Σε μία προσπάθεια να προστατευθούν τα ζώα, αλλά και οι οδηγοί των οχημάτων που κινούνται στην Εγνατία Οδό στο ύψος του κάθετου άξονα Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή, η «Εγνατία Οδός ΑΕ» -μετά και τις επισημάνσεις διαφόρων περιβαλλοντικών οργανώσεων- προχωρά στην κατασκευή ενός ειδικού φράχτη.

«Έχει ήδη εγκατασταθεί εργολάβος και το έργο προχωρά με γοργούς ρυθμούς. Υπάρχει μια μεγάλη ευαισθησία σε θέματα προστασίας όχι μόνο των οδηγών αλλά και του περιβάλλοντος. Γίνεται ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρχει ομαλή λειτουργία του έργου μέσα στο φυσικό περιβάλλον» δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος της Εγνατίας, Παρασκευάς Σαββαΐδης.

Οι εργασίες προχωρούν ανάλογα τις καιρικές συνθήκες και με την ολοκλήρωσή τους οι ερευνητές των περιβαλλοντικών οργανώσεων ελπίζουν πως δεν θα υπάρχουν άλλα τροχαία με θύματα αρκούδες.

Συνολικά, από το 1998, οπότε και καταγράφηκε το πρώτο ατύχημα με αρκούδα, έχουν σημειωθεί 77 ατυχήματα στους ελληνικούς δρόμους. Σε αυτά, 47 ζώα βρήκαν το θάνατο.

Ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα υπολογίζεται περίπου σε 350-400 άτομα. Ζουν σε δύο ανεξάρτητους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν επικοινωνούν γεωγραφικά μεταξύ τους.

Ο μεγαλύτερος πληθυσμός ζει στην ευρύτερη περιοχή της οροσειράς της Πίνδου και ο δεύτερος στην οροσειρά της Ροδόπης.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται εξάπλωση του πληθυσμού και σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν παλαιότερα αρκούδες, όπως ο Όλυμπος.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο