκας…

Η μετακίνηση του Κώστα Σλούκα στον Παναθηναϊκό και η ανακοίνωση στις 8 Ιουλίου ήταν μια στιγμή που έφερε δονήσεις στο ελληνικό και ευρωπαϊκό μπάσκετ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 16 Απριλίου 2024