Λουκία Λυκίδη. Φωτό: Splash/IML

Αντιδράσεις ξεσήκωσε η δήλωση την πρώην Πρώτης Κυρίας Carla Bruni σε γαλλικό περιοδικό στην οποία είπε πως η γενιά της δεν χρειάζεται τον φεμινισμό. Μετά την θύελλα που προκλήθηκε και τα απανωτά tweets σχετικά με το γιατί ο φεμινισμός παραμένει απαραίτητος, η Bruni αναγκάστηκε να επανέλθει και περίπου να ανακαλέσει λέγοντας «Είμαι φεμινίστρια αν το να είσαι σημαίνει πως απαιτείς ελευθερία».
Η αμφιλεγόμενη δήλωση της Carla Bruni συνέπεσε με την δημοσιότητα που πήρε η μόλις δύο εβδομάδων άδεια λoχείας της CEO του Yahoo Marissa Mayer αλλά και η δήλωση της «Το να κάνεις μωρό είναι πολύ πιο εύκολο από ότι άκουγα να λένε». Με το δεδομένο ότι οι δηλώσεις αυτές έρχονται σε μια περίοδο που οι αμερικανίδες και οι ευρωπαίες μέσες εργαζόμενες αγωνίζονται να κρατήσουν τις δουλειές τους σε δύσκολες συνθήκες και άγρια ωράρια προσπαθώντας ταυτόχρονα να είναι στοργικές μητέρες στα παιδιά τους, ακούγονται τουλάχιστον προκλητικές στα αυτιά των καθημερινών γυναικών.
Η αλήθεια είναι πως η ευκατάστατη, πρώην πρώτη κυρία αλλά και η νεότερη παγκοσμίως CEO εταιρείας, μπορεί να μην έχουν ανάγκη τον φεμινισμό ή να μην δυσκολεύονται να μεγαλώσουν τα παιδιά τους. Αυτό συμβαίνει γιατί και οι δυο τους είναι από αυτές που κατάφεραν να σπάσουν την γυάλινη οροφή (με διαφορετικό τρόπο η καθεμία) ή να έχουν τα χρήματα να πληρώσουν όση βοήθεια χρειάζονται για να κυνηγήσουν την καριέρα τους. Δεν ισχύει το ίδιο για όλες τις υπόλοιπες εμάς που προσπαθούμε να συνδυάσουμε την δουλειά, τα παιδιά και όλες τις υπόλοιπες δουλειές που δεν μπορούμε να πληρώσουμε κανέναν για να κάνει.
Σε αυτό ας προστεθεί ο διάλογος για τους άνισους μισθούς αλλά και για ζητήματα όπως η ενδοοικογενειακή βία, για να μην πάμε σε άλλες ηπείρους όπου πρόσφατα η Malala πυροβολήθηκε για τον αγώνα της να πάει στο σχολείο. Πάντως όλοι όσοι έσπευσαν να «λιντσάρουν» λεκτικά την Bruni και να χαρακτηρίσουν την Mayer σκληρή καριερίστα και άκαρδη μάνα ας θυμηθούν ότι ευτυχώς έχουμε δημοκρατία και συνεπώς ελευθερία λόγου και επιλογών.
 Γιατί αυτό μάλλον πρέπει να ζητά σήμερα ο φεμινισμός. Να έχουν οι γυναίκες ελευθερία στην επιλογή να είναι αυτό που οι ίδιες θέλουν και επιλέγουν. Είτε αυτό είναι να γίνουν stay at home mums, είτε υψηλόβαθμα στελέχη. Όσο για την Karla και την Marissa; Ας είναι καλά να μας θυμώνουν και να μας θυμίζουν πόσο δρόμο έχουμε να διανύσουμε ακόμα.

woman.in.gr

Γράψτε το σχόλιό σας

Ακολουθήστε το in.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο in.gr