Το Βeidu, ένα κινεζικό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης που ήταν αρχικά προσβάσιμο μόνο από το στρατό και την κυβέρνηση, είναι πλέον διαθέσιμο και για τους απλούς καταναλωτές στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού.

Σύμφωνα με την Κινεζική Υπηρεσία Δορυφορικής Πλοήγησης, το Beidu («Μεγάλη Άρκτος») δίνει το στίγμα του χρήστη με ακρίβεια 10 μέτρων, συγκρίσιμη με την ακρίβεια του αμερικανικού GPS, και υπολογίζει την ταχύτητά του με ακρίβεια 0,72 χιλιομέτρων ανά ώρα.

Στο μέλλον, τα κινητά τηλέφωνα που διαθέτουν δέκτη GPS θα μπορούσαν να χρησιμοποιούν παράλληλα και το Beidu ώστε να προσφέρουν υψηλότερη ακρίβεια. Για να συμβεί βέβαια αυτό σε μεγάλη κλίμακα θα πρέπει να πέσουν οι τιμές των δεκτών του Beidu, οι οποίοι είναι σήμερα πολύ ακριβότεροι από τα τσιπ που λαμβάνουν τα σήματα του GPS.

Η Κίνα, πάντως, ελπίζει ότι το Beidu θα εξασφαλίσει μερίδιο 70-80% στην κινεζική αγορά υπηρεσιών τοποθεσίας, ενώ τα έσοδα που θα έχει από τη χρήση του Beidu στις μεταφορές, τη μετεωρολογία και άλλες εφαρμογές θα μπορούσαν να φτάσουν τα 200 δισεκατομμύρια γουάν (32 δισ. δολάρια) το 2015.

Το οικονομικό κέρδος, πάντως, δεν ήταν το μόνο κίνητρο του Πεκίνου για την ανάπτυξη του Beidou -εξίσου σημαντική πιστεύεται ότι ήταν η επιθυμία της κυβέρνησης και του στρατού να απεξαρτηθούν από το GPS, το οποίο ανήκει στον αμερικανικό στρατό και μπορεί να απενεργοποιηθεί για τους εμπορικούς χρήστες σε περίπτωση πολέμου.

Τα δικά τους συστήματα δορυφορικής πλοήγησης αναπτύσσουν εξάλλου και η Ρωσία και η ΕΕ. Το ρωσικό Glonass βρίσκεται ήδη σε λειτουργία και περιλαμβάνει 23 δορυφόρους, ενώ το ευρωπαϊκό Galileo έχει πληγεί από σημαντικές καθυστερήσεις και υπερβάσεις του προϋπολογισμού και δεν αναμένεται να τεθεί σε εμπορική λειτουργία πριν από το 2015 το νωρίτερο.

Στη σημερινή του μορφή ο αστερισμός του Beidu περιλαμβάνει έξι δορυφόρους και δεν καλύπτει όλη τη Γη, σύμφωνα όμως με ρεπορτάζ της εφημερίδας China Daily οι δορυφόροι θα αυξηθούν σε πάνω από 40 την επόμενη δεκαετία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο