Έπειτα από δύο χρόνια κοπιαστικών καταμετρήσεων σε ένα τροπικό υγρό δάσος του Παναμά, και αναλύσεις που κράτησαν άλλα οκτώ χρόνια, ερευνητές του Ινστιτούτου Smithsonian εκτιμούν ότι τα χερσαία αρθρόποδα, από τα έντομα μέχρι τις αράχνες, φτάνουν τα έξι εκατομμύρια είδη σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα αρθρόποδα, μια ομάδα που περιλαμβάνει τα έντομα, τα αραχνίδια (αράχνες, σκορπιοί), τα μυριάποδα (σαρανταποδαρούσες) και τα καρκινοειδή (γαρίδες, αμφίποδα) ξεχωρίζουν από τους σκληρούς, αρθρωτούς εξωσκελετούς τους. Θεωρούνται η πιο πετυχημένη ομάδα ζώων, ωστόσο οι εκτιμήσεις για τον συνολικό αριθμό των ειδών τους παρουσιάζουν μεγάλες αποκλίσεις, από ένα εκατομμύριο μέχρι 30 εκατομμύρια.

Σε αντίθεση με προηγούμενες εκτιμήσεις, οι οποίες υπολόγιζαν τον συνολικό αριθμό μετρώντας την αφθονία και την αναλογία λίγων, συγκεκριμένων ειδών, η νέα μελέτη στο περιοδικό Science βασίστηκε στην καταμέτρηση όλων των αρθροπόδων που εντοπίστηκαν στο τροπικό υγρό δάσος του Σαν Λορένζο στον Παναμά.

Τα δείγματα συγκεντρώθηκαν σε διάστημα μιας διετίας από 13 οριοθετημένες εκτάσεις σε μέγεθος γηπέδου τένις. Τα 129.429 αρθρόποδα που μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο διαπιστώθηκε ότι ανήκουν σε 6.144 είδη, από τα οποία πολλά ενδέχεται να αποδειχθούν άγνωστα ως σήμερα.

Η ανάλυση έδειξε ότι η ποικιλία αρθροπόδων ήταν μεγαλύτερη στις περιοχές δειγματοληψίας που παρουσίαζαν μεγαλύτερη πυκνότητα δέντρων. Η τελική εκτίμηση για τον αριθμό των αρθροπόδων σε παγκόσμιο επίπεδο βασίστηκε στη διαπίστωση ότι για κάθε είδος δέντρου ή άλλου αγγειόσπερμου φυτού αντιστοιχούν περίπου 20 είδη αρθροπόδων.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η βιοποικιλότητα των αρθρόποδων είναι πιο εύκολο να εκτιμηθεί με αυτή τη μέθοδο επειδή απλούστατα τα δέντρα είναι πιο εύκολο να μετρηθούν από ό,τι τα ίδια τα αρθρόποδα.

Βασιζόμενοι λοιπόν στην παραδοχή ότι σε κάθε είδος δέντρου αντιστοιχούν 20 είδη αρθροπόδων, καθώς και σε εκτιμήσεις για τον αριθμό των ειδών δέντρων σε όλο τον κόσμο, οι ερευνητές του Smithsonian καταλήγουν στην εκτίμηση των 6 εκατομμυρίων ειδών.

Είναι ίσως η καλύτερη εκτίμηση που διαθέτουμε σήμερα, αν και, όπως επισημαίνουν ανεξάρτητοι ερευνητές, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι η αναλογία αρθροπόδων / δέντρων που μετρήθηκε στον Παναμά είναι ίδια σε όλα τα δάση του πλανήτη.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο