Στον δικτυακό τόπο στην διεύθυνση http://open-data.europa.eu/open-data/el δημοσιεύονται 5.811 από τις λεγόμενες «ανοικτές» συλλογές δεδομένων υπηρεσιών της Ε.Ε., δεδομένα ελεύθερα διαθέσιμα για κατέβασμα, χρήση και επεξεργασία. Η πύλη βρίσκεται στην δοκιμαστική ακόμα φάση ανάπτυξής της (beta).

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η «Πύλη Δεδομένων»  αφορά τη διαφάνεια, την ανοιχτή διακυβέρνηση και την καινοτομία. Παρέχει πρόσβαση σε ανοιχτά δημόσια δεδομένα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και σε δεδομένα άλλων θεσμικών και λοιπών οργάνων και οργανισμών της Ένωσης κατά απαίτησή τους. Τα δημοσιευμένα δεδομένα είναι διαθέσιμα προς λήψη από οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να διευκολύνει την επαναχρησιμοποίηση, τη σύνδεση και τη δημιουργία καινοτόμων υπηρεσιών. Επιπλέον, αυτή η Πύλη Δεδομένων προωθεί και αναπτύσσει τη γνώση σχετικά με τα δεδομένα της Ευρώπης. Οι εκδότες δεδομένων, οι προγραμματιστές εφαρμογών και το ευρύ κοινό μπορούν επίσης να χρησιμοποιήσουν νέες λειτουργικότητες που καθίστανται διαθέσιμες μέσω των σημασιολογικών τεχνολογιών.

Στην Ελλάδα, έχουμε δει την διοργάνωση των λεγόμενων «Μαραθώνιων χάκιγνκ», γνωστών ως hackathon για την αξιοποίηση στοιχείων που διατίθενται ελεύθερα από διάφορες υπηρεσίες, όπως από την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων με στοιχεία από τις Δ.Ο.Υ. ή για την αξιοποίηση στοιχείων για το περιβάλλον.

In.gr Τεχνολογία

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο