Η αναθεωρημένη Οδηγία για τα προϊόντα καπνού που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει μεταξύ άλλων απαγόρευση των προϊόντων καπνού που περιέχουν μενθόλη ή άλλα αρώματα, καθιέρωση μεγάλων απωθητικών εικόνων στα πακέτα των τσιγάρων και του καπνού για στριφτά, καθώς και το χαρακτηρισμό των ηλεκτρονικών τσιγάρων νικοτίνης ως φαρμάκων.

Η πρόταση της Κομισιόν πρόκειται να συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο των Υπουργών και, εφόσον εγκριθεί, θα ισχύσει από το 2015 το νωρίτερο.

Δείτε ακόμα: Τρομακτικά τα νέα πακέτα τσιγάρων που καθιερώνει η Αυστραλία

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αναθεωρημένη οδηγία για τα προϊόντα καπνού, είναι αποτέλεσμα πολυετούς προετοιμασίας και προβλέπει νέους, αυστηρότερους κανόνες για τον τρόπο κατασκευής, παρουσίασης και πώλησης των προϊόντων καπνού. Ρυθμίζει τις διασυνοριακές πωλήσεις προϊόντων καπνού μέσω του διαδικτύου και προβλέπει τεχνικά χαρακτηριστικά για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.

«Η σημερινή πρόταση φιλοδοξεί να κάνει τα προϊόντα καπνού και το
κάπνισμα λιγότερο ελκυστικά και, με τον τρόπο αυτόν, να αποτρέψει τους
νέους από το κάπνισμα» δήλωσε ο επίτροπος Υγείας Τόνιο Μπορτζ.

«Οι καταναλωτές δεν πρέπει να εξαπατώνται: Τα προϊόντα καπνού πρέπει να μοιάζουν και να μυρίζουν σαν προϊόντα καπνού, και η παρούσα πρόταση εξασφαλίζει ότι η ελκυστική συσκευασία και οι αρωματικές ουσίες δεν θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εμπορική στρατηγική»

Ειδικότερα, η πρόταση προβλέπει σημαντικές αναθεωρήσεις της ισχύουσας οδηγίας και επικεντρώνεται στους ακόλουθους τομείς:

 • Επισήμανση και συσκευασία: Όλες οι συσκευασίες τσιγάρων και καπνού για στριφτά τσιγάρα πρέπει να φέρουν μια συνδυασμένη προειδοποίηση για την υγεία, η οποία θα αποτελείται από εικόνα και κείμενο και θα καλύπτει το 75% του εμπρόσθιου και του οπίσθιου μέρους της συσκευασίας, η οποία δεν πρέπει να φέρει κανένα διαφημιστικό στοιχείο.
 • Οι πληροφορίες για την πίσσα, τη νικοτίνη και το μονοξείδιο του άνθρακα, οι οποίες θεωρούνται σήμερα παραπλανητικές, αντικαθίστανται από ένα ενημερωτικό μήνυμα στην πλαϊνή πλευρά του πακέτου, το οποίο θα αναφέρει ότι ο καπνός του τσιγάρου περιέχει πάνω από 70 καρκινογόνες ουσίες. Οι χώρες-μέλη παραμένουν ελεύθερες να καθιερώσουν την απλή, τυποποιημένη συσκευασία σε δεόντως αιτιολογημένες περιπτώσεις.
 • Ηλεκτρονικά τσιγάρα: Τα νικοτινούχα προϊόντα όπως τα ηλεκτρονικά τσιγάρα
  που περιέχουν νικοτίνη σε ποσότητα που δεν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο
  όριο, επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά, αλλά πρέπει να φέρουν
  προειδοποιήσεις για την υγεία· τα προϊόντα αυτού του είδους που
  περιέχουν νικοτίνη σε ποσότητα που υπερβαίνει το εν λόγω όριο
  επιτρέπεται να διατίθενται στην αγορά μόνο αν εγκριθούν ως φάρμακα, όπως
  τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται σε θεραπείες υποκατάστασης της
  νικοτίνης. Τα φυτικά τσιγάρα θα πρέπει να φέρουν προειδοποιήσεις για την
  υγεία.
 • Συστατικά: Η πρόταση προβλέπει την απαγόρευση των τσιγάρων, του καπνού για στριφτά τσιγάρα και των μη καπνιζόμενων προϊόντων καπνού που έχουν χαρακτηριστικά αρώματα/γεύσεις, καθώς και την απαγόρευση των προϊόντων με αυξημένη τοξικότητα και εθιστικότητα.
 • Μη καπνιζόμενα προϊόντα καπνού: Η απαγόρευση των προϊόντων καπνού που λαμβάνονται από το στόμα (snus) διατηρείται, με εξαίρεση τη Σουηδία, για την οποία προβλέπεται εξαίρεση. Όλα τα μη καπνιζόμενα προϊόντα καπνού πρέπει να φέρουν προειδοποιήσεις για την υγεία στις κύριες επιφάνειες της συσκευασίας, ενώ απαγορεύεται η πώληση προϊόντων με χαρακτηριστικά αρώματα/γεύσεις.
 • Διασυνοριακές πωλήσεις online: Προβλέπεται, αφενός, η κοινοποίηση των εμπόρων λιανικής πώλησης που δραστηριοποιούνται μέσω του διαδικτύου και, αφετέρου, η θέσπιση ενός μηχανισμού επαλήθευσης της ηλικίας, για να αποκλειστεί η πώληση προϊόντων καπνού σε παιδιά και σε εφήβους.
 • Λαθρεμπόριο: Προβλέπεται ένα σύστημα εντοπισμού και παρακολούθησης των προϊόντων καθώς και η θέσπιση χαρακτηριστικών ασφαλείας (π.χ. ολογραμμάτων), για να εξασφαλιστεί ότι στην ΕΕ πωλούνται μόνο προϊόντα που συμμορφώνονται με την οδηγία.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr