Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Όταν ταξιδεύετε, θα μπορείτε να επιλέγετε άλλο πάροχο για το roaming

Όταν ταξιδεύετε, θα μπορείτε να επιλέγετε άλλο πάροχο για το roaming

Το 2014 οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (και σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.) θα μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες περιαγωγής από άλλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, από αυτή στην οποία είναι συνδρομητές. Αυτό θα συμβεί εάν υλοποιηθεί με επιτυχία ο νέος κανονισμός για το roaming στην Ε.Ε., ένα έργο που έχει αναλάβει η ΕΕΤΤ ως επικεφαλής του σώματος των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών Αρχών το επόμενο έτος.

Το 2014 οι συνδρομητές κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα (και σε όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε.) θα μπορούν να λαμβάνουν υπηρεσίες περιαγωγής από άλλη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, από αυτή στην οποία είναι συνδρομητές στην χώρα τους, εάν κρίνουν ότι αυτό τους συμφέρει.

Ο νέος κανονισμός περιλαμβάνει μέτρα για την τόνωση του ανταγωνισμού. Προβλέπει ότι:

  • από την 1η Ιουλίου 2014, οι καταναλωτές θα έχουν τη δυνατότητα να αγοράζουν, εφόσον το επιθυμούν, ξεχωριστά και από διαφορετικές επιχειρήσεις-παρόχους τις υπηρεσίες περιαγωγής και τις εγχώριες υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας διατηρώντας τον ίδιο αριθμό τηλεφώνου.
  • Η αλλαγή παρόχου θα γίνεται χωρίς χρέωση και ο πάροχος της χώρας κατοικίας θα είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει τους καταναλωτές για αυτό το δικαίωμα.
  • Από την 1η Ιουλίου 2012, οι φορείς εκμετάλλευσης εικονικών δικτύων κινητής τηλεφωνίας (MVNO), δηλαδή εκείνοι που δεν έχουν δικά τους δίκτυα, απέκτησαν το δικαίωμα πρόσβασης σε δίκτυα άλλων παρόχων, σε τιμές χονδρικής, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών περιαγωγής.

Όλα αυτά θα συμβούν εάν υλοποιηθεί με επιτυχία ο νέος κανονισμός για το roaming στην Ε.Ε., ένα έργο που έχει αναλάβει η εθνική ρυθμιστική Αρχή για τις επικοινωνίες, η ΕΕΤΤ, ως επικεφαλής του σώματος των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών Αρχών (BEREC) για το επόμενο έτος.

H εφαρμογή του κανονισμού αναμένεται να επιφέρει σημαντικές μειώσεις στους λογαριασμούς κινητής τηλεφωνίας ανά έτος, εκτιμά η Επιτροπή. Ο στόχος αναφέρθηκε ως μια «από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες» της Επιτροπής ως πρόεδρος του BEREC το 2013.

Υπό την καθοδήγηση της ΕΕΤΤ, το πρόγραμμα εργασιών του BEREC για το 2013 υιοθετεί τους στόχους της Ψηφιακής Ατζέντας 2020 και επικεντρώνεται σε τρεις άξονες, δηλαδή:

  • την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών νέας γενιάς (NGAs),
  • τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των καταναλωτών και
  • την προώθηση της ενιαίας αγοράς υπηρεσιών στην Ευρώπη.

Συνεχίζεται, επίσης, το έργο του BEREC σε θέματα ουδετερότητας του διαδικτύου (net neutrality), προκειμένου να διασφαλιστεί ότι δεν παρεμποδίζεται αδικαιολόγητα και κατά παράβαση του ανταγωνισμού από τους παρόχους η πρόσβαση των καταναλωτών σε υπηρεσίες και περιεχόμενο.

Ακόμα, ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται στη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο μίας νέας πολιτικής για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού και την προσέλκυση επενδύσεων ως παράγοντα για την οικονομική ανάκαμψη στα κράτη μέλη.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ και του BEREC Δρ. Λεωνίδας Κανέλλος «Η ΕΕΤΤ θα αξιοποιήσει την Προεδρία ενός ευρωπαϊκού οργάνου, που αποτελεί ένα αισιόδοξο μήνυμα για τη χώρα μας, για την ενεργό συμμετοχή μας στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και τη μεταφορά ρυθμιστικής τεχνογνωσίας στην ελληνική αγορά, προτάσσοντας την ανάπτυξη σύγχρονων δικτύων και τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης στην Κοινωνία της Γνώσης προς όφελος της Πολιτείας, της οικονομίας και του καταναλωτή».

Το BEREC αποτελεί ευρωπαϊκό όργανο, που απαρτίζεται από τους επικεφαλής των 27 Ρυθμιστικών Αρχών των κρατών μελών της ΕΕ, συμβουλεύει και υποστηρίζει το Ευρωκοινοβούλιο, το Συμβούλιο, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τις Εθνικές Ρυθμιστικές Αρχές σε θέματα ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Με το έργο του διαδραματίζει, με εχέγγυα αντικειμενικότητας και ανεξαρτησίας, κεντρικό ρόλο στη χάραξη της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής πολιτικής για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, ενώ συμβάλλει ενεργά στη διασφάλιση συνθηκών υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά.

{{{related}}}

In.gr Τεχνολογία

Sports in

«Τρέλα»: Οι πανηγυρισμοί των Ερυθρόλευκων για την ιστορική πρόκριση (pics+vids)

Οι Ερυθρόλευκοι προκρίθηκαν στον τελικό του UEFA Youth League, με τους παίκτες της πειραϊκής ομάδας να πανηγυρίζουν με την ψυχή τους την θρυλική πρόκριση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024