Μπορεί να καταβροχθίζει βρόμικες κατσαρίδες από μέσα προς τα έξω, φροντίζει όμως την υγιεινή της σε βαθμό υποχονδρίας: η προνύμφη μιας τροπικής, παρασιτικής σφήκας απολυμαίνει τους μισοπεθαμένους ξενιστές της φτύνοντας μέσα τους αντιμικροβιακές ουσίες.

Η παρασιτική σφήκα Ampulex compressa κατάγεται από την τροπική ζώνη της Ασίας και της Αφρικής, προτιμά όμως να τρέφεται στα αρχικά στάδια της ζωής της με την αμερικανική κατσαρίδα Periplaneta americana, η οποία απαντάται και στην Ελλάδα.

Στα τελικά στάδια της εγκυμοσύνης, η θηλυκή σφήκα τσιμπάει μια κατσαρίδα, την παραλύει, τη μεταφέρει μισοπεθαμένη σε ένα μικρό λαγούμι και γεννά πάνω της ένα αβγό. Όταν η προνύμφη εκκολαφθεί τρυπά τον εξωσκελετό του θύματος, μπαίνει μέσα του και αρχίζει να τρέφεται με τα σωθικά του.

Όταν πια έχει καταναλώσει όλο το φαγητό της, η προνύμφη μεταμορφώνεται σε ενήλικη σφήκα και ξεπροβάλλει από το κουφάρι του θύματος.

Πώς όμως καταφέρνουν οι προνύμφες να αντιμετωπίσουν τα επικίνδυνα μικρόβια που ζουν πάνω και μέσα στις κατσαρίδες;

Προκειμένου να το διαπιστώσει, η Γκούτρουν Χέρτζνερ του Πανεπιστημίου του Ρέγκενσμπουργκ στη Γερμανία κυριολεκτικά άνοιξε ένα παράθυρο στο εσωτερικό μιας προσβεβλημένης κατσαρίδας τοποθετώντας διαφανή καλύμματα στα πλευρά της.

Μέσα από αυτό το παράθυρο, οι ερευνητές βιντεοσκόπησαν τις προνύμφες να εκκρίνουν από το στόμα τους ένα υγρό, το οποίο διαπιστώθηκε ότι περιέχει τουλάχιστον δύο αντιμικροβιακές ουσίες.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στην αμερικανική επιθεώρηση PNAS.

H Ampulex compressa, πάντως, δεν είναι το μόνο είδος που έχει εξελίξει τέτοιες ασυνήθιστες τακτικές. Τα 80.000 είδη παρασιτικής σφήκας που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα περιλαμβάνουν το είδος Pimpla turionellae, το οποίο εκκρίνει αντιμικροβιακές ουσίες από τον πρωκτό, ενώ το είδος Philanthus triangulum «βαλσαμώνει» με ένα ελαιώδες υγρό τις μέλισσες στις οποίες γεννά τα αβγά του.

Δείτε ακόμα: Προϊστορικός ιός έκανε τις σφήκες σατανικούς γονείς

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr